Niet te genezen

Niet te genezen. Deze woorden blijven hangen. Waar ik een aantal weken nog leefde met het feit dat de kanker niet terug is gekomen heb ik nu te horen gekregen dat ik, naar de mens gesproken, niet te genezen ben.

Zoals jullie weten begon het met een afnemende conditie vlak na mijn ziekenhuis opname naar aanleiding van een darmafsluiting. Ik kreeg toen een CT-scan waar ze mijn darmafsluiting op konden zien en er vermeld werd dat mijn kanker niet terug was gekomen op de verdachte plek die ze vanaf februari in de gaten hielden (opgezette lymfeklieren). Later stond er in het verslag vermeld dat er mogelijke maligniteit (kwaadaardige cellen) bij de alvleesklier, buikaorta en bij mijn nieren zouden zitten. Dit was de aanleiding voor mijn huisarts om met de specialist te bellen. Mijn conditie was in dalende lijn maar dat kon ook de nasleep van corona zijn. Om een aantal zaken uit te sluiten deelde mijn huisarts haar zorgen met de specialist.

De PET-scan was afgelopen maandag. Vandaag, donderdag, kreeg ik de uitslag. Geen goed nieuws.

Ik heb uitzaaiingen op het bot bij mijn bekken. Dit verklaart waarom ik zo moeilijk loop. Het is geen botkanker maar uitzaaiingen op het bot als gevolg van slokdarmkanker. Dit schijnt heel wat anders te zijn.  Daarnaast zijn er nog andere plekjes te zien, aangetaste klieren naast mijn buismaag en er zit nog vocht in mijn longen. In mijn longen zitten geen uitzaaiingen maar het vocht kan een voorstadium zijn dat er wel wat kan gaan rommelen.

Ik heb gezegd dat ik behandeld wil worden. Als ik niet voor een behandeling ga is het net alsof ik al opgegeven heb. Dat weiger ik op het ogenblik. Ik wil weten dat ik er alles aan gedaan heb. Als het meezit krijg ik volgende week een oproep om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Tevens vroeg ik aan de arts wat zijn ervaringen zijn. Als de chemo niet aanslaat kan je praten over maanden, als die wel aanslaat uiteraard langer. Tja, eigenlijk is het niet eerlijk tegenover de arts om zo een vraag te stellen over hoe lang je nog hebt. Net alsof zij in de toekomst kunnen kijken! Toch wil je het als patiënt weten. Gek eigenlijk, zeker omdat ik weet en geloof dat God mijn tijd bepaald en niet mensen. De mens wikt maar God beschikt.

Omdat we in februari al een beetje gesproken hebben over levensverlengende chemo komt het bericht nu niet helemaal als een koude douche maar toen was het nog een scenario, nu is het werkelijkheid. Ik moet het allemaal nog even laten bezinken.

Zodra wij weer wat meer weten zal ik het in het blog vermelden. Heb je vragen, stel ze gewoon. Ik ga gewoon doorvechten. Bidden jullie voor mijn gezin en voor mij opdat we alles in Zijn handen kunnen leggen.

12 reacties

Lieve meid, wat een naar bericht zeg! Ik wens je veel sterkte met het verwerken hiervan. 
liefs Mirjam 

Laatst bewerkt: 28/05/2020 - 17:20

Beste Ano je hebt heel veel om te verwerken waarbij ik je ondanks dit nare nieuws toch veel succes bij de behandelingen wil wensen.Je spreekt ook hoop uit en vechtlust dat is m.i altijd een positieve kracht die ik je van harte gun.🌷🌼🌝

Jeron

Laatst bewerkt: 29/05/2020 - 00:52

Wat een vreselijk bericht, had zo wat anders voor je gehoopt.... ben er stil van...heel veel sterkte voor jou en de familie...en ook succes met het volgende pad dat je gaat bewandelen, ik bewonder je positiviteit :)

Lieve groet,Hilde

Laatst bewerkt: 29/05/2020 - 07:49

Lieve Ano,

Soms weet ik de juiste woorden niet te vinden. Zo ook nu. 
Wat ik in je bewonder is je rotsvaste geloof in God. Maar daarnaast ook de overtuiging, dat je alles geprobeerd wilt hebben en niet op wil geven.

Doe dat ook niet :). Maak er een hele mooie en lange tijd van.

Liefs,

Edith

 

Laatst bewerkt: 29/05/2020 - 10:17

Dank allen voor jullie lieve woorden. Soms zijn er inderdaad geen woorden te vinden. Maar als iemand het kan begrijpen zijn jullie het. Helaas hebben jullie die rotziekte van dichtbij meegemaakt. Daarom vind ik het zo fijn om hier mijn hart te luchten via mijn blog omdat ik bij jullie soms maar een half woord nodig heb. Ik hou jullie op de hoogte.

lieve groet Chantal

Laatst bewerkt: 30/05/2020 - 10:20

Met wat scrollen door de website kwam ik jouw blog tegen. Het viel me op omdat er bij stond christen. Ik heb zelf uitgezaaide borstkanker en weer dus helaas hoe het is om behandelingen te krijgen waarvan je hoopt dat ze aanslaan .

Mijn geloof in God houdt me staande. Ook al snap ik er helemaal niks van toch vertrouw ik Hem, ook nu. Ons leven is veilig in Zijn hand.

Heel veel sterkte met je behandelingen en ik bid je toe dat het goed mag aanslaan en je nog veel tijd hier op aarde krijgt.

Groeten Poulien

Laatst bewerkt: 15/06/2020 - 09:49

Dank je wel voor je lieve reactie Poulien. Wij mogen idd weten als Christen dat ons leven veilig is in Zijn hand.

Wat mooi dat wij een machtig God dienen die ons staande houdt in de strijd! Ik wens jou ook veel sterkte, kracht en wijsheid toe maar bovenal Gods vrede en rust. Ik zal voor je bidden.

lieve groet, chantal

Laatst bewerkt: 16/06/2020 - 08:03