Nachtmerrie

Nachtmerries & Trauma’s

Het is donker. Heb geen idee waar ik ben. Ik hoor stemmen, maar versta niet wat er gezegd wordt. Het voelt vreemd, heel vreemd en onaangenaam. Waar de hel ben ik? Oh wacht, ik heb mijn ogen dicht. Ik open ze: Aaahh!!!! Fel licht, enorm fel licht. Ik sluit mijn ogen onmiddellijk. De stemmen klinken harder, maar heb nog steeds geen idee wat ze zeggen. 

Heel langzaam open ik mijn ogen weer tot spleetjes, want ik kijk recht in erg fel licht. Ik knipper wat met mijn ogen om mijn beeld scherp te krijgen. Het lijkt wel zo’n O.K.-lamp waar ik in kijk. Schimmen! De stemmen komen van schimmen die om mij heen staan. Ik lig nog steeds. Ik kijk nog wat beter en zie mondkapjes, van die blauwe die ze in het ziekenhuis dragen. 
O.K.-lamp? Mondkapje? Help?! Ik lig blijkbaar op een operatietafel. 

Om mij heen allemaal mensen volledig in operatie-outfit die met elkaar praten. Ik begin in paniek te raken. Wat gebeurt er allemaal, waarom ben ik hier?!? 
En dan in ene, als in een vloedgolf is daar de schrikbarende pijn. 

Paniek wordt nog groter. 
Ik probeer te voelen waar die pijn vandaan komt. Mijn buik, de pijn zit in mijn buik. Maar ik voel daar niet alleen pijn. Kan het niet plaatsen, het voelt wel heel erg naar. “Kom op, Deb! Concentreer je. Wat is dit? Waarom voel je dit?” schiet er door mijn hoofd. Ik kijk nog eens rond naar de schimmen die mensen zijn. Het zijn er veel. Teveel. Wat? Waarom? Hoe dan? 

En ineens dringt het tot me door: ik lig op een operatie-tafel met veel artsen om mij heen. 
Mijn buik helemaal open gesneden en ik voel nu heel duidelijk handen ín mijn buik.... 
Paniek verandert in onkenbare angst. “Wat is dit? Waarom doen jullie dit?” wil ik schreeuwen, maar er komt maar geen geluid uit mijn mond. 
“Kom op Deb! Vecht voor wat je waard bent. 
Ze hebben je open gesneden en zitten nu doodleuk met hun handen in jouw buik! En dat is nog niet het ergste: Ze doen je ongelooflijk veel pijn! Volgens mij werkt de pijnblokkade wéér niet. 
Ze snijden onverdoofd in je! Kom op! Schreeuw! Niet álsof je leven er van afhangt, je leven hángt er nu echt van af!” gonst er door mijn hoofd. Ik adem diep in, heel mijn longen vol en schreeuw. Ik schreeuw zo hard als ik kan. “Blijf van me af! Dit doet pijn! Hou op!” schreeuw ik. Nogmaals.
Deze schreeuw komt vanuit mijn tenen.

En dan word ik wakker......

Dat wat ik hierboven beschrijf is van een nachtmerrie. Een nachtmerrie die ik sinds 22 februari 2019 met grote regelmaat heb. 
Die dag werd ik n.l. met spoed geopereerd, omdat er complicaties waren van de operatie -de tumorverwijdering uit mijn dunne darm- 4 dagen ervoor. 

Er was een naadlekkage opgetreden en ontlasting liep zo mijn buik in, dus spoed anders zou ik het niet overleven. Om mijn darmen rust te geven en ik hiervan zou kunnen herstellen, werd Janus de Stoma geplaatst. Deze moest ik minimaal 6 maanden ‘dragen’ en dan zou het ook weer opgeheven kunnen worden. 

Vandaag precies 13 maanden geleden zat ik bij mijn chirurge, want de 6 maanden waren om. Alleen daar ik verre van fit was, hebben we gekozen om te wachten.

