Flexibel brein gezocht

Ik heb het echt moeten leren: leven met uitgezaaide borstkanker. Die eerste fysieke fase van herstellen en revalideren na een zware nekoperatie was natuurlijk heftig, maar daarna moest ik het leven weer oppakken. En als het even kan zonder pessimisme of depressieve gedachten. Die liggen bij mij altijd wel enigszins op de loer, dus dat kostte wel wat moeite. Ik leerde weer vertrouwen te krijgen in mijn lichaam, niet meer te schrikken van elk pijntje, niet bij elk kuchje te denken, oh jee nu zit het in mijn longen, of bij misselijkheid en buikpijn: het zal toch niet in mijn lever zitten? Ik leerde vooral om niet de hele tijd met mijn ziekte bezig te zijn. Geen zorgen te maken over de toekomst, maar in het nu te leven. Ik ging, net als voor mijn operatie, weer enthousiast wandelen en oefende net zo lang tot ik weer de vierdaagse van Nijmegen kon lopen. Dat gaf een enorme kick, voelde me weer gezond en mentaal sterk worden, durfde weer op reis te gaan en maakte zelfs weer plannen voor over een jaar. Vierde uitbundig mijn 70ste verjaardag, dat had ik toch maar mooi gehaald! Ik zag mijzelf weer als die stoere dame, die weliswaar tot de ouderen behoort, maar die best nog wel een muurtje kan behangen of een kamer kan schilderen.

En toen kwam corona. En ik hoorde Jaap van Dissel vertellen dat ik kwetsbaar was. Mijn eerste impuls was: dat zal wel meevallen. Ik ben fitter dan menig ander, die 20 jaar jonger is dan ik en geen kanker heeft.  Maar zo was het niet. Ondanks een goeie conditie bleek mijn leeftijd toch de boosdoener. En dus ga ik niet met het openbaar vervoer, vermijd ik drukke plekken en hou 1,5 meter afstand.   Maar waar ik echt last van heb zijn die voortdurende vragen: bent u verkouden, heeft u keelpijn, een kuchje of een loopneus? Blijf dan binnen. Die waarschuwingen: het virus is niet weg, kan zo weer oplaaien, blijf alert. Kortom, ik moet weer opletten of ik iets voel en zorgen maken over de toekomst. 

Tja, dan gaat mijn brein weer zijn eigen gang en voel ik weer van alles als ik s morgens wakker word. Is dat keelpijn? Waarom was ik de laatste tijd zo moe? Gisteren moest ik een paar keer niezen, het zal toch niet.. En als ik overal op let, voel ik ook de plekken waar een tumor zit weer. Kortom, ik dreig weer te gaan piekeren en somberen en heb meer moeite om op te staan. De aanpak die eerder zo succesvol was, werkt nu niet. Negeren van klachten mogen we niet. In het NU leven lost niets op, het NU zit barstens vol met coronaverhalen. En mijn conditie op peil houden helpt niet. Ik word er niet jonger door. Ik ben nu dus driftig op zoek naar een flexibel brein dat past bij een stoere dame, die kwetsbaar moet leren zijn, liefst zonder te gaan piekeren. Iemand een idee??

 

7 reacties

Haha, nou je brein is behoorlijk flexibel of in ieder geval produceert het flexibele gedachten hier! Zelf houd ik me vast aan de gedachte dat ik niet erg veel risico kan lopen als ik zoveel mogelijk op blijf letten. Maar pech valt niet uit te sluiten, ook daar weten we alles van!

Hou vol, en mocht je gaan piekeren, vervang het door iets anders, handen wassen bijvoorbeeld :). 

Groet, Joke

Laatst bewerkt: 03/06/2020 - 21:38

Al 40 jaar ben ik allergisch voor huisstof mijt pollen en weet ik wat. door medicijn gebruik heb ik regelmatig oprispingen die het zuur veroorzaken zodat ik last van mijn keel heb 1 pakje shag in de 2 dagen maakt mij aan het hoesten en kortademig gelijkertijd pas als ze me een ambulance induwen met corona ga ik beseffen dat ik de sjaak ben. Nee ik ga als het niet anders kan met een mondkapje naar binnen probeer zo veel mogelijk online boodschappen te doen en was mijn handen vaker dan ooit. Je zelf trainen in wat je wel en niet moet doen wat risicovol is en wat niet en vertrouwen in en op jezelf dat je het goed doet. Dit alles zonder gek te worden omdat je jezelf isoleert, maak afspraken waar je 2 meter voor jezelf hebt ook als is het soms even zoeken even gezellig bij kletsen in de tuin. Vertrouwen in wat ik voel in mijn lichaam heb ik  niet en is als zodanig niet meer belangrijk. De aangerichte schade van behandelen medicijnen en de kanker zelf hebben van ons lichaam een zooitje gemaakt . Zolang je de juiste beslissingen neemt je geest helder en strijdvaardig en oplettend ga je gewoon je gang.

Sterkte

Laatst bewerkt: 04/06/2020 - 00:14

Dank je Rono voor je reactie. Ja dat is de kunst natuurlijk. Je zo min mogelijk aantrekken van alle berichten en gewoon je gezond verstand volgen. Gelukkig kan ik weer wat muzik maken met anderen. Dat helpt ook prima.

groet,

Margriet

Laatst bewerkt: 04/06/2020 - 13:29

Lieve Margriet,

Ik herken je verhaal zeer, behalve dan dat het begin van corona helaas voor mij samenviel met een flinke groei van de kanker en ik me ook daarover veel zorgen maakte. Corona was een tijd obsederend voor me. Steeds maar het nieuws bekijken, elke dag de getallen bijhouden, en ik heb al die tijd niemand gezien behalve mijn partner en durfde zelfs geen boodschappen meer te doen.

Maar nu schrijf ik je zomaar vanaf Terschelling. De reservering stond er al heel lang, de oncoloog adviseerde me om het vooral te laten doorgaan. En het doet me zo ongelofelijk veel goed, dat ik denk dat het misschien ook voor jou een idee is om lekker even weg te gaan, gewoon binnen Nederland, op een plek waar het rustig is. Ik vond het een heel avontuur om op de boot te gaan, maar je kunt natuurlijk ook ergens heen waar dat niet hoeft. 

Geen Camino of Noordkaap dit jaar, maar misschien toch even weg uit je eigen buurt?

Liefs en sterkte,

Hanneke

Laatst bewerkt: 04/06/2020 - 08:30

Lieve Hanneke,

Wat fijn om te horen dat je op Terschelling zit en dat het je zo goed doet!  Afleiding is inderdaad een goeie remedie. Vanmorgen heb ik  met 5 andere strijkers lekker Bach gespeeld. Dat was voor het eerst weer sinds corona en we hebben genoten! Ik ben zeker ook van plan binnenkort een paar dagen eruit te gaan. Even ergens lekker wandelen.liefs, Margriet

Laatst bewerkt: 04/06/2020 - 13:23

Hallo Joke,

Dank voor je reactie. Meestal valt het ook wel mee met dat piekeren. Ik werd gewoon boos van het feit dat anderen mij kwetsbaar noemen, terwijl ik dat nou juist niet wil zijn. Dat gevoel wilde ik proberen onder woorden te brengen.

groet, Margriet 

Laatst bewerkt: 04/06/2020 - 13:34