Geen woorden voor

Een vriendin van mijn moeder opperde dat er een woordenboek zou moeten zijn voor niet-bestaande woorden. Maar als ze in een woordenboek staan, dan zijn het geen niet-bestaande woorden meer, luidde mijn reactie. Afgezien daarvan, ze heeft een punt. Want hoe noem je bijvoorbeeld familieleden die ook vrienden zijn? Het Engelse porte-monteauwoord framily (friend & family) komt in de richting, maar in het Nederlands?

Chemoe
Tegen het eind van de chemo’s verwachtte ik wel dat ik mij nadien nog een poos moe zou voelen. Dat ik mij jarenlang moe en in alle opzichten zo slecht en beroerd zou voelen overviel mij. Het woord ‘moe’ dekt de lading bij lange na niet. Een normale moeheid voelt zo anders dan de vermoeidheid door chemo, er zou echt een ander woord voor moeten zijn om duidelijk te maken hoe anders en beroerder en zwaarder dit is dan gewoon moe zijn. Ergens -weet niet meer waar- las ik ooit het woord ‘chemoe’, dat zou van mij wel in de Van Dale mogen worden opgenomen.

Beter
Of nu, de periode na de behandeling. Gelukkig ben ik beter, maar ik voel mij slechter dan voor de Hodgkin Happening, vat dat maar eens samen in één woord. Want inmiddels heb ik veel langer last van de behandeling dan ik ooit van kanker had. En het leven zoals het nu is niet beter dan mijn oude leven. Zo tegenstrijdig, want feitelijk ben ik beter.

Woord
Het ziekenhuis bezoek ik vrijwel alleen voor controles en mijn traject bij Revalidatie Friesland heb ik ook al meer dan een jaar geleden afgesloten. Geen patiënt meer en niet officieel aan het revalideren, maar wat ben ik wel? Met welke woorden geef ik antwoord op de vraag: wat doe je in het dagelijks leven?

Goed
Of een woord waardoor je ‘goed’ de juiste lading kan geven. Als ik zeg dat het goed gaat, wordt dat vaak geïnterpreteerd als het goed dat mensen zonder kanker in hun leven kennen. Maar goed in een leven na kanker kan per dag verschillen.

Hoe gaat het?
Goed, want ik heb vandaag een kilometertje gewandeld en gisteren lukte dat niet.
Goed, want ik voel mij iets minder beroerd dan vanmorgen.
Goed, want ik zit lekker in de herfstzon thee te drinken.
Goed, want vandaag ging alles zoals ik dat wilde.
Allemaal goed, allemaal anders.

Taal
Zelf verbaas ik mij over woorden die wel bestaansrecht hebben verworven, zoals papadag (want de rest van de week zijn blijkbaar mamadagen), stiltecoupé (daar is het nooit stil) of blotevoetenschoenen (ja echt, google maar). Of ik hou mij bezig met deze wonderlijke vraagstukken van de Nederlandse taal: waarom anagram geen anagram is en of synoniem een synoniem heeft.