Lekke band

De wereld gaat me te snel, momenteel. Op de reis naar en van Frankrijk zit ik gespannen in de auto, het voelt of iedereen en wijzelf te hard rijden, te abrupt remmen en van baan wisselen. Mijn rechtervoet drukt regelmatig even mee op de mat en ik hoor mezelf regelmatig scherp inademen. Als ik weer eens “kijk uit” roep, krijg ik terecht de opmerking “ik héb mijn rijbewijs”. Ik hou me verder in, maar denk er het mijne van. Tot we een lekke band krijgen. Door  het “thuiskomertje” worden we gedwongen vanaf Luxemburg naar Nederland over de binnenwegen te rijden, maximaal 80 km per uur. Ineens voelt het beter, mijn gespannenheid neemt af. Dan pas realiseer ik me dat het aan mij ligt, mijn binnenwereld draait langzamer en past niet goed bij het gejaag en gejakker op de snelweg.  

Nog niet zo lang geleden heb ik op deze site in een blog of een reactie iets dergelijks gelezen. Helaas kan ik het niet meer terug vinden. Iemand die dat ook zo beschreef, de snelheid van de buitenwereld versus die van haar interne wereld. Dat begreep ik heel goed toen ik het las, maar nu heb ik het zó direct ervaren, echt een inzicht in mezelf. Als ik het mijn psycholoog vertel, grijpt ze dit gelijk aan. “Ja, en jij probeert uit alle macht je binnenwereld te versnellen, je aan te passen aan de buitenwereld. Maar dat lukt niet en dat helpt je niet.” Ze heeft gelijk, mijn toch al zeer gebrekkige accu trekt dat niet. Nog meer inzicht, bedankt lekke band! 

We besluiten dat ik meer mijn buitenwereld ga aanpassen aan mijn snelheid. Dus geen vroege afspraken, want vooral ‘s morgens heb ik veel tijd nodig voor ik de wereld aan kan. Werk op een ander pitje, wel wat uren werken, maar niet op vaste tijden, misschien een klus die ook thuis kan. Mijn leidinggevende gaat met me meedenken. Niet te veel plannen, want dan voel ik me verplicht óf ik moet afzeggen, als ik te moe ben. Beiden geeft een rotgevoel. Prioriteit leggen op wat nu kan, hoe ik me nu voel en als er energie is om iets te doen, zoveel mogelijk kiezen voor dingen waar ik echt zin in heb. Mijn after-kanker-leven begint niet als ik me weer goed voel, nee, het begint nú!

Ach, het klinkt zo simpel en makkelijk, maar ik vind het best ingewikkeld. Ik ben van het plannen, de structuur, eerst werken dan spelen (en ik heb altijd energie genoeg gehad voor heel veel werken én heel veel spelen). Toch denk ik dat ik nu een knop heb omgezet. De eerste goede ervaringen heb ik al binnen: mijn leidinggevende begrijp gelijk wat ik bedoel en de stomapoli verzet een afspraak die ik veel te krap had gepland. En dat allemaal dankzij die lekke band...

Vandaag zou ik ‘s middags naar het werk gaan, maar ik had ook fysio fitness én ik zou de uitslag krijgen van het bloedonderzoek. Een goede oefening in keuzes maken, ik ben dus niet naar het werk gegaan. Goed gekozen bleek wel, want na een goede uitslag van het bloed (Yeah! Tumormarker < 1, doeidoei, tot over 3 maanden!) heb ik de middag grotendeels in bed doorgebracht. De terugreis, de lekke band, de controle, het heeft veel energie gekost, mijn snelheid gaat omlaag, laat de wereld maar even draaien.

Miranda 

9 reacties

Lieve Miranda,

Wederom een herkenbaar verhaal. De eerste paar maanden ervoer ik exact hetzelfde als ik naast iemand in de auto zat. Had ook het gevoel dat deze persoon veel te snel reed en te onbesuisd.  Volgens mij komt het (bij mij) doordat het lichaam nog in een stresssituatie zat van alle behandelingen en de angst voor wat er mij nog allemaal te wachten staat: gaat het goed, hoe lang heb ik nog te leven, etc. Inmiddels heb ik er geen last meer van en kan ik weer rustig ernaast zitten in de auto. Wel moet ik er inderdaad rekenen g mee houden dat ik nog niet "mee kan" met de rest van de wereld. Gaat allemaal te snel, is te druk en kost te veel energie. Ben bang dat dat ook nog wel even gaat  duren, als het al ooit goedkomt.