De nachtmerrie die ik omschreef, is precies de reden dat Janus nog steeds op mijn buik zit: ik durf niet. Ergens geloof ik dat wat ik droom echt plaats gevonden heeft, dat ik tijdens de operatie bij kwam uit de narcose. Bij beide operaties heeft de pijnblokkade die ze aangelegd hadden, niet gewerkt en heb ik ook na beide operaties toen ik uit de narcose kwam de boel bij elkaar gegild van de pijn. Ik voelde letterlijk dat in me gesneden was en ik kan je zeggen dat doet fucking veel pijn, ondanks mijn enorm hoge pijngrens. 

Ik heb hierdoor zowel mentaal als fysiek een zwaar trauma opgelopen, waar ik nog steeds mee kamp. Het is niet voor niets dat mijn pijnmedicatie belachelijk hoog is bijgesteld (van 12,5 microgram vóór de operatie naar nu 150mcgr. Fentanyl -wat 100x sterker is dan heroïne). 

Na veel praten de afgelopen 2 weken, een aantal Stoma-lekkages, waarvan 1 een echte Shitstorm was en alles, alles: Ik, bed, vloerbedekking, nachtkastje, mijn pantoffels onder de shit zaten, heb ik besloten tóch de opheffings-operatie te laten doen. Janus has to go!! Maar bang ben ik nog steeds en moet nu specifiek aan dit trauma, deze nachtmerrie iets doen. Ik denk richting EMDR. Ik moet van dit trauma af anders wordt die operatie niks en zul je zien dat ik voor de 2e keer bij die 7% (risico) kans zit dat het mis gaat, weer naadlekkage en dan zit ik voor altijd aan Janus vast. 

Dus heb nog een hele kluif te worstelen, maar ondanks hoop ik dit alles dit jaar nog te doen. 

Ik kijk uit naar weer normaal te kunnen poepen, me niet meer onzeker te voelen wanneer ik van huis ga, geen lekkages meer + het dagelijks gedoe van verschoning, plakken, etc. Ik wil een stukje regie in mijn leven terug. 
Zonder Stoma meer kwaliteit van leven, want geen gedoe. Èn ik kan dan weer een hele hoop kleding aan die nu of onhandig zijn of te strak voor Janus of dat Janus zichtbaar is. Heb 1 jumpsuit, 1x aangehad want net gekocht vóór de operaties, maar nu te onhandig is, heb ik in het zicht gehangen. Is het eerste wat ik aantrek als de hele polonaise qua Stoma achter de rug is....

Ik geef wel een gil wanneer het tijd is om kaarsjes te branden 😉

Liefs, 

Jé Kankerista ín Panterprint!

9 reacties

Shit joh. Een angst die mensen hebben voor een operatie. Stel dat de verdoving niet werkt. Afschuwelijk. EMDR is een trauma therapie. Wellicht werkt dat.      Ja. Gewoon weer kunnen piepen is wel zo fijn. Sterkte! Knuffel.

Laatst bewerkt: 22/09/2020 - 21:32

Dag Deborah,

Heel schokkend wat je allemaal meemaakt. Wat een afschuwelijke nachtmerrie. Het lijkt inderdaad op PTSS. Ik heb over EMDR heel positieve verhalen gehoord, ik hoop echt dat het jou zal kunnen helpen. En heel moedig van je om toch die operatie aan te durven.

We hebben je lang hier niet gezien. Ik ben blij dat je weer blogt. Want als iemand zo lang wegblijft hier, maak ik me zorgen. Door jouw indringende blogs en illustraties was ik jou niet vergeten. Je hebt veel indruk gemaakt. 

Liefs en heel veel sterkte,

Hanneke

Laatst bewerkt: 23/09/2020 - 08:46

Lieve Hanneke,

Dank je voor je lieve bericht.

Ik vergat helemaal hier te bloggen, doe dit voornamelijk op Instagram en heb een pagina op Facebook.

