Geuren en chemo.

Mijn eetlust was eigenlijk altijd goed; zelfs bij een flinke griep met koorts keek ik uit naar de warme maaltijd en zelfs bij een keelontsteking at ik door, zij het met kleine hapjes: omdat eten zo weldadig kan zijn, omdat het je dag breekt en omdat je je daarna beter voelt. Dat veranderde helaas toen ik vanwege kanker, naast bestralingen, aan de chemo tabletten moest. Wanneer ik boven in bed lag stegen de keukengeuren naar boven; deuren en ramen dicht! Want ik werd misselijk van geuren waar vroeger het water bij in de mond liep: gebakken vis, gegrilde groente, koffie ....ineens níet meer te doen. Dat was heel erg schrikken want je herkent ineens jezelf niet en je krijgt het gevoel dat iets je wordt afgenomen. Extra lastig is dat geur en smaak elkaar versterken dus dingen proefden ook anders.En het veranderde soms ook ineens. Zit je de ene dag nog met smaak tomaat met mozzarella te eten - de volgende dag vond ik het ineens smaken zoals natte honden ruiken. Jammer, want mijn man had van pure opluchting - ah, ze eet met smaak! - meteen een voorraadje ingeslagen. Helaas. Uitdelen dan maar...

Wat voor mij goed werkte: de voorraad kruiden en smaakmakers uitbreiden. Die bederven niet zo gauw. Neutrale dingen bereiden, veel stomen (in plaats van bakken) en tijdens het koken of aan tafel iets toevoegen; scheutje ketjap of juist vers geknipte kruiden? Beetje geraspte kaas misschien? Likje mosterd? Ook hier was soep vaak een uitkomst; een beetje neutrale basis en je dan eerst voorstellen hoe het is om zo'n smaakmaker toe te voegen. Kiezen door eerst eventjes te ruiken. Ook aardappel puree leent zich hier goed voor. Je kunt proberen om een handje peterselie mee te stampen, of zaadjes zoals kummel, komijn of venkel mee te koken. Hetzelfde geldt voor rijst. 

Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn met het feit dat vanwege chemo - of gewoon omdat je je helemaal niet lekker voelt - je smaak en reuk zijn veranderd en daarmee je eetlust. En wat je voor jezelf aan oplossingen bedacht. Belangrijk, want lekker eten maakt het leven leuker en goed eten is natuurlijk belangrijk voor je herstel.

Ik lees graag jullie reacties!

22 reacties

7 december 2020 om 12.36

Hi Allen

Ja inderdaad het eten is wel een beetje een probleempje geworden. Net zoals Gingko schrijft, zelfs bij griep gewoon lekker eten. Misschien wel wat meer. Ik dronk ook altijd graag een biertje maar stopte er meer toen de behandeling begon. Ik had het idee dat chemo en bier niet zo goed samen gaan. 
Na de behandeling dacht ik en dan nu lekker een biertje. Maar het smaakte me helemaal niet meer. Nu is het gezegde van bier dat je de eerste 2 moet weggooien. Maar dit hielp ook niet. De behandeling is morgen 3 jaar geleden afgelopen. En ik heb sinds het ene biertje proberen niet meer gedronken. Het bier is dus niet erg, mis het ook niet MAAR het eten, dat heb je toch echt wel nodig. 
Ik heb weinig smaak nog van vlees, maar alleen aardappelen/rijst met groente maakt de maaltijd niet echt af en doordat mijn smaak niet meer echt is word koken ook een probleem want ik kan het niet meer proeven. Als iemand anders voor mij kookt, ik heb een hele lieve buurman, dan smaakt het wel. Het vlees ook wel maar niet van tsjonge. Hahaha ligt aan mij en niet aan de buurman’s kookkunst. 
Dus al met al een probleem, bij het gewone probleem al van wat eten we vanavond?

Snoepen  gaat wel geweldig, eet rustig een pak koek op. Dat was voor de behandeling ook anders. Was geen snoeper.

Nu dan, dit was mijn verhaal dan, ik wens jullie allemaal gezonde en plezierige dagen. Doe voorzichtig.