Neem je tijd Miranda en denk om jezelf.  Laat de wereld maar even de wereld, ook al is dat moeilijk.

Liefs, Karin

Laatst bewerkt: 17/09/2019 - 23:50

Lieve Miranda,

Je hebt door een lekke band in Frankrijk nu jezélf voorzien van een paar 'thuiskomertjes'. Goeie reis naar huis en doe rustig aan ;).

Carolina X 

Laatst bewerkt: 18/09/2019 - 08:30

Weer heel herkenbaar, dat de buitenwereld te snel gaat. Mooi om te lezen dat er rekening mee gehouden kan worden, door anderen als jij het aangeeft, maar ook door jezelf nu je het zo duidelijk ervaren hebt. Kalmpjes aan zo doorgaan! XXX

Laatst bewerkt: 18/09/2019 - 13:40

Lieve Miranda,

Onze kanker bepaalt ons bewustzijn, maar de wereld draait om ons heen gewoon door. Persoonlijk ben ik daar blij mee omdat het naast dat ik het soms niet meer kan volgen het wel aangeeft dat alles relatief is en het geeft afleiding dat mensen om je heen gewoon door gaan met leven. Dit ondanks alle onbegrip en pijn die dat meebrengt. Ik zou niet kunnen leven met het besef dat de wereld om mij heen even snel aan vreugde en leven inboet als ik het zelf soms ervaar.

Ik vind dat je heel goed doet en gun je (positief bedoeld) nog vaak een relativerende "lekke band" samen met je gezin na een mooie vakantie.

Sterkte, Paul

 

Laatst bewerkt: 19/09/2019 - 10:39

Wat een mooie reactie, Paul, die mij nog meer inzicht geeft. Dank je wel.Nee, ik zou er ook niet mee kunnen leven als de wereld zich aan zou passen aan mij. Dan moet de snelheid op de snelwegen drastischer omlaag dan ze nu van plan zijn ;)  Wat je zegt, het is ook fijn om het te aanschouwen, ik geniet bijvoorbeeld van de verhalen van kinderen en vrienden over hun deelname aan de ratrace. Ook al mis ik mijn eigen deelname, ik ga mezelf ook niet meer opjagen om het bij te benen, het lukt wel of het lukt niet. De angst dat het nooit meer lukt probeer ik te beheersen.

Miranda X

Laatst bewerkt: 19/09/2019 - 13:06

Lieve Miranda

Een paar weken geleden zou ik gezegd hebben nee ik herken dit niet. Maar nu is het heel herkenbaar voor mij. Ook ik vind de buitenwereld ook Veels te snel gaan , ik wil mee met die snelheid maar merk dat.ik het niet kan . Net mijn stoep geveegd en onkruid uit de tuin getrokken , de boel bij elkaar vegen . Pfffff  ik stond te trillen op mijn benen. Nee het gaat nog niet . Mijn operatie  is vandaag 6 weken geleden . Ik dacht nou dit gaat allemaal van een Leie dakje , nou vergeet het maar . Ook ik moet me gaan aanpassen en dit ook duidelijk aan geven aan de mensen om mij heen . Dankjewel voor het delen .

Liefs Elske59

Laatst bewerkt: 19/09/2019 - 13:03

Ik denk dat het komt omdat je na de operatie relatief heel snel opknapt. Van in bed liggen naar onkruid wieden is een reuzestap. Dan verwacht je (ik) dat het in dat tempo doorgaat. En dat is dan niet zo, helaas.

We komen er wel, Elske, al is het met kleine stapjes!

Miranda X

Laatst bewerkt: 19/09/2019 - 13:12

Herkenbaar helaas maar aanvaarden en verwerken en lekker op eigen tempo verder gaan. Moeilijk jazeker maar nooit te oud om te leren.

Rustig aan dan breekt het lijntje ook niet.

Liefs Alice❤

Laatst bewerkt: 19/09/2019 - 15:59