Spijt?

Heb ik spijt? Ja soms wel. Zoveel mensen hebben waarschijnlijk wel eens spijt over iets. Spijt dat je soms iets stoms tegen iemand hebt gezegd. Spijt dat je niet meegegaan bent met een leuke trip naar.... Is het zonde van je energie? Ja soms wel. Maarja dat hoort bij het leven. Net zoals de keuzes die je maakt bij het leven horen.

De laatste ingrijpende keuze die ik maakte was de operatie die ik heb ondergaan. Er waren ook verschillende keuzemogelijkheden. Als je dat zo kan zeggen, want ja, hoe moeilijk is dat, in de situatie waarin wij soms zitten. Als we ziek zijn en in die verdomde rolercoaster zitten. Kan je eigenlijk op zo’n moment wel de goeie keuzes maken? En zijn de keuzes, die voorgelegd worden wel keuzes die je wilt nemen? Nee eigenlijk niet. Maar je moet. En als je al niet kiest, dan wordt er wel voor jou gekozen. Langzaam of snel wordt je in een bepaalt traject gedirigeerd. Je hebt het zelf niet eens in de gaten.

Maar goed. Ik had het over de laatste keuze die ik heb gemaakt. De operatie. Ik had al wat trajecten achter de rug. Daar kom ik misschien nog wel eens op terug, als ik blijf schrijven.   Ik moest een keus maken. De situatie was: ik had bij de laatste operatie een tissueexpander geplaatst gekregen en die was lek. Reuze fijn. Kon er ook nog bij. Maar goed. Ondertussen overgestapt naar een ander ziekenhuis, omdat de vorige de dingen aardig verkl... verpest had. Met hernieuwd “vertrouwen” een nieuw ziekenhuis in en daar advies gevraagd. 

keuze 1: prothese eruit en de boel plat laten. keuze 2: een deep flap operatie of keuze. 3:via de schouderspier.

Ik de korte tijd die er naar je gevoel is,probeer je de voors en tegens af te wegen en tot een goede beslissing te komen. Je weegt de zwaarte van de operatie af tegen het tussen-oren-gevoel na de operatie. Wat is belangrijker. Een korte operatie, met “minder” lichamelijk herstel, maar geestelijk waarschijnlijk een moeilijker herstel erna? Of een lange, zware operatie met een lang lichamelijk en geestelijk herstel? 

Ik koos voor de lange, zware operatie, waarvan ik hoopte geestelijk op de lange termijn sterker te staan.

Nu ben ik bijna 2 jaar verder, dus je kan wel zeggen dat dat enige tijd is geleden. Er staat een bepaalde “periode” van herstel voor. Maar dat verschilt per persoon. Vanaf de dag van de operatie is het een zware weg geweest. Als ik terug kijk kom ik nu terug op de titel van mijn verhaal. ‘Spijt’. Ja, ik heb spijt van mijn keus. Waarom? Omdat ik in een mooie, gezonde, goede buik heb laten snijden. Dat valt mij nu nog steeds tegen. Ja, ik wist dat het een zware weg zou zijn. Maar als ik deze keus overnieuw zou doen, zou ik het dus niet meer doen. Ik heb veel last gehad van mijn buik/maag. Het eten ging niet best. Ik moest kleine porties eten en had al gauw een vol en benauwd gevoel. Bij navraag bij het ziekenhuis hadden ze daar nog nooit van gehoord. Nou fijn, ben ik een uitzondering. Neemt niet weg dat ik er wel heel veel last van had en niemand begreep dit in het ziekenhuis. Nu bijna 2 jaar verder gaat dat wel veel beter, maar is het nog steeds niet als vanouds. Zo jammer. Binnenkort ga ik mijn buik en litteken maar eens laten masseren misschien dat dat nog wat oplevert. 

Mijn verhaal wordt langer dan ik had verwacht vandaag te schrijven.....ik weet eigenlijk niet of dat de bedoeling is. Dus ik stop even voor nu en hoop dat mijn verhaal toch herkenbaar is of dat iemand er iets aan heeft. Ik heb het voor nu even van mij afgeschreven. Misschien wel 1 van de vele verhalen die gaan volgen. Ik merk dat ik het toch wel fijn vindt om op te schrijven.

Voor nu, wens ik iedereen een fijn weekend. Put kracht uit kleine dingen, als dat lukt. Ik weet dat ik dat soms ook zo zat was, dat je je maar sterk moest houden. Maar er zijn goede dagen, “mindere” dagen en k..dagen.

Dikke knuffel voor iedereen!

10 reacties

Dag Puchje,

Heb je wel eens van de hyperbare zuurstoftherapie gehoord? Daar worden hele goede resultaten mee bereikt tav littekens en allerlei andere nawerkingen na een (kanker) operatie. Mijn vrouw gaat hier in september mee starten ivm operatie en bestralingsschade. Hierbij een link . Er zijn landelijk verschillende centra en de zorgverzekeraar vergoed het meestal. http://www.ivhg.nl/behandeling/

 

 

Laatst bewerkt: 27/06/2020 - 16:58

Beste Puchje. En toch🤔🤔🤔Je hebt deze klachten wel na je diep-flap OK gekregen. Maar toch vraag ik mij af of jouw klachten door deze operatie komt.

