Hair Everywhere (het bitterzoete verhaal over haast en een tondeuse)

Precies zoals voorspeld, 14 dagen na de start van de chemo is het raak. Marley staat beteuterd in de badkamer voor de spiegel.  “Is er iets?” vraag ik onschuldig. Maar natuurlijk weet ik wel beter. Ook ik heb de eerste haren gezien op haar hoofdkussen, in het doucheputje en in de borstel (hoe voorzichtig ze ook kamt). Het kaal worden is begonnen! En natuurlijk hebben we het er samen al over gehad. We kwamen tot de conclusie dat het ‘maar haar’ was en het natuurlijk niets aan haar zou veranderen. Het lukte zelfs al om er grappen over te maken: voor de komende 10 weken hadden we voor elke week al een maffe pruik in het winkelmandje van een online feestwinkel (volgens google de nr 1 voor al uw carnavalspruiken) gestopt. Maar toch leek die strijdlustige attitude tijdens het opruimen van al die haren een forse deuk te hebben opgelopen. 

“Hou je nog wel van me als ik kaal ben straks?” vraagt ze wat onzeker. “Natuurlijk!” zeg ik “Ik vind je sowieso de liefste en knapste vrouw van de wereld. Met of zonder haar.” Koortsachtig probeer ik voorbeelden te verzinnen van kale knappe vrouwen om mijn stelling kracht bij te zetten, maar in mijn hoofd schieten enkel de opperheks uit de film ‘the witches’ en de ‘borgqueen’ uit startrek voorbij. Op dit moment zeker niet de beste voorbeelden, dus ik houd mijn mond.

Maar geloof me, ik meen het echt! Ik zal geen spat minder van Marley houden zonder haar. Dus voor mij maakt het niet uit. Voor mij niet nee ..... maar wat is dat waard als de rest van de wereld dat misschien niet vindt? Het meisje achter de broodbalie bij de supermarkt die je schaapachtig aan staat te staren of de fluisterende mensen achter je in de rij bij de apotheek. Het is duidelijk. Ondanks alle moedige pogingen om onze maatschappij zo genderneutraal mogelijk te krijgen is het toch echt niet  hetzelfde. Als wij mannen ons haar zo vanaf ons 40e beginnen te verliezen, dragen we trots T-shirtjes met teksten als “I’m not bald, my hair is just invisible” en “Ultimate Aerodynamics”. We worden er nog niet bijna om nagekeken. Bij een vrouw is het daarentegen kraakhelder: Die heeft kanker!

Als in de dagen daarna steeds grotere plukken haar los raken, valt uiteindelijk het besluit:  “Morgen, voordat ik aan de 2e chemo begin, gaat alles eraf ...” zegt ze. “Moedig”, denk ik bij mezelf.  En ze vervolgt: “ ... en Len ... jij moet het eraf scheren!”.  “Moedig ... ”, denk ik opnieuw terwijl ik wat bleek wegtrek rond mijn neus, “... was ik maar net zo moedig als haar”.  Maar Marley heeft het plan al uitgewerkt en de voorbereidingen zijn getroffen. “Ik heb al een tondeuse gehaald.” Zegt ze terwijl ze trots het nog ongeopende doosje zien van de ‘Impuls haar- en baardtrimmer’. Op de tafel ligt het bonnetje, €6,95, met bovenaan het bekende blauwe logo van Marleys favoriete budgetwinkel. Sommige spullen zijn dan wellicht wat minder van kwaliteit, maar hey, dat mag je ook niet verwachten als het zo gunstig is voor je portemonnee.    

Op de dag van de chemo zouden we wat vroeger op staan. Ruim de tijd om geknipt en geschoren ten strijde te trekken. Tenminste ... dat was het plan. Één uur voor de afspraak schrik ik wakker. We zijn de wekker vergeten te zetten. Na een haastige douche en kop thee en een snel ontbijtje moet het nog prima lukken zegt Marley nonchalant. Ik merk dat ik het heftig vind. Haar leven lang heeft ze al mooi lang bruin haar, maakt ze grappen over vrouwen met korte praktische kapsels en nu gaat alles eraf. Ik weet het zeker ... dat gaat tranen opleveren. Maar nu is niet het moment om daarover te dralen. Ik moet zelfvertrouwen uitstralen ... voor haar! En met de souplesse van een ervaren barbier grijp de fonkelnieuwe tondeuse van de oplader en duw ik de schakelaar omhoog. Terwijl het apparaat begint te zoemen vraag ik:  “Weet je het zeker lief? Want over 5 minuten is al je haar eraf ...”.