Anita

Laatst bewerkt: 07/12/2020 - 12:36

Voor mij is de chemo al langer dan een jaar geleden maar ik weet het nog als de dag van gisteren.Het was verschrikkelijk!! Had maar weinig fysieke problemen maar het eten was passee. Warm of brood het maakte niet uit en ook snacks om toch iets binnen te krijgen waren een kwelling.Ik at wel omdat afvallen helemaal uit den boze was zo werd mij op het hart gedrukt. Ook voor mijn vrouw was het moeilijk want wat ze ook deed ( en koken kan ze) het smaakte allemaal vies. Ik at tot aan kokhalzen toe  en dat is voor een ander ook niet erg prettig.De derde week na een infuus werd het altijd wel weer iets beter en kon ik weer wat drinken want ook water smaakte verschrikkelijk vies. Bouillon soep met wat vlees  en sperzieboontjes was nog het minst moeilijk weg te werken . Tot mijn grote opluchting werd na het 6e infuus de smaak en geur snel beter. en na een paar weken was in dat opzicht alle ellende voorbij. Er is dus hoop voor allen die plotsklaps iets dergelijks ook voor de kiezen krijgen. Verder is het bij iedereen verschillend en hoeft gelukkig niet iedereen bij een chemo kuur deze ellende te ervaren.

groetjes

Laatst bewerkt: 17/12/2020 - 11:33

Mijn chemo's zijn al weer een paar jaar geleden. Ik heb steeds goed gegeten. Eigenlijk lustte ik bijna alles. Misschien was het feit dat ik geen geur heb daar ook debet aan. Zelfs koffie was prima. Water vond ik niet lekker. In plaats van oude kaas at ik jonge kaas. Dat soort dingen. Ook de dagen na de chemo niet misselijk geweest. De medicijnen die ik moest nemen, nam ik ook. Maar voor mijn gevoel had ik ze niet nodig.  Af en toe een biertje ging ook prima.  Er ben er redelijk door heen gekomen gelukkig. Je hoort wel eens anders.

 

Laatst bewerkt: 17/12/2020 - 11:34

Als je graag lekker en veel eet is het heel erg als je smaakgevoel verdwijnt .

Ik lees en hoor wel dat in de meeste gevallen je smaakgevoel binnen 1-2 jaar na chemo nog terugkomt . Dus misschien is er nog hoop .

Nu heb ik geluk .  M'n smaak blijft ( tot hiertoe toch ( ben nog maar aan m'n 3de chemokuur toe)) behouden .

Wel krijg ik meer en meer een echt slechte smaak in m'n mond , maar met eten en drinken gaat dat wel weg . Dus ik klaag niet .

En , zoals gezegd , misschien komt het voor jou nog wel goed

gr , willy

Laatst bewerkt: 17/12/2020 - 11:42

Mijn chemo's zijn al weer bijna een jaar geleden, maar ik kan nog steeds geen koffie, vlees of vis eten. Vlees vind ik niet erg, maar vis wel. Was altijd dol op mosselen, garnalen, schaaldieren, plateau fruits de mer. Hoop echt dat dat weer terug komt. Gelukkig smaakt de witte wij mij heerlijk.

Laatst bewerkt: 17/12/2020 - 12:00

hallo gingko,mooi gekozen naam trouwens :),

bij mij hetzelfde probleem alleen is het nog steeds ellendig met eten er is ook niets meer aan als alle smaken vlak zijn en hetzelfde ik word van de raarste dingen misselijk die ik vroeger heerlijk vond wat ik nu probeer is de smaken zo natuurlijk mogelijk te houden zonder al te veel toevoegingen gebruik voornamelijk zout (vind ik ineens heerlijk)en peper ,en idd soep  ,af en toe maakt mijn dochter iets aziatisch met gefermenteerde groentes en dat smaakt dan opeens zo heerlijk dat is puur en fijntjes gekruid denk ik maar vooral niet spicy daar kunnen mijn  slijmvliezen niet meer tegen, ook eet ik helemaal geen vlees alleen lukt het af en toe een stukje vis met alleen zout en vooral niet vet ,wat ik ook ineens lekker vind zijn vegetarische kroketten dus je ziet ook bij mij blijft het nog altijd puzzelen om iets te eten en geef dan maar toe aan mijn grillen om toch iets te eten,wel zo gezond en volwaardig mogelijk,zodat het weinige dat je binnen krijgt wel waarde heeft voor mijn lichaam, maar helaas nu een jaar na de chemo is mijn reuk en smaak nog goed in de war.

het is wel handig als je vieze dingen zoals braaksel en poep op moet ruimen,hihi

hoop wel echt voor je dat je smaak en reuk weer snel terug komt en dat je tot die tijd toch een manier vind om eten weer lekker te vinden

Laatst bewerkt: 17/12/2020 - 12:19

Hallo, hier een reactie/ ervaring over mijn smaak van na de chemo/bestraling/operatie ..... Ik hou het kort.... Het heeft bij mij anderhalf jaar geduurd eer ik mijn smaak en reuk en libido weer op orde had...niets was voor mij nog normaal... Het duurt wel even maar na die tijd ben ik weer terug waar ik gebleven ben voor die ellende begon... Ik moet zeggen qua smaak is mij het zout gedeelte en suikers op nummer 1  dat brengt het bij mij met zich mee.

