Laat de zomer maar komen

Lange tijd niet geschreven. Soms moet je zaken even op zijn beloop laten en processen uit laten kristalliseren.

In augustus 2016 heeft mijn partner een serie spoelingen gehad, die niet verliepen zoals het hoorde. Na een spoedopname in het ziekenhuis Twee weken na de laatste spoeling van deze serie werd hij opgenomen in het ziekenhuis met spoed. Reden: zijn darmen worden volkomen stilgelegd door de BCG spoelingen. ook de internist stond verbaasd dat geen enkel middel effect had en stond ook met de handen in het haar. Na extra hoge klysma's kwam de boel eindelijk los. Maar toen waren we het stadium van Xpraep etc allang voorbij.

De ernstige blaaskrampen bleven. Na consultatie met afdeling urologie kregen wij telefonisch te horen, dat men wilde stoppen met de behandeling. Die mededeling overviel ons enigszins. Wat nu!

Daarna zijn we, via Medisch Maatschappelijk werk in gesprek gegaan met de behandelend arts.Slotconclusie was t de interne communicatie op deze afdeling niet uitblonk. De gesprekken zijn niet voor niets geweest: de protocollen zijn herzien. Onze insteek was, prima dat er van allerlei wordt overgelaten aan verpleegkundig personeel, maar wij willen de uroloog meer zien. En wij verwachten dat alles wordt doorgegeven en opgenomen wordt in het dossier van mij partner.

De casus van mijn partner is ingebracht in een groot regionaal overleg en het advies was toch door te gaan met spoelen. In oktober volgde een cystocopie, want we toen zagen beviel zowel de uroloog niet. Er was een grote onrustige gebied te zien, heel vurig. Het urineonderzoek was goed. Daar hou je toch aan vast. We werden naar huis gestuurd met een controle afspraak voor eind januari. Gelukkig kon mijn man tussentijds terecht voor een catherisatie vanwege verminderde plaskracht. Bij deze caterisatie doen ze gelijk een cystoscopie. Deze cystoscopie van begin december gaf een wat rustiger beeld, dus we konden met een geruster gevoel de feestdagen vieren. De cystoscopie van eind januari gaf een ander beeld, de plek was veel groter geworden. Zowel wij als de uroloog was er absoluut niet gerust erop.

Binnen zes weken wilde hij toch een TUR doen en biopten nemen voor onderzoek. Inmiddels is deze operatie achter de rug. Na het nemen van de biopten is het gebied dichtgebrand.

We hebben de uitslag: Er is geen enkele kankercel aangetroffen, alles biopten waren schoon! Wat een OPLUCHTING.

De zomer lokt. En wij gaan genieten. Het idee van VIER HELE MAANDEN geen ziekenhuis te zien. We moeten er gewoon aan wennen.