Medium rare

Met de paasdagen druk aan het aftellen naar de eerste bestraling en chemo. Van alle kanten stromen lieve berichtjes binnen van mensen die aan mij en aan mijn gezin denken en ons sterkte toewensen en voor ons bidden. Dit doet mij goed. In Psalm 20 lees ik dat de Here mij in moeilijke tijden zal antwoorden en dat de naam van de God van Jakob mij sterk zal maken.

Sterk voel ik mij. Gesterkt door alle mensen die voor mij bidden en gesterkt omdat ik weet dat Hij mij draagt. Van een lieve vriendin kreeg ik een mooi plaatje van de voetsporen op het strand. Het is een mooi gedicht. Als je het niet kent zou ik het zeker even opzoeken.

Om 10:40 gaan we naar het ziekenhuis. De afspraak voor de bestraling is pas om 11:15 maar we willen gewoon op tijd zijn. Ik zit in de wachtkamer en word snel opgeroepen, ondanks dat ik te vroeg ben. Ik word opgehaald door een broeder. U mag zich uitkleden zegt hij. Tja ik ben niet preuts hoor maar eigenlijk vind ik het toch fijner om door een zuster opgehaald te worden. Ach wat zit ik te zeuren, deze mannen zijn echt wel wat gewend. Ze hebben van alles al gezien. Desalniettemin vind ik het toch raar om met hem nog over een stukje gang te lopen zonder bovenkleding. Maak je geen zorgen hoor, het was geen openbare gang.

Ik kom bij het grote apparaat aan. Eerst checken ze of ik ben wie ik zeg dat ik ben. Geboortedatum: check, Naam en foto; check. Gelukkig alles klopt. Ze gaan het apparaat instellen en ik krijg veel uitleg. Twee kundige zorgverleners staan naast mij om mij zo accuraat mogelijk neer te leggen. Ze gaan achter het scherm staan en het gaat beginnen.

Het apparaat draait om mij heen. Ik voel niets! Gelukkig maar want als ik de zuster goed begrijp kan dat verder in de behandeling anders worden. Na een paar minuten sta ik weer op de gang.

Zo dat is snel zegt Henk. Ben je nu “medium rare”? Volmondig zeg ik, ja en aan het einde van de behandeling ben ik “well done”.

Lachend lopen we van de afdeling. We moeten nog twee en half uur wachten totdat ik de chemo krijg en hebben besloten toch maar even naar huis te gaan. De koffie smaakt thuis trouwens veel lekkerder.