42. Het dilemma tussen eerlijk zijn of zelf dragen

Ik zit op de scooter terug naar huis. Een uur geleden gehoord wat de uitslag is van de longbiopsie. Het is van de borst.. De uitzaaiingen in mijn longen, al jaren overtuigd dat die van de schildklier waren, zijn dus toch van de borst. Of erger, ook van de borst.

Kleine stapjes richting de dood. Die ben ik al heel wat jaren aan het maken. Maar dit voelt als een hele, hele grote stap.. De donkerte en de angst die ik voel is echt niet te beschrijven. Ruim een kwartier zit ik versteend van angst op een bankje en ben ik even niet op deze wereld. Pas als ik weer op de scooter zit weet ik, ik ben er nog wel. En ik kan deze uitslag op 2 manieren door gaan maken. Ik kan er eerlijk over zijn, in huilen uitbarsten en me er vanaf nu helemaal door laten verzwelgen of ik kan me sterk houden en het zoveel mogelijk alleen (en met Eric) blijven dragen. Mijn keuze gaat uit naar het laatste. Net als mijn moeder altijd gedaan heeft. Familie en vrienden er zo weinig mogelijk mee belasten. Daar ben ik goed in en zo heb ik het tot nu toe altijd gedaan. En ik weet dat ik dat ook nu, ondanks mijn angst, nog steeds zou kunnen. Het is voor mij echt de makkelijkste weg! Maar ik weet ook dat mijn kinderen mij dit misschien kwalijk gaan nemen. Net als ik het mijn moeder ook kwalijk nam. Want allebei mijn ouders ben ik verloren zonder dat ik wist wat er qua gezondheid speelde. En daardoor niet echt goed afscheid van ze kunnen nemen. Eerst mijn vader waar ze pas 2 dagen voor zijn dood, eerlijk over waren dat het kanker was. (het was al die tijd daarvoor gewoon ‘een ontsteking’) En 6 jaar later mijn moeder die tot een paar weken voor haar dood, ook ‘vergeten’ was te vertellen dat ze bijna haar halve leven met kanker te maken had. Dus ja, dat nam ik hun wel kwalijk. In het begin tenminste. Toen ik later eenmaal inzag dat ze dit zélf zo hadden gewild en het voor hun waarschijnlijk de makkelijkste manier was om er mee om te gaan, (zo weinig mogelijk over praten en geen gevoelens delen) had ik er vrede mee. Ik hoop mijn kinderen ook..

Nog een half uurtje scooteren tot ik thuis ben. Mijn gedachten gaan iedere minuut een andere kant op. Eerlijk zijn over mijn toekomst of zo lang mogelijk zelf blijven dragen..?

6 reacties

Eerlijk zijn, alsjeblieft, voor jezelf en voor je kinderen. Was het een generatie terug gebruikelijker om het zo te doen en was de band tussen generaties afstandelijker, nu hoeft dat echt niet meer. Wel kun je aangeven het er niet altijd over te willen hebben, behoefte te hebben aan een zo gewoon mogelijk leven,maar alsjeblieft sluit je kinderen niet buiten. Daarmee doe je hen maar zeker ook jezelf tekort. Ik wens je veel sterkte, wijsheid en alle goeds. groet Nynze

Laatst bewerkt: 23/07/2019 - 20:19

Eerlijk zijn, ja. Ik probeerde in het begin mijn slechte prognose verborgen te houden voor mijn moeder. Tot mijn oudste zoon zei: " wat zou je er van vinden als ik dat deed?". Deel. Dat hoeft niet elke dag in detail en je mag je kop in het zand steken tussendoor. Maar deel

Laatst bewerkt: 23/07/2019 - 20:24

Het is aan jezelf, natuurlijk, maar gedeelde smart is halve smart, toch! Als de band goed is met je kinderen lijkt me toch dat je deelt wat er speelt. Frie en nynze hebben het goed verwoord. Wens je heel veel sterkte!

Laatst bewerkt: 23/07/2019 - 23:29

Delen. Het is kwalijk als je daar te laat mee begint, zoals je zelf hebt ondervonden. Best lastig, maar toch de beste weg.

Laatst bewerkt: 24/07/2019 - 21:07

Wat een rot nieuws hé? Ja je hoeft je niet sterker te houden voor Niemand. Delen met je familie ik ervaar hier veel steun van. Je hoeft niet alles te vertellen maar het is fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat. Het kan je sterken!!! Succes met dat wat je doet. 😘 

Laatst bewerkt: 25/07/2019 - 14:27

Ik had en heb zoveel baat bij delen! Het maakt(e) me sterk. Het duurde wel even voor ik die move had gemaakt. Net als jij had ik het idee dat ik de ander er mee zou belasten. Zo wilde ik het bijv. geheim houden voor mijn dochter die toen 15 was. Maar dat kan niet! hoe goed ook bedoeld! Je houdt dan iets wezenlijks geheim voor elkaar.

Delen brengt je ook dichter bij elkaar. Je hebt het met elkaar over wezenlijke zaken, zaken die er toe doen. Gesprekken stemmen tot nadenken. En op een gegeven moment is het onderwerp weer voorbij en praat je samen met de ander over andere dingen om in een volgende ontmoeting het er weer even over te hebben. De ander weet dan dat je erover kunt praten en het zal makkelijker gaan.

Ik wens je sterkte met deze worsteling en hoop dat je voor jezelf een goede manier vindt om hiermee om te gaan.
 

Laatst bewerkt: 29/08/2019 - 16:36