Medisch weekje

Ook kankervrij kan de medische molen maar moeilijk stoppen met malen. Deze week is er één met verschillende afspraken, met verschillende artsen, voor verschillende akkefietjes.

Eindelijk, eindelijk, eindelijk de afspraak met de gynaecoloog! Want de opvliegers vliegen de spuigaten uit, 15 tot 20 keer per dag/nacht voel ik me alsof ik een adrenalinestoot krijg. Tintelingen, hitte, zweet, bonzend hart, dichtgeknepen keel, dat soort dingen. Regelmatig sta ik halfnaakt in de achtertuin of ‘s nachts voor het open raam. Sommige duren lang en laten me uitgeput achter, alsof ik heftig gesport heb (helaas zonder het bijbehorende calorieverbruik en zonder de opbouw van spieren of conditie). Andere zijn kort en licht, maar komen vier keer in het uur. Al met al word ik er niet vrolijk van en ik denk dat het ook aardig wat van mijn spaarzame energie slurpt.

Ook de gynaecoloog vind dat ik een pilletje mag om het wat minder akelig te maken. Maar.... eerst wil ze zeker weten dat de borsten tumorvrij zijn. Ja, hállo, ik heb net een tumor uit mijn endeldarm laten snijden. Gekkigheid in mijn meisjes zou wel heel zuur zijn en is natuurlijk zeer onwaarschijnlijk, maar toch doen we een mammootje voor de zekerheid. Zucht, tuurlijk, kom maar door met de pletter... Donderdag mag ik al en dan vrijdag weer naar de gynaecoloog voor het verlossende pilletje. 

Na een kort onderzoekje (hoe beland je toch altijd weer zonder onderbroek op die akelige stoel?) heeft ze goed en slecht nieuws. Ik ben niet heel erg verkleefd, ik gebruik dan ook braaf mijn pelottes, maar net iets te veel om simpel een uitstrijkje te kunnen maken. Voortaan het bevolkingsonderzoek dus in het ziekenhuis laten doen. Niet heel schokkend, maar het zijn al die kleine bestralingscadeautjes waar ik weleens van moet zuchten.

Dan heb ik ook af en toe gekke vlekjes, die komen en weer gaan. Nadat ik de huisarts een foto mailde, verwees ze gelijk naar de dermatoloog. Okeee, ik wilde alleen maar dat ze zou zeggen: “joh, niks aan de hand, gewoon huppeldepup, gaat wel over.” Ik ga altijd alleen naar de huisarts om gerustgesteld te worden, niet om doorgestuurd te worden. Maar goed, vrijdag mag de dermatoloog kijken naar de vlekjes die er nu natuurlijk niet zijn... Ik neem de iPad maar mee, kunnen we de foto’s kijken. Ik denk zelf dat het kleine onderhuidse bloedinkjes zijn, misschien door de chemo? Of de leeftijd? Wie het weet mag het zeggen, als het iemand iets zegt hoor ik het graag.

Hopelijk zegt de dermatoloog dat ik “gaat wel over” heb. Hopelijk zijn mijn meisjes straks beurs van de pletter maar gezond. Hopelijk heeft de gynaecoloog snelwerkende drugs zonder bijwerkingen voor me. Hopelijk met positief effect op mijn energie, want dat blijft toch mijn grootste uitdaging. 

Ach, het is allemaal maar klein bier, maar zo’n weekje op en neer naar het ziekenhuis brings back memories. Gek is dat, dan weet ik weer precies hoe ik me voelde als ik naar de bestraling ging, of hoe ik na de operatie door de hal liep achter de rollator. De mammo roept weer herinneringen op aan alle scans, een uitleg over de route is dan ook niet nodig. 

Niet alleen herinneringen, maar ook de emoties rollen door me heen. Zodra ik de draaideur de hal van het ziekenhuis door ben gebeurt er iets met me. Onverwachte tranen zitten hoog en in het gesprek met de gynaecoloog barst ik om ogenschijnlijk niks in snikken uit. Ik, die zelden huilt, maar in dit ziekenhuis intussen een zwembad kan vullen met alle uitbarstingen. 

Deze huilbui bevat zeker een paar angst-en-verdriet-tranen, maar het zijn grotendeels tranen van verwerking, van emoties die geweest zijn, nog een keer oppoppen en mettertijd langzaam uitdoven. Geen tranen van wanhoop, pijn of zelfs doodsangst, dus door mijn tranen heen ben ik blij en dankbaar. Waar zo’n medisch weekje al niet goed voor is... 

Miranda

4 reacties

Verwerken zwaar werk Miranda. En emoties komen en gaan. Meestal ook nog wanneer je het niet wil.

Die opvliegers heb ik gehad gelukkig. Mis ze ook niet.

Heel veel sterkte en laat de emotie toe lucht lekker op.

De plekjes op je foto lijken wel op ouderdom vlekjes. Maar dat zegt niets over je leeftijd hoor lieverd.

https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/ouderdomsvlekken/

Liefs Alice❤

Laatst bewerkt: 15/10/2019 - 22:14

Miranda, 

Misschien zijn de vlekjes een late bijwerking van de chemo. Ik heb Xeloda geslikt  in april-mei en kreeg ook pas in augustus de hand voet ziekte. Xeloda kent ook rode huiduitslag als bijwerking. 

Vraag ernaar bij de dermtoloog.

Sterkte,

Roos 

Laatst bewerkt: 18/10/2019 - 12:39

Ha dames, bedankt voor het meedenken! 

Update van de medische week: Vandaag was ik bij de dermatoloog. Ze noemt het purpura, onderhuidse bloedingen. Oorzaak onbekend, mogelijk (maar onwaarschijnlijk) van de capecitabine.  Mijn bloed wordt nog wel getest op trombocyten en leukocyten en nog een paar dingen. Komt daar niks uit, en die kans is groot, dan blijft oorzaak onbekend en wordt er pas verder onderzocht wanneer het erger wordt. Voor nu is de conclusie dus  “kan-geen-kwaad”. 

@Alice, de dermatoloog noemt ouderdomsvlekjes (die ik ook overal heb) “wijsheidsvlekjes”. Klinkt dat niet veel beter?

De mammo was gelukkig goed, dus vanaf vandaag ben ik aan de hormoonpillen en zakken de opvliegers hopelijk snel af naar een aanvaardbaar niveau. 🤞

Miranda 

Laatst bewerkt: 18/10/2019 - 17:32

Klinkt inderdaad veel vriendelijker 🤭

Fijn weekend.

Liefs Alice ❤

Laatst bewerkt: 18/10/2019 - 19:02