Waar vul je je gedachten mee

Waar vul je je gedachten mee? Dat is toch zo belangrijk. Het bepaald hoe je de dag doorkomt. Piekeren of zorgeloos. Ik werd daar gisteren zo bij bepaald. Ik las gisteren op Facebook een verslag van het programma Sta op tegen kanker en las de commentaren. Wat een verdriet is er toch voor velen. Wat een rot ziekte is kanker toch ook. Bij velen gaat het zo snel en is het leven abrupt voorbij zonder dat men haast tijd krijgt om afscheid te nemen. Bij anderen lees je de angst als men weer voor controle gaat. Voor sommigen wordt de nachtmerrie werkelijkheid als de kanker terug is gekomen.

Alles zat ik te lezen en nam het in mij op. Ik merkte dat ik verdrietiger werd en zelfs depri. Mijn gedachten namen een loopje met mij. Wat als…. Word ik ook zo angstig bij elke controle?…….Gaat het strakjes bij mij terugkomen? Ondanks dat ik een gunstige prognose heb ga ik dan straks ook een andere vorm van kanker terugkrijgen? Wat als ik er over een paar jaar al niet meer ben?

Opeens besefte ik dat ik hele scenario’s in mijn hoofd had waar tot nu toe nog helemaal geen sprake van is! Wil ik er niks van weten? Wil ik liever struisvogelpolitiek bedrijven dan realistisch zijn? Nee! Absoluut niet! Wat wil ik dan wel? Opletten waar ik mijn gedachten mee vul. Als ik mij nu al bezig houdt met scenario’s die niet aan de orde zijn kan ik niet genieten van de mooie dingen die de dag mij geeft. Is dat egoïstisch? Ik weet het niet. Ik weet wel wat de bijbel mij leert. In Mattheus 6:33-34 staat het volgende: Geef God en Zijn koninkrijk de hoogste plaats in uw leven. Hij zal dan in alles voor u zorgen. Maak u geen zorgen voor de dag van morgen. Ook morgen zal God u weer geven wat u nodig hebt. Leef dus gewoon bij de dag.

Dat is niet altijd makkelijk maar ik doe mijn best om met de dag te leven. Zo kan ik zien wat God mij iedere dag weer wilt geven. Ik leg mijn zorgen bij Hem neer.

Wat de toekomst brenge moge mij geleidt des Heren hand werd gespeeld tijdens onze bruiloft. Dit lied is nu nog actueler voor mij geworden. Wat de toekomst ook wordt Hij is bij mij en zal mij voor elke situatie kracht en rust geven.  Dat belooft Hij in Zijn Woord dus wie ben ik dan om daar aan te twijfelen.

Ik weet niet waar jij je kracht en rust vandaan haalt maar zorg ervoor dat nare gedachten die nog niet aan de orde zijn een loopje met je neemt zodat je de schoonheid van de dag niet meer ziet. Toch wil ik je aanmoedigen om Jezus “uit te proberen”. Wat heb je te verliezen?  Je mag altijd vragen stellen aan mij.