Uitje? van de week

Vanwege Corona bestellen wij de boodschappen en laten ze bezorgen. Heel efficiënt allemaal en ik ga steeds beter plannen.

Eén keer per week is de uitzondering: op vrijdagmorgen naar de markt. Bijtijds, dan is het nog rustig. Vaste bezoekjes aan de notenkraam, de biologische slager, de kaasboer en de groentenkraam. Ik kijk, ik proef en ik geniet. Af en toe bezoek ik dan ook de visboer of de paddenstoelenkraam. Herfstige bosgeuren, versgebrande noten en ziltige zeekraal.

Nog een vaste wekelijkse bezigheid: een grote pan soep maken. Nu, in de herfst, is er veel te combineren met pompoen, pastinaak, wortel, selderijknol. Allemaal warme, volle smaken die me goed doen in de tijd dat het kouder wordt. Wat is er anders dan vroeger? Ik hield best van scherp en pittig, maar dat gaat dus niet meer. Het smaken palet verschuift naar dingen als gember, kurkuma en peterselie. Beginnen met een uitje en knoflook fruiten zit er ook niet meer bij. Maar dat (zachtjes) fruiten (met of zonder kruidengaat ook met blokjes pompoen of die andere groenten. Niet te lang en niet te hard en dan de bouillon erbij. En dan de staafmixer er in (of niet) en ....proeven! Wat heeft de soep nog nodig? Waar heb jij zin in, behoefte aan? In de volgende blog meer over bouillon en op smaak brengen.

Wat is jou favoriete najaarsgerecht?