Mammografie

De oncoloog vindt het niet echt nodig dat ik iedere twee jaar een mammografie laat maken van mijn ene resterende borst. Door de medicijnen die ik slik, is het onwaarschijnlijk dat zich daar een nieuwe primaire tumor ontwikkeld. Dit geldt alleen voor hormonaal gerelateerde tumoren wist ik hier tegenin te brengen. Daarom toch graag een verwijzing voor een mammografie want die ene borst doet naar mijn idee gewoon mee met alle andere vormen van de borstkankertombola.
Dus toog ik vorige week naar het ziekenhuis voor een mammografie. Ontspannen nam ik plaats in de wachtkamer. Al snel werd mijn naam omgeroepen. Met ontbloot bovenlijf nam ik plaats voor het mammografieapparaat. Mijn borst werd pijnlijk geplet voor de eerste foto. De gedachte schoot door mij heen dat dit de enige keer is dat ik mij gelukkig prijs met maar één borst. Nadat de foto gemaakt was, bleef de medewerkster lang naar het computerscherm turen. Van het ene moment op het andere bekroop mij een gevoel van onzekerheid. Ik mocht dan wel denken dat er niets aan de hand was maar was dat ook werkelijk zo?
Eindelijk, daar kwam ze voor de tweede foto. Weer even de pijn verbijten en weer wachten tot de medewerkster van haar scherm los kwam. Ook dit keer duurde het lang voordat ik van haar te horen kreeg dat ik mij aan kon kleden. Daarna moest ik plaatsnemen op de stoel in de gang terwijl zij de foto’s aan de radioloog voorlegde. Mijn gevoel van onzekerheid werd almaar sterker. Zonder enig resultaat probeerde ik aan haar lichaamstaal of stem af te lezen of ze iets gezien had dat er niet hoorde te zijn. Toen ik op de aangewezen stoel plaats nam, hadden de zenuwen inmiddels vrij spel. Ik probeerde mijzelf te kalmeren: er was geen enkele reden te denken dat het niet goed zou zijn, dat ik hier moest wachten was gewoon routine, dat zij niets liet blijken hoorde bij haar professionele opstelling en hou nou eens op met jezelf de stuipen op het lijf te jagen.
Gelukkig kwam de medewerkster vrij snel vertellen dat ik weg kon gaan. De uitslag zou ik van de oncoloog te horen krijgen.
Zo rustig als ik het ziekenhuis ingelopen was, zo onrustig was ik bij het weggaan. Waarom kan dat niet patiëntvriendelijker vroeg ik mij af. Waarom kan de uitslag niet gelijk doorgegeven worden? Realiseren de betrokken medici zich wel welke spanning loskomt bij zo’n onderzoek?
Tegen de tijd dat ik thuis was, was ik enigszins tot bedaren gekomen. Ook de onderkoelde reactie van Lief op mijn verhaal zorgde ervoor dat de zenuwen verdwenen.
Later in de week volgde het geruststellende telefoontje van de oncoloog. Er was niets bijzonders te zien op de foto’s. Pfff. Vlak daarop kreeg ik bericht van een vriendin die borstkanker heeft gehad. Ze had een controle mammografie laten maken en ze had gelijk te horen gekregen dat alles goed was. Het kan dus wel: direct de uitslag krijgen.

2 reacties

Hallo Josephine. Heel herkenbaar wat je schrijft. Het wachten op een uitslag is heel spannend. Hoe spannend besef ik nu pas goed, nu ik zelf lotgenoot ben. Als verpleegkundige weet ik goed hoe processen lopen. En dat men 5 werkdagen aanhoudt voor de radioloog om een uitslag te verslaan. En dat je daarom 1 week moet wachten voordat je een controle afspraak hebt voor de uitslag. Soms zelfs nog een aantal dagen langer. Mijn oncoloog is dan gelukkig wel zo in voelend dat als het echt om een belangrijke uitslag gaat, ze je al eerder even kort belt om de uitslag te vertellen. En dat ze tijdens het gesprek het uitgebreider zal uitleggen. Als verpleegkundige weet ik echter ook dat vaak dezelfde dag al of anders toch wel de dag daarop de uitslag door de radioloog beschreven is. Er zijn heel veel patiënten. Maar het zou veel patiënt vriendelijker zijn als je gelijk te horen zou krijgen wat de uitslag is als die bekend is. Na de jaarlijkse controle van de mammografie is altijd gelijk daarna (dezelfde dag dus) een afspraak gepland met de chirurg voor de uitslag. Zou voor elk onderzoek mogelijk moeten zijn. Ga dit eens bij een volgend gesprek als vraag stellen. Warme groet, Dasje
Laatst bewerkt: 23/01/2018 - 00:53
Ik had afgelopen zomer mijn jaarlijkse mammografie. Liep daar al maanden tegenaan te hikken en toen het dan zo ver was vroeg ik de verpleegkundige of ik misschien meteen nadien de radioloog zou kunnen spreken, om te horen of het goed was. De verpleegkundige was een schat, ze zegde me toe dat ze het zou vragen, de uitslag, en als ik na de mammo in de gang zou wachten wist ik binnen tien minuten meer. En zo geschiedde. Alles was goed, de pleeg kwam het me even later vertellen. Ik kon rustig het weekend in. Daar was ik zooooo dankbaar voor.

Laatst bewerkt: 23/01/2018 - 07:35