Home sweet home

Vorige week donderdag was het D-day, die verrekte endeldarmtumor ging er eindelijk uit. Ik was opgetogen en blij en ging vol goede moed de operatie in. De tweede chirurg was een lekker hapje, dus in mijn zeer onflatteuze operatieshirt heb ik nog even schaamteloos geflirt. Acht uur ‘s morgens, dus dat werkt gewoon niet. Gelukkig lieten hij en mijn eigen chirurg zich niet afleiden en hebben ze zich een uurtje of 6 in mijn buikholte vermaakt. Volgens mijn chirurg ben ik “een genot om te opereren”, ik schijn van binnen prachtig te zijn en ook jaren jonger dan mijn geboortedatum. Ware schoonheid zit van binnen? He, waarom nou toch? Hierdoor is mijn keuze voor een blijvend stoma nog meer bevestigd, want door al die jeugdige strakheid heb ik nog maar een paar cm endeldarm over, garantie voor ellende.

De baarmoeder mocht blijven, de klauwen van Mister Tumor hadden daar alleen maar een beetje tegenaan geleund zonder schade. Één klauwtje had zich wel vastgezet aan mijn vagina, dus dat is weggehaald, maar is zo minimaal dat ik daar geen last van zal hebben. En één stuk zat in het buikvlies, waarbij niet duidelijk was of het door het buikvlies heen was gegroeid. De patholoog mag hier uitsluitsel over gaan geven. Dus toch nog spanning en sensatie bij de eerstvolgende controle, eind juni. Het zijn dit soort dingen waardoor ik me niet kan overgeven aan het gevoel dat het achter de rug is. Dat stomme stemmetje in mijn achterhoofd: “denk je dat je er zó makkelijk van af komt? Denk je echt dat je die vijf jaar gaat volmaken?” 

Gelukkig mocht ik dinsdag naar huis. Eigenlijk had ik wel 2 dagen eerder gekund, maar mijn blaas werkte niet mee en dat werd in het pinksterweekend een ding waar niemand een beslissing over durfde te nemen. Tot dinsdag de uroloog de knoop doorhakte en ik alsnog naar mijn fijne huisje, tuintje, mannetje, hondje mocht. En na 6 dagen in het ziekenhuis waar ik vooral frisse lucht en natuur miste, lig ik nu hele dagen onder een dekentje op de veranda te genieten van mijn tuin. Een beter medicijn is er niet, zelfs de paracetamol is niet meer nodig, ik verdraag alles veel beter met veel groen, vogelgeluiden, ruisende blaadjes en af en toe wat regen op het dak.

Het stoma begint ook al wat te wennen, ik heb gelijk zelf de verzorging gedaan. Ik wilde het persé zelf doen, geen thuiszorg als dat niet nodig is. Dus daar stond ik, in het begin huilend en met trillende handen en op wankele benen, de confrontatie was groot. Die gevoelens zijn er nog steeds, maar zijn nu gemengd met trots. Want hier zit ik dan, met mijn zelfgeplakte zak! Nog even en zakplakken is net zo gewoon als billen afvegen. Wat ik dus nooit meer hoef te doen, hoera!

Miranda

11 reacties

Geweldig hoe je het hebt doorstaan. Wat fijn dat er goed op je gepast is en je er goed doorheen bent gekomen. Dat de chirurg dat lekkere hapje zich gedraagt heefd als heer en meester mag je hem dankbaar voor zijn. Of zou hij zich toch aangesproken hebben gevoelen en terug vleide met het mooi van binnen zijn.😂😂

Hopelijk heeft de patholoog goed nieuws.🤞🤞

Liefs Alise ❤

Laatst bewerkt: 13/06/2019 - 17:57

Je beschrijft het als een spannend avontuur, met humor ook. Grote klasse. Ik wens je een voorspoedig herstel en dat het vertrouwen mag groeien in de loop van de tijd, dat het echt weg is en nooit meer terugkomt.

Hanneke 

Laatst bewerkt: 13/06/2019 - 18:46

Wat een pittige operatie, Miranda, ook al beschrijf je het luchtigjes. Goed gedaan - ook met de stoma!! En nu maar lekker verder herstellen op je veranda, hopen dat naast de regen ook de zon je komt verwarmen en versterken. Van harte beterschap en duimen voor een goede uitslag eind juni!