Groetjes ex patiënt slokdarm kanker

 

PS  , ben blij dat ik dit kan/mag na vertellen

Laatst bewerkt: 17/12/2020 - 12:43

Hoi Gingko

Bij mij is de geur veel sterker geworden na chemo/behandeling/operatie na slokdarmkanker , de chemo en bestralingen zijn al 4 jaar geleden maar dit is gebleven.

Melk ik dronk dat zo veel maar dat kan niet meer kan er niet meer tegen en vind het ook niet meer lekker.

Er zijn toch wel dingen die ik altijd lekker vond en me nu niets meer doen maar ook andersom wat ik eerst niet lekker vond vind ik nu wel lekker en dat zijn vaak niet de gezondste dingen zoals oa drop . Maar wat ger47 al zei ben blij dat ik het kan en mag delen met lotgenoten .

Veel liefs Jacqueline

Laatst bewerkt: 17/12/2020 - 12:56

hallo bij mij is dat ook zo ik heb endocriene kanker in de pancreas met uitzaaiingen maar krijg geen chemo (zal niet helpen) maar wel maandelijks mijn inspuiting somatuliene en heb ook last van de smaak en geur kan geen vlees eten en vis is ook al moeilijk

 

Laatst bewerkt: 17/12/2020 - 13:15

Hoi, hoi voor mij is het alweer 7 jaar geleden. En helaas mijn smaak is helemaal verdwenen. En ja, dat is heel lastig als je van lekker eten en koken houd. Mijn reuk heb ik nog wel en dan denk je ohhh wat ruikt dat lekker, maar helaas als ik een hap neem dan proef ik niks of als je op een stuk karton zit te kauwen. Wel jammer net zoals de feestdagen dan zie je al die lekkere gerechten. Maar dan bedenk ik me kop op meid je bent er nog en dat is me toch ook heel veel waard. Bij deze wens ik dan tot al mijn soort genoten hele fijne feestdagen en een gelukkig gezond 2021....🎄☃️🎅🍾🥂

Laatst bewerkt: 17/12/2020 - 15:15

Ik heb doel gerichte therapie met TKI's ( tyrosine kinase inhibitors) Bij de eerste behandeling, 2 jaar geleden: smaak verdwenen... Na 9 maanden over op een andere tablet en warempel: na drie dagen was mijn smaak volledig terug. Afgelopen zomer weer veranderd van tablet en ik wist al na één dag: dit gaat fout. En idd, voor de tweede keer mijn smaak kwijt. Geuren zijn er nog wel maar in mindere mate. Ik heb het kookboek Life Kitchen gekocht van Ryan Riley. Dat boek geeft goede tips over smaakversterkers, kruiden en tips. Ik kook er met plezier uit en leer er ook veel van. Een aanrader....

Laatst bewerkt: 17/12/2020 - 15:51

Was mijn reukvermogen al kwijtgeraakt voordat ik 2 keer kanker kreeg. Eerst slokdarmkanker onder mijn keel en daarna keelkanker onder waar je tong begint. Door de bestraling en chemo verloor ik ook mijn smaak. Alles wat ik waarnam was: hard, zacht, warm, koud, droog, nat en 'heet' als er verse peper in zat. 

Na verloop van 3 tot 6 maanden kwamen zoet en zuur terug, niet zoals eerst maar ik 'proefde' zoet en zuur. Bitter helemaal niet meer en zout nauwelijks. Omdat verder herstel uitbleef -- zal ook door mijn leeftijd komen -- heb ik het advies van de folder die ik van de diëtiste kreeg, naast mij neer gelegd. Dat advies kwam erop neer dat je als ex-kankerlijder weer moest proberen om met het gezin mee te eten. Nu zijn wij maar met zijn tweeën en geen typische aardappelen-vlees- groente eters. Ook kwam ik er al snel achter dat in mijn geval koud eten een betere smaakbeleving (voor zover mogelijk) gaf dan warm, gekookt eten. Om een lang verhaal kort te maken, ik heb mijzelf opnieuw leren eten en alle gerechten en ingrediënten opnieuw uitgeprobeerd. Kleur was daarbij heel belangrijk. Het moet er wel een beetje leuk uitzien op je bord. Als randomizer gebruikte ik de 35% stickers van Albert Heijn. Alles met zo'n sticker legde ik op mijn bord en maakte zo kennis met gerechten en ingrediënten die ik anders genegeerd zou hebben.

Wie in dezelfde omstandigheden verkeert, laat je niet misleiden door wat je vroeger vies vond. Ik eet nu bijvoorbeeld wekelijks Japanse zeewier (wakame) salade, terwijl ik dat vroeger niet te hachelen vond.

Wat ik beginnende lotgenoten wil meegeven is: dysgeusie (verstoorde smaak) is erger dan ageusie (geen smaak). Omdat ik van wijn en trappisten bier hield en omdat wijn nu naar bezine smaakt en trappistenbier naar afgewerkte motorolie, ben ik geheelonthouder geworden.

