Soep: smaakvol, lekker en van het seizoen

In de vorige blog ,Uitje? van de week, kondigde ik al aan dat ik wat zou schrijven over zelf bouillon maken. Maar eerst even dit:Waar soep allemaal goed voor is.

Een fijne smaak- en eetlustopwekker: geuren en smaken moedigen je eetlust aan, je verwarmt je maag. Vocht is fijn voor de spijsvertering. Je kunt zelfgemaakte soep goed aanpassen op waar je trek in hebt én op wat goed doet voor jouw maag en darmen. Ingrediënten zijn goed gegaard en daardoor licht verteerbaar.

Er zijn veel manieren om soep tot iets lekkers en smaakvols te krijgen. Tijd is daarbij wel een belangrijke factor. Dat is meer een kwestie van plannen dan dat het tijd kóst, want als het eenmaal staat te pruttelen of te stoven hoef je er niet meer bij te blijven. Ondertussen kun je wel genieten van de veelbelovende geuren die vrijkomen. En ik maak flinke hoeveelheden zodat er een deel de vriezer in kan voor later. Een mooie klus voor een vrije dag of avond. Qua hoeveelheid: een pond botten (met vlees er nog aan) op 2,5 liter water.

Hier vier manieren voor het begin van een goeie soep. Die kun je ook met elkaar combineren.

- zelf bouillon trekken; een dankbare bezigheid.

Voor een krachtige soep kan het lekker zijn om zelf bouillon te trekken. Wij gebruiken weinig vlees, maar hiervoor maak ik graag een uitzondering. Je kunt kiezen uit verschillende botten; schenkel of ossenstaart, voor volle smaken. Kippenpoten, een hele soepkip of karkasjes voor een wat lichtere smaak. In deze tijd van het jaar is er ook wildkarkas te krijgen. Zelf bouillon trekken moet je echt plannen, want drie uur op een zacht vuurtje is wel een minimum. Ik laat vanaf het begin wat peper, kruiden en groenten meetrekken; laurier, peterselie, selderij en of wortel. Het is gaar en klaar wanneer het vlees makkelijk van de botten gaat. Breng op smaak met peper en zout.

- gegrilde groenten; veel kleur, veel smaak

Geschikte groenten zijn: wortel, pastinaak, selderijknol, zoete en gewone aardappel, (zoete) paprika. Snijd de groenten in hapklare stukjes, doe ze in een platte ovenschaal, overgiet met een goede olie (2 eetlepels) en bestrooi met peper, kruiden en of zaden. Even goed omscheppen zodat alles goed gemengd is en dan onder de ovengril. Halverwege nog eens omschudden/scheppen. Mijn favoriet op dit moment is zoete aardappel met paprika en kummelzaad en verse gember. En ik durf het inmiddels ook weer aan om er een knoflookteen bij te doen. Ik eet hem zelf niet op maar hij heeft dan wel smaak afgegeven aan het geheel. Zodra de groenten gaar zijn (45 minuten, 150 graden; dat hangt wel af van de hoeveelheid) doe je ze bij de bouillon; zelfgemaakte (mijn favoriet op dit moment is ossenstaart) of van goeie uit de winkel. 'Een beetje van de winkel en van mezelf'. Tenslotte: wil je een gladde soep dan pak je de staafmixer. (Kinderen eten het dan vaak makkelijker ' geen stukjes'. Versieren met vers geknipte kruiden, iets knapperigs erbij of er door.

- een kruidenbuiltje, bouquet garni gebruiken

Dit vond ik op internet: Een bouquet garni heeft niets met bloemen te maken, maar des te meer met smaak en aroma. Het is een opgebonden kruidenboeketje dat je laat meekoken of –trekken in een soep, saus of een ander gerecht. Het bestaat meestal uit tijm, laurier en peterseliestelen, maar je kunt er naar believen ook nog andere verse kruiden aan toevoegen zoals salie, lavas, rozemarijn …In de zomer is het makkelijker, maar misschien heb je nu rozemarijn of andere kruiden binnen in potten? Bij mij staat oregano en salie in de vensterbank en nog steeds rozemarijn in de tuin.

Om het boeketje bijeen te houden kun je alle kruiden in een stukje preigroen wikkelen en opbinden met wat keukentouw dat je eventueel aan een oor van de kookpot vastknoopt. Zo kan je het kruidentuiltje, nadat het zijn werk heeft gedaan, gemakkelijk weer uit het gerecht vissen. 

Een goede raad: gebruik bij het opbinden geen gekleurde (geschenk)touwtjes die niet voor keukengebruik zijn bestemd, want dan krijg je onappetijtelijke toestanden zoals de blauwe soep in de film 'Bridget Jones’s Diary'...

Uit de winkel

Er is volop keuze aan goede bouillonblokjes en potjes poeder. Zeker in natuurwinkels. Probeer de chemische te vermijden. Saaie, vlakke smaken en erg zout. 

Vraag: ik heb eigenlijk nog geen ervaring met visbouillon maken, heeft iemand een tip?

Mochten jullie behoefte hebben aan meer gedetailleerde recepten, dan hoor ik dat graag.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties!