3 gratis apps voor het leven in remissie
Soms denk ik, dat ik niet 20 jaar eerder kanker had moeten krijgen. Ten eerste natuurlijk omdat de medische wetenschap toen minder wist dan nu. Maar ook omdat tijdens ziekzijn en herstellen dit tijdperk met databundels, wifi en smartphones echt een uitkomst is. Het maakt mijn leven een stuk makkelijker. Zo is een berichtje sturen of krijgen via Whats App of Messenger voor mij veel minder vermoeiend dan bellen. Op tv zag ik spotjes van verschillende producten die mensen stimuleerden om ‘écht’ contact te maken in plaats van via je smartphone. Ik snap het idee erachter, maar als introvert persoon ben ik geneigd die producten te boycotten. Niks heerlijker om in mijn smartphone te duiken en mij van de wereld af te sluiten.
En de mogelijkheid om in één klap veel mensen iets door te geven over bijvoorbeeld een geslaagde kankercontrole is erg handig. Bovendien kan ik via Facebook en Instagram toch een beetje volgen wat mijn vrienden en kennissen uitspoken. Met af en toe een jaloers of verdrietig moment omdat ik weer niet mee kan doen, dat dan weer wel. (Het kind aan de rand van het schoolplein-gevoel ). Maar in principe gun ik ieder het zijne natuurlijk.
Bovendien heeft mijn patiëntenvereniging Hematon per ziekte lotgenotengroepen op Facebook. En daar heb ik veel aan, lotgenotencontact doet goed bij tijden van tegenslag of onzekerheid. Mijn wereld is nu eenmaal verdeeld in mensen mét en zonder kanker. Dat klinkt heel rigide, maar sommige dingen moet je meegemaakt hebben om het te kunnen begrijpen. Daarbij is het niet alleen fijn om steun te ontvangen, maar ook om te kunnen geven. Ziekzijn en herstellen verstoort behoorlijk mijn persoonlijke balans van geven en nemen. Dus het is fijn om daar stukje bij beetje meer evenwicht in te brengen.
Terug naar de titel: er zijn 3 apps die ik echt niet wil missen in mijn leven in remissie.
1. Het heet heel veelzeggend ‘Notitie‘ en daarvoor gebruik ik hem ook. Hij zat standaard op mijn Samsung S nogwat.
Aangezien ik voor mijzelf en mijn werk een goed geheugen nodig heb, was ik best wel bang voor het beruchte chemobrain. Ik heb gelukkig daar geen last van. Maar mijn huidige leven in de luwte waarin weinig moet, heeft niet altijd de alertheid voor dingen die wel moeten gedaan of gezegd worden. Dus lijstjes als ik naar de huisarts of de specialist ga, lijstjes met boodschappen, lijstjes met boeken die ik wil lezen, lijstjes met van alles, kortom heel veel lijstjes. Maar ook het vastleggen van ideeën of zinnen voor dit blog, tevens het uitschrijven van blogs, dat doe ik op mijn smartphone. Het is een heel simpele en overzichtelijke app, maar voor mij voldoet het.
2. Samsung Health. Deze zat dacht ik ook in het standaardpakket, ik gebruik hem sinds september 2017 toen ik begon met mijn stappenplan. Je kan er van alles mee doen, maar ik gebruik vooral de stappenteller (circa 4000 stappen gemiddeld per dag, feb 2018). Daarnaast houd ik er op bij hoeveel uur ik slaap (8 uur en 9 minuten gemiddeld per nacht, feb 2018). Ik ben echt fan van de stappenteller, omdat het je progressie zichtbaar maakt, als je zelf dat gevoel niet hebt. En andersom, in december ging het halen van mijn doelstellingen erg moeizaam, dan is het makkelijker te constateren dat je meer rust moet nemen. Of als ik rond elf uur ’s morgens al 2500 stappen heb, dan neem ik gas terug. Ongemerkt ben ik dan meer in de benen geweest dan ik dacht. Om dan die dag niet voortijdig in te storten is een stappenteller een handig instrument. En andersom ook als ik rond drie ’s middags nog maar 2500 stappen heb, dan weet ik dat ik nog een wandeling over het zandpad moet maken. De motivatietechnieken kunnen overigens beter: ‘U heeft uw activiteitsdoel nu 5 dagen achtereen gehaald. Doe nog iets beter uw best om dit vol te houden!’ (Huh?)
3. Daylio, uit de Play Store. Getipt door vriendin Astrid. Ze wist dat ik zocht naar iets waarin ik mijn gevoel over die dag kon weergeven. Dat kan natuurlijk in een dagboek, dat doe ik ook. Ik ben nu aan de 22e bezig. Maar ik heb niet altijd zin om uitgebreid over mezelf te schrijven. (Ik zie de paradox ). En hoewel het er bij anderen mooi uitziet, is journaling nog niet echt mijn ding. Ik hoop dat ik daar nog eens de energie en inspiratie voor krijg, want het zijn waardevolle documentjes.
Wat ik zo leuk vind aan Daylio zijn de grafiekjes en de statistiekjes. Je geeft twee keer per dag je stemming aan en de activiteiten van die dag. Dat duurt als je in het begin het een en ander ingesteld hebt nog geen minuut. En aan de hand daarvan kun je terugzien wat bijvoorbeeld goede en minder goede dagen waren. Zo was in januari dinsdag de minste dag van de week. Als ik dan weer een vervelende dinsdag heb, dan is het op een of andere manier makkelijker te relativeren. Bovendien zijn je stemmingen gekoppeld aan activiteiten, dan zou je kunnen terugzien wat je wellicht beter kunt laten. Of beter kunt doen. Het geeft mij sowieso een beetje grip in dit leven in remissie. Gebruiken jullie ook apps om het leven bij te benen en welke zijn dat?
Neem ook eens een kijkje op www.roosachtigvanrosan.wordpress.com