Afgezien van het persoonlijke ongeluk dat je niet meer van eten en drinken genieten kunt, is het een sociale ramp. Ik eet functioneel en dat hoeft geen minuut langer te duren dan nodig is. In gezelschap ben ik de enige die nuchter blijft terwijl de rest na een aantal glazen wijn 'gezellig' wordt. Mijn echtgenote heeft aan mijn twee behandelingen, waarbij ik maandenlang amper een hap door mijn keel kon krijgen, een eetstoornis overgehouden. Ik heb nu een aantal gerechten gevonden die wij samen kunnen eten, want ieder voor zich zijn eigen bord is op den duur onwenselijk.

Laatst bewerkt: 17/12/2020 - 22:29

Hoi,      het is nu bijna een jaar geleden dat mn laatste chemo door mn aderen stroomde. Ook bij mij veranderde mn smaak en reuk.        Mn avond eten stonk compleet naar knoflook... Alles. Mijn broodmaaltijden vond ik klef en smaakloos. Afbakbroodjes kon ik niet kauwen, het geluid van t kauwen was niet te doen.. dito van chips. Ook als ik de wc doortrok leek het net een waterval dat donderde, niet normaal. Alles was mega luid. Mijn geur was ook zoiets, alles rook naar putlucht. Of als we boodschappen gingen doen leek het net of iedereen scheten aan t laten was. Ook tijdens mn bestraling vroeg ik aan de verpleegkundige of het daar altijd zo stonk.. Ze moesten dan lachen.. Ik ook nu hahaha. Gelukkig is alles nu weer bij het oude. Ik wens je fijne feestdagen en succes met het bereiden van je gerechten met mooie kruiden specerijen en producten. Voor iedereen trouwens fijne feestdagen x

Laatst bewerkt: 20/12/2020 - 12:56

Ik herken dit ook echt enorm.  Ik vergeleek het een beetje met net zwanger zijn. Alles stonk en had nergens zin in.  Het gekke bij mij was wel dat wanneer in eenmaal zat te eten het weer okay was.  Grote gambas ben ik dol op maar die hoefde ik even niet meer,  als ik er al naar keek kon ik wel bijna spugen.  Geel eigenlijk hè!!

Laatst bewerkt: 21/12/2020 - 11:48

Nu ik er over na denk, heb ik veel op ijsklontjes gezogen tijdens de behandeling zelf.  Dit trekt de bloedvaatjes in de keel samen zodat de chemo dan minder kans krijgt om daar door te dringen. Dit op advies van de chemoverpleegkundige.

Laatst bewerkt: 21/12/2020 - 12:06

Bij mij is het al 12 jaar geleden dat ik longkanker had en nog steeds mijn smaak niet terug...vlees lust ik niet meer,en nog veel dingen die ik lekker vond lust ik niet meer.Eten hoort eigenlijk genieten te zijn maar dat is het allang niet meer helaas..

Laatst bewerkt: 05/01/2021 - 09:06

Hallo Betty,

dat is wel heel erg jammer. Ben je ooit hierover met een diëtist in gesprek geweest? Misschien dat die, aan de hand van de Smaakwijzer adviezen kan geven. Dit is een nieuwe werkwijze, ontwikkeld door een oncologie-diëtist van het Amsterdam-UMC.

Hartelijke groet, Gingko

Laatst bewerkt: 06/01/2021 - 21:22

Grinko  ik ben naar de diëtiste geweest en nu ben ik bij een internist voor allerlei onderzoeken ik heb bloedarmoede dus een ijzer infuus gehad zo ook een maag en darm onderzoek  volgende week weer bloed prikken dan 26ste voor de uitslag....hopen dat er wat uit komt...

Laatst bewerkt: 12/01/2021 - 20:12

Hallo Betty,

dat hoop ik ook! Had je wat aan het bezoek bij de diëtiste?

Groetjes, Gingko

Laatst bewerkt: 13/01/2021 - 13:52

Hallo Gingko

Nee heb ik niets aan gehad...het is op zijn ergst als ik een antibiotica  kuur moet voor iets,dan zijn mijn slijmvliezen ook out of order..ogen, mond enz dan duurt het wéér heel lang voordat dit weer  over is.

Laatst bewerkt: 02/03/2021 - 18:59

Je moet eens googlen op " oncobrood"

Dit is brood waar op individuele basis smaakstoffen aan toegevoegd zijn , speciaal voor mensen met smaakverlies .

Er is op de Belgische tv een programma "factcheckers" waar heel recent een en ander getest is en het blijkt wel te helpen .

En er is niet alleen brood , maar ook pizza's en andere eetwaren .

Misschien een tip ?

gr , Willy

Laatst bewerkt: 07/02/2021 - 08:09