Over mij

Ik ben een postmenopauzale vrouw van 57 jaar.  Ik heb 4 zonen. Eind oktober 2020 kreeg ik opeens forse vaginale bloedingen, na 12 jaar niet ongesteld te zijn geweest. Huisarts verwees me door naar gynaecologe. Uitstrijkje, inwendige echo en waterecho in baarmoeder gehad. Biopt genomen van verdikt baarmoederslijmvlies wat te zien was. Er was tevens een 15 cm grote CYSTE te zien. Advies was CT-scan te laten maken omdat niet zichtbaar was waar de cyste vandaan kwam. Nooit eerder klachten gehad, behalve dikkere buik waarvan ik dacht dat het door de menopauze was gekomen.

Uitslag: uitstrijkje en biopt baarmoederweefsel waren goed, geen uitzaaiingen te zien op CT-scan. Wel grote multicysteuze laesie, geen duidelijk solide partij, geen ingroei omgeving, geen mesenteriale deposities. Niet te zien was of cyste van linker of rechtereierstok kwam. Bloeduitslag was ook goed, CA125 wel iets verhoogd:47.  Advies van gynaecologe: operatie via buikwand: verwijdering cyste en de 2 eierstokken. Er zou eerst nog overleg zijn met een regionaal team maar ze dacht dat zij de operatie in principe wel zou kunnen doen. Afspraak met anesthesioloog werd ook al gemaakt. Ik was opgelucht, eruit met dat rare grote ding in mijn buik.

Totdat ik opeens na het regionale teamoverleg door haar gebeld werd, zij mocht me niet opereren, ik moest aanvullend bloedonderzoek laten doen op 4 markers extra (AFP, LDH, HCG en oestrogeen). En ik werd doorverwezen naar een gynaecologische oncoloog in een speciaal centrum voor eierstokkanker. Het team dacht toch misschien aan kiemceltumor, of borderlinetumor of eierstokkanker. Over een paar dagen heb ik een eerste afspraak daar. Mijn buik is erg opgezwollen en pijnlijk, Macrogol gehad voor zachtere ontlasting. En pijnstillers die wel wat helpen, maar de enorme opgezwollen buik niet minder maken. De vaginale bloedingen zijn sinds 10 dagen wel gestopt. Op 5 november op de CT-scan was geen ascites te zien. Misschien nu inmiddels wel? Geen enkele broek past meer inmiddels in een tijdsbestek van een paar weken. Groeit dat gezwel ineens snel of is het vocht? 

Waarschijnlijk is pas tijdens de operatie te zien wat voor iets er in mijn buik zit, na onderzoek door de patholoog ter plekke. Behalve de lichamelijke klachten opeens, loop ik nu aan tegen heel  veel angst voor kwaadaardigheid van de grote cyste. 

Is het een borderline tumor of toch eierstokkanker? Ben nu aan het afwachten in erge spanning.

Heeft iemand ervaring met postmenopauzale grote multicysteuze cystes van 15 cm?