Bij de eerste haal, slaat bij mij de paniek al toe. Dit ding is prima om de uitgeschoten wenkbrauwharen wat bij te werken, maar zeker niet voor haar. Lang mooi dik bruin haar. Een kwartier later lijkt het resultaat tot dan toe nog het meest op de stoppelbaard van David Beckham. Van binnen vloek en tier ik, maar van buiten blijf ik de meest vertrouwen wekkende barbier die je je maar kan voorstellen. En na bijna een half uur, mijn interne stressniveau nadert code rood, is een soort bijna kaal achtig kapsel met zo hier en daar nog wat korte plukjes haar bereikt. Met lood in de schoenen geef ik haar de spiegel. Als ik haar schouders voel schokken, maak ik me op voor de lang verwachtte tranen. Tot ik me realiseer dat ze niet huilt, maar dat de combinatie van het bijna-kaal kapsel en mijn beteuterde gezicht haar een geweldige lachbui heeft bezorgd.

“Hou je nog van me .. ondanks dat ik bijna kaal ben? “ vraagt ze terwijl we in de auto zitten op weg naar het ziekenhuis.  Ik zeg: “Vandaag nog een stukje meer dan ik altijd al gedaan heb!”.

11 reacties

Vandaag hou ik meer van je dan gisteren, maar minder dan ik morgen zal doen...

Je bent een kanjer Lennart!
Ik ken meer mannen die dit niet zouden kunnen / niet zouden hebben gedaan. Ik ken de mijne, dus ik heb ervoor gezorgd dat de kapper kwam terwijl hij er zeker weten niet kon zijn (hij heeft het jaar van mijn behandeling zijn laatste jaar gewerkt; goed plan was dat!). Ik was niet mobiel dus. 
Je bent een kanjer Marley!
Een groot bewijs dat jij echt jij bent, is lachen met de jij die er ineens anders uitziet. Niemand mag minimaliseren wat voor impact dit heeft, maar zelf mag je lachen om het effect van de noeste arbeid van je dierbare wederhelft.
Bijzonder, mooi en intiem is dit! 
Dat je een zo bizarre 'gebeurtenis' samen hebt gedeeld, prachtig!

Waar de kapper zich zorgen maakte over de spiegel waarin ik keek, was ik alleen maar blij dat hij er was en ik dus mijn halve meter lange blonde haren kon bewaren. Heb ze nog in een speciaal doosje. 

Lieve groetjes met knufs xxxx Hebe

Laatst bewerkt: 09/02/2022 - 23:05
10 februari 2022 om 07.29

Wat heb je een prachtig blog geschreven Lennart! Fijn dat je er zo voor Marley kunt zijn. Sterkte voor jullie samen!
liefs Bianca

Laatst bewerkt: 10/02/2022 - 07:29

Ik heb mijn lange manen vlak voor de bestralingen laten afknippen door mijn kapper. Ik mocht na sluitingstijd komen, dat was heel attent van haar. Ik had er n hele maand als een berg tegen op gezien, maar toen het zover was, was ik er ook klaar voor , mijn kapster niet, tranen met tuiten huilden ze..De rest viel heel snel uit daarna. Op kerstavond heeft mijn man de tondeuse er over gehaald. 

Laatst bewerkt: 16/02/2022 - 13:02

Ik wilde naar de kapper maar toen moesten de kappers dicht vanwege corona. Mijn vriend heeft toen mijn haren met tondeuse er af gehaald,  ik ben zo blij dat ik het thuis heb moeten doen, was heel intiem moment, voor ons beide.