Snap je gedachten als iemand hier ‘verdwijnt’. Zal het niet meer doen 🙈☺️
 

liefs,

Deborah

Laatst bewerkt: 24/09/2020 - 08:07

Ik zou een snelle EMDR behandeling doen en snel daarna de hersteloperatie.  Zorg ervoor dat je fit bent, dat helpt ook. Je kunt er ook voor kiezen je angst te laten verdoven met medicatie tot na de operatie en je trauma daarna aan te pakken.  Dan is het achter de rug en kun je weer vooruit kijken. Waar je ook voor kiest: laat je artsen weten wat dit met je gedaan heeft en hoe bang je bent. 

Laatst bewerkt: 23/09/2020 - 10:26

Beste Savornin,

Dank voor je reactie. Zie mijn reactie/antwoord bij Saartje2018. Heb het een en ander gisteren al in de gang gezet. Hopelijk komt het (nu wel) goed! 
 

 

liefs,

Deborah 

Laatst bewerkt: 24/09/2020 - 08:04

Goedemorgen Savornin,

Nog even een vraagje aan jou:

Je stelt in je vorige reactie voor ‘mijn angst te laten verdoven’. Wat bedoel je daarmee en wat houdt dat in? Heb vanmiddag weer een gesprek met mijn Chirurge, wellicht dat ik dit mee kan nemen in het gesprek met haar... Hoop ook echt dat deze opheffings operatie dit jaar nog kan plaatsvinden, maar nu met de 2e Golf (Corona) heb ik daar een hard hoofd in - daar haast alle reguliere/niet levensbedreigende operaties uitgesteld worden. 

Alvast bedankt voor je antwoord.

liefs,

Deborah

Laatst bewerkt: 28/09/2020 - 05:53

Hey,  Wat kan helpen is dat je het op voorhand grondig bespreekt met de anesthesist.  Dat is wat ik doe.  En op elk papier dat ingevuld moet worden voor de operatie, schrijf ik dat ik bang ben.  Bij elke narcose komt de anesthesist in de pre-operatieve kamer nog een praatje doen, goed voor de zenuwen.  Ik heb de indruk dat mijn angst voor narcose en pijn tijdens het snijden ernstig wordt genomen en dat geeft vertrouwen.  ik voelde overigens nooit wat tijdens het slapen. 

Blij dat je de knoop hebt doorgehakt en er toch voor gaat, het zou jammer zijn dat die stoma blijft zitten.  En ik hoop dat je gerust gesteld kan worden door de dokter die de narcose zal verzorgen.

Liefs, S.

Laatst bewerkt: 23/09/2020 - 12:35

Lieve Saartje,

Bij beide operaties was er de anesthesist van te voren en werd de pijnblokkade uitvoerig getest en werkte voorafgaand ook - heeft me zelfs mee laten kijken (en van de eerste operatie hebben we dat zelfs op beeld: ik was ten tijde bezig met het maken van een documentaire en liep er continue een cameraman mee) maar tijdens en vooral na de operaties bleek dus toch van niet. Vandaar die helse pijn, die ze na bijkomen ook maar moeilijk onder controle kregen en was het leed geleden. Dit wordt absoluut bij de volgende pre-op besproken. Maar het leed, de trauma is geleden en onderga daar nog steeds de gevolgen van. Zou pas over een maand weer een gesprek hebben met de chirurge over mijn besluit, maar heb deze afspraak naar voren gehaald en deze zal nu komende maandag al plaats vinden. Doorverwijzing voor EMDR heb ik ook al in de pocket. Hoop echt dit jaar nog geopereerd te worden, hopelijk gooit Tante Corona hierin niet teveel roet in het eten... 🤞🏼!

Laatst bewerkt: 24/09/2020 - 08:01

Succes!  Ik bewonder je moed.  Na al wat je hebt meegemaakt er toch in slagen je over je trauma en angsten te zetten, dat is niet te onderschatten.  Knap van jou.  Ik zal heel erg aan je denken en een kaarsje branden op D-day. 

Laatst bewerkt: 24/09/2020 - 10:36