Familiebanden

Familieband

Een nieuw jaar, een nieuwe start. Wij zijn een kleine drie maanden verder sinds de diagnose bij mama gesteld is. Tot het einde van het jaar ging mama elke dag een klein stapje achteruit, was het gemopper of geklaag een vaste prik van de dag. En keken wij allemaal uit naar de dag dat mama wel of niet met chemo kon starten.

De wereld lijkt voor ons even stil te hebben gestaan. Wonderlijk hoe een leven ineens totaal ondersteboven gekeerd wordt. En wat voor een impact dat op de naasten kan hebben.

Terugkijkend op de afgelopen periode valt op hoe wij allemaal op een bepaalde manier aan elkaar gewend zijn. Automatisch val je met z’n allen terug in de bekende familiepatronen en familierollen. En hoe mooi is het om te zien dat iedereen op zijn of haar manier gegroeid is, waardoor het oude herkenbare jasje niemand meer past. En je daar samen weer een liefdevolle weg in vindt en je familie uitgebreid is.

In basis doe je allemaal waar je goed in bent. En uit pure liefde voor je moeder houd je, soms met een tik op de vingers, rekening met haar & haar wensen. Tot op vandaag heb ik geen onvertogen woord met mijn broer en zus gewisseld. Wel zijn wij kritisch naar elkaar & accepteren uit liefde voor mama dat wij niet allemaal hetzelfde hoeven te vinden. En dat is ok.

Na een heftige & emotionele achtbaan rit, is dit even een moment van rust & acceptatie. Mama is nu bijna twee weken bezig met haar chemo. Ze heeft eindelijk even geen pijn. Mijn vader zorgt goed voor haar. Ze krijgt goede thuiszorg & hulp via de huisarts. Mama ziet er naar omstandigheden goed uit. Het intieme gevoel als gezin & de bekende grapjes die wij met elkaar delen zijn weer even terug. Het geeft hoop, vertrouwen & het is fijn om ook mooie plannen samen te maken.

Het maakt niet uit of wij ze wel of niet met mama kunnen uitvoeren. Het er samen naar uit kijken, praten & lachen over de normaalste dingen. Alles is genieten. En voor het moment een soort van zorgeloosheid. Een cadeau dat ik koester in mijn hart 💝

 

2 reacties