Helaas ben ik een lotgenoot en heb deze operatie ook gehad. Daarnaast ben ik ook verpleegkundige in het ziekenhuis. 

Bij een diep-flap OK wordt er namelijk niets met je maag en darmen gedaan. Maar wordt alleen de vetschort in je buik los geprepareerd van de buikspier. En dat wordt dan je nieuwe borst.

Kan het niet zijn dat het om een andere reden is dat je zo snel een vol gevoel hebt?

Ik heb zelf last van bulging klachten als ik moet drukken. Dit is een bekende klacht na een diep-flap. De buikwand gaat dan op een stukje uitbollen omdat deze verslapt is. En dat is op dat moment pijnlijk, maar herstelt zich wel weer na een paar minuten.

Heb je wel eens van kefir gehoord Puchje. Google het maar eens. Dit is namelijk heel gezond en heel goed voor je maag en darm stelsel.

Warme groet Dasje 🌺🌺🌺

Laatst bewerkt: 05/07/2020 - 23:32

Hallo Dasje,

Bedankt voor je reactie. Ik zal er eens naar kijken,kefir.

Ja, bij iedereen zal de ervaring na zo’n  operatie anders zijn, denk ik. Maar het was gelijk na de operatie dat ik die klachten kreeg. Ik het ziekenhuis zeiden ze ook al dat het niks met de operatie te maken had. Het is al wel een stuk minder, maar nog niet weg. Ik ga de littekenmassage proberen en als dat niks oplevert ga ik weer verder kijken, denk ik.

Dikke knuffel en bedankt!

Laatst bewerkt: 06/07/2020 - 10:12

En ik zou echt kefir eens gaan proberen. Ik hoop dat je daar veel baat bij gaat hebben.

Laatst bewerkt: 06/07/2020 - 19:35

Ik heb het al opgezocht op internet. Bij de eerstvolgende boodschappen gaat het in het mandje.... Ik heb ook naar recepten gekeken😃😋😉

Laatst bewerkt: 06/07/2020 - 20:17

Klopt. Je kunt het kant en klaar kopen. Maar ik maak het zelf. Ziet eruit als bloemkool.

Gebruiksaanwijzing Kefir:
Per 10 gr ongeveer 100 ml melk.
24 uur in afgesloten pot, niet in vol licht, minimaal 2,5 cm vrijlaten tot de bovenrand.
Kefirdrank in zeef gieten en kefir eruit halen en terugdoen in de pot en weer vullen met melk.
Ik vul de glazen en zet ze onafgedekt in de koelkast, voor het drinken even omroeren.
Kefir mag alleen in aanraking komen met plastic en glas.
Na 10 dagen de pot een keer uitwassen en de Kefir voorzichtig  afspoelen met koud water.
Succes!

Laatst bewerkt: 06/07/2020 - 22:44

Hoi, ik ben blij dat ik jouw blog tegen kwam want ook ik heb na de diep flap operatie dezelfde klachten.Ik kan weinig eten. Strak gevoel van de buik. En ik heb vaak met mijn avond eten dat ik daar misselijk van wordt en moet overgeven. Ook bij mij hebben ze hier nog nooit van gehoord. Krijg nu een ct scan en een maagonderzoek, hoop dat daar wat uitkomt. Hoe gaat het nu met jou? Zijn je klachten al minder? Groetjes Brigit

Laatst bewerkt: 13/02/2024 - 12:24

Hallo Brigit,

Bedankt voor je bericht. Vervelend dat je klachten hebt. Bij mij was het op een gegeven moment wel beter. Ondertussen is mijn galblaas eruit gehaald en daarna weer/nog dezelfde klachten. Ook fors hoge bloeddruk en hart op hol, meegenomen met de ambu. Onderzoek/scan van hart en bloedvaten gehad, die waren goed, maar wel asbest in longen("gelukkig" ingekapselt)  Gestopt met anastrozol. Voel mij wat beter. Slik nu maagbeschermers. Eigenlijk misschien nog maag/darmonderzoek. Ik ben de onderzoeken en uitslagen voor nu weer een beetje zat, dus ga even een rustpauze inlassen en met mijn kop in het zand...

Ik  hoop voor jou dat het de goede kant opgaat en dat je een mooie uitslag van je onderzoek krijgt. Ik heb vaak het idee dat het hele spul een beetje in de verdrukking is gekomen doordat alles bij elkaar getrokken is. Ik weet niet of jij ooit kinderen hebt gekregen, maar dat scheelt misschien ook in de rek van je buik(huid). Ik heb namelijk nooit kinderen gekregen en daardoor is mijn buik(huid) misschien een beetje te strak geweest...?

Ik hoor het graag wat de uitslag van je onderzoek is. Misschien heb ik er wat aan.

Sterkte en groetjes!

Laatst bewerkt: 14/02/2024 - 10:44

Hoi, bedankt voor je berichtje.Het is precies wat je zegt. Ik heb ook het idee dat je te weinig ruimte hebt. En ik heb geen kinderen gehad, dus ook dat kan kloppen. Ik heb 22 maart een ct scan en de datum voor het maagonderzoek krijg ik nog. Ik hou je op de hoogte? Groetjes Brigit 

Laatst bewerkt: 15/02/2024 - 20:18