Laatst bewerkt: 16/02/2022 - 13:41

Ik heb het bij de kapper af laten scheren. Mijn man was daarbij. Toen ik kaal was zei hij: je lijkt precies op je vader! En inderdaad, ik zag het ook.  Ik kreeg later een mooie pruik maar was reuzeblij toen ik eindelijk weer haar had.

 

 

Laatst bewerkt: 16/02/2022 - 15:56

Ook ik dacht ach het is maar haar, maar kreeg een enorme huilbui toen het eraf was. Gelukkig ook een prachtige pruik, niet van echt te onderscheiden. Dacht buiten af en toe mutsjes te dragen. Toch nooit gedaan, omdat je idd voor de buitenwereld als ziek gezien word. 

Laatst bewerkt: 17/02/2022 - 08:45

Ook mijn haar viel uit net voor de 2e kuur. Voor de opname 2e kuur naar de kapper van ziekenhuis gegaan en zij had wel even tijd. Mijn dochter was mee. Toen alles eraf was keek ik in de spiegel en zag nog steeds MIJ ZELF. Daar was ik zo blij om dat ik helemaal gelukkig op dat moment op de foto ging. Daarna had ik een pruik en mutsjes. Had altijd een koud hoofd en oren! Het was net voor de kerst.

Laatst bewerkt: 17/02/2022 - 11:49

Wat schrijf je leuk Len.

Je nam me helemaal mee in je verhaal. Ik zag het  voor me. Moest er ook wel om lachen. Dat mag wel toch? Heb het zelf 2x meegemaakt dat mijn haar eraf ging vanwege chemo, dus ik mag wel grinniken.

Mijn lief en ik maakten ook grappen hierover. We waren 40 jaar getrouwd, ons hele huwelijk hadden we nooit een gesprek over een kam gevoerd, maar toen ik net kaal was zei hij op een ochtend, toen hij zijn haar stond te kammen: " dit is nou echt een fijne kam. Vind je niet?  Tja.:)

 

Laatst bewerkt: 14/03/2022 - 22:04

Ha Heleen 

Lachen mag zeker. Het beste medicijn in zware tijden!

En je hebt toch wel gehakt gemaakt van die vileine opmerking van je lief he?  Zoiets als: "Zeg ... als jij niet oppast ... heb je direct naast die scheiding in 't midden nog een andere scheiding aan je broek?" 😉

 

Laatst bewerkt: 20/03/2022 - 07:21

Mijn Tien is alweer 2 jaar geleden overleden tgv blaaskanker en indirect ook door de gevolgen van corona omdat de zorg met sprongen achteruit ging.  9 jaar geleden kreeg zij ook de diagnose borstkanker en om haar woorden te gebruiken kreeg ze het hele pretpakket  van chemotherapie, bestraling tot amputatie. In die periode werd ze ook kaal en het enige wat ik toen kon uitbrengen was, wat heb jij een prachtige schedel dat altijd verborgen is gebleven. Alles heeft ze geprobeert van pruik tot hoofddoek maar ze vond het allemaal maar niks en het was nog te koud om zonder te gaan lopen. Ik weet ook nog dat de 1e mooie dag in het voorjaar wij naar Amsterdam zouden gaan en wel naar onze favoriete terras aan het filmmuseum Eye. Ze zei toen,  ik ga nu zonder dat gedoe over straat en iedereen mag zien dat ik geen haar op  mijn kop heb, ik heb er nu even geen problemen mee. Wel  heb ik toen 1 voorwaarde gesteld dat ze een  hoed bij zich moest hebben en daar bedoel ik niet mee om te verbergen maar als bescherming tegen de zon die al behoorlijk warm was. Ik zal deze dag nooit meer vergeten, het was sinds tijden weer onze 1e uitje maar vooral  omdat ik zo trots op haar was. 

Laatst bewerkt: 21/03/2022 - 09:48

Ha Janti

Zo moedig als jouw lief is Marly nog niet geweest ... maar wie weet ... nu het zonnetje zich laat zien ... dat dat ook gaat gebeuren. 

Geinspireerd op jouw verhaal gaan wij in ieder geval vandaag ook maar eens  ons favoriete terras aan doen. 
  

Laatst bewerkt: 20/03/2022 - 07:25