"GEEN ENKELE GARANTIE" MAAR HET GAAT GOED!

Twee jaar geleden kreeg ik de diagnose eierstokkanker stadium 1. Elke 3 maanden op controle met altijd weer angst maar na een goede uitslag weer opgelucht naar huis.  Na 1 jaar controles met goede uitslagen zei ik tegen de assistente van de oncoloog "misschien wel dubbel feest, dat zou fijn zijn!" toen bleek dat de volgende afspraak op mijn 33e trouwdag viel. 

Dat viel beslist niet in goede aarde bij de oncoloog. Hij gaf me een "reprimande": U heeft geen énkele garantie dat de kanker niet terugkomt, u komt niet voor niets elke 3 maanden hier op controle". 

Zijn woorden waren een enorme domper op mijn optimisme en vergrootte per direct de angst weer enorm voor mijn komende  3 maandelijkse controles.

Maar nu, na weer een jaar goede uitslagen, hoef ik na de volgende controle in januari (mits het goed is natuurlijk) dan pas over 6 maanden weer terug te komen. Waar ik ontzettend blij mee ben. Het gaat dus goed! So far so good :)

 

 

5 reacties

Pffff, wat een ontzettende slechte opmerking is dat van die oncoloog. Die controles zijn al zo spannend…Hij had je juist moeten feliciteren. Ik denk vaak toch dat het belangrijk is om hem zoiets uit te leggen, precies zoals je hier doet. Ik denk dat hij geen idee heeft wat zijn opmerking veroorzaakt. Ik hoor dit trouwens vaker hoor. Wat het eigenlijk alleen maar urgenter maakt om het een keer te bespreken met ze. 
 

Zeker gezien jouw stadium 1 fase zijn jouw kansen zoveel groter op het wegblijven van de ziekte. En ja, dat er nooit garanties zijn, is een dure les die we hier allemaal geleerd hebben. Dat is op een bepaalde manier ook wel ‘bevrijdend’: als je nergens meer echt zeker van kan zijn, moet je het meer hebben van het moment.

Hier even een opsteker: ik had eierstokkanker stadium 3C en ben er 9 jaar later nog steeds, zónder recidief en zonder klachten. En ook zonder garanties ;-), maar mét ontzettend veel dankbaarheid. Op naar de volgende 10 jaar! Dit kunnen wij.

Laatst bewerkt: 27/12/2022 - 14:44

Hoi Ellemes,

dank voor je reactie!

Gezien mijn stadium 1 was dat dus toen ook precies mijn reactie naar de oncoloog. Hij veegde dat echter keihard van tafel en herhaalde gewoon exact zijn woorden nog een keer: geen enkele garantie.

De volgende controle daarna heb ik gezegd dat door zijn woorden mijn angst voor de controles erg was vergroot.  Wederom zei hij exact hetzelfde: geen enkele garantie.

In de tussentijd heb ik contact gekregen met iemand met eierstokkanker stadium 1  bij wie het helaas wél is teruggekomen. De oncoloog heeft gelijk, er is gewoon geen enkele garantie welk stadium je ook hebt.

Maar het waren ook niet mijn woorden met "geen enkele garantie". Ik verlangde ook geen "garantie". 

Ik denk dat oncologen inderdaad niet altijd stilstaan bij de impact van hun woorden.

Er is wel geluk en pech, denk ik. En tot nu toe heb ik geluk en daar ben ik echt enórm dankbaar voor! 

 

 

 

Laatst bewerkt: 28/12/2022 - 13:34

Dat is fijn om te horen dat je 9 jaar geleden voor het eerst te horen kreeg dat je kanjer had. Ik zelf heb dit in juli 2022 te horen gekregen. Eierstokkanker met uitzaaiingen op de darmen en het buikvlies. Debuilking gehad en chemo. In april mijn 1e controle. Het geeft hoop om te horen dat het met jou goed gaat.

 

Laatst bewerkt: 14/03/2023 - 17:31

1. Wat een fijn bericht, samen met jou ben ik hier blij mee.

2. Wat een enorme hork, tuurlijk is zijn opmerking waar, maar iets tactvoller kan best wel. Wat denk je van: idd gefeliciteerd en ik hoop je nog veel te mogen feliciteren.

3. Bij deze: van harte gefeliciteerd en ik hoop je nog tot het eind der tijden te kunnen feliciteren. Knuffel van mij. 

Laatst bewerkt: 02/01/2023 - 14:02