Hartelijke groet,

X Carolina 

Laatst bewerkt: 14/06/2019 - 07:20

Wow Miranda, zo sjiek hoe je ermee omgaat.  Hopelijk is alles uit je buik verwijderd en kan je vanaf nu werken aan je herstel.  Liefs.

Laatst bewerkt: 14/06/2019 - 10:59

Wat schrijf je toch prachtig, voelbaar met een lach en een traan. Een bikkel ben je. Ik hoop, duim en wens met je mee dat alles achter de rug is! Sterkte en veel liefs

Laatst bewerkt: 15/06/2019 - 11:23

Lieve Miranda

Ben benieuwd  hoe het met je gaat . Mijn vraag is hoelang na de operatie  mag je niks doen . Moet je op bed blijven liggen of mag je ook lopen ?

En gaat het goed met de stoma . Word het makkelijker om mee om tegaan. . Wens je heel veel stetkte met je herstel

Liefs Elske 

Laatst bewerkt: 24/06/2019 - 12:36

Hoi Elske,

Fysiek gaat het eigenlijk best heel goed. Ik heb 6 nachten in het ziekenhuis gelegen, waarvan 1 nacht voor de operatie. Na de operatie moet je zo snel mogelijk uit bed. Wat je kan dat mag je, zei de chirurg. De dag na de operatie kwam de fysio al om me uit bed te schoppen en met een rollator de gang op en neer te lopen. Vanaf dan heb ik steeds een stukje verder gelopen, in het ziekenhuis met rollator, zo handig om even te kunnen uitrusten. Sinds gisteren loop ik ook weer in het bos met de hond, nog langzaam en niet te ver, half uurtje. Ik heb voor mijn stoma sinds gisteren een steunband, dat voelt wat steviger.

Het stoma verzorgen is een eitje. Gisteren zijn de hechtingen er uit gehaald. De huid moet nog een beetje wennen en het is nog wat gezwollen. De hele buik is nog een beetje raar, bonkig en gevoelig, schijnt door de bloeduitstortingen binnenin te komen. Maar goed, het is ook nog geen 3 weken geleden.

Dus fysiek gaat alles prima, mentaal ben ik nog niet echt in balans. Ben een beetje mijn zin in het leven kwijt, het bekende zwarte gat. En ik voel nog een zwaard van Damocles boven mijn hoofd ivm de mogelijke ingroei in mijn buikvlies. Vrijdag valt of verdwijnt dat zwaard. Hoe dan ook moet ik mijn levenslust weer zien terug te krijgen, dat depri gevoel is niks voor mij.

En hoe is het met jou? Wanneer word je geopereerd? 

Liefs, Miranda

Laatst bewerkt: 25/06/2019 - 14:12

Lieve Miranda 

Ik ben vandaag voor de MRI  geweest kijken wat de chemoradiatie heeft gedaan. 11 juli de uitslag . Dus ik weet nog niet wanneer ik geopereerd word.  

Maar wat ben jij sterk , je wandelt alweer met de hond ook al gaat dat rustig aan dat maakt niet uit .  En ja ik snap dat je buik nog gezwollen is , daar hebben ze 6 uur in lopen wroeten . Maar dat zal tijd nodig hebben .

Pfff ja Miranda dat zwaard wat daar boven je hoofd hangt snap ik heel goed . Dat blijft zó spannend . Ik ga echt super voor duimen dat alles schoon is.

Ook snap ik dat dat je depri maakt , ik zou het zelfde hebben. 

Maar dat je al zo snel uit bed mocht had ik niet verwacht. Ik vind dat zelf wel fijn al is het maar stapje voor stapje. 

Moet je de stoma vaak verschonen , en moet je iedere dag een nieuwe pleister plakken ? En krijg je voor de operatie een gesprek met een stoma verpleegkundige? Kun je kiezen tussen verschillende stoma"s ? Wat veel vragen hè?.

Ik hoop dat ik het net zo goed ga doen als jou , ben super trots powervrouw  .

En ik wens je ontzettend veel sterkte voor vrijdag 

Liefs Elske 

Laatst bewerkt: 26/06/2019 - 17:44