Op en over de counter

De (buik)pijn en vermoeidheidsklachten van de afgelopen vier dagen doen mij vermoeden dat de kanker her-en-der in mijn lichaam meer terrein probeert te winnen. Tijd om te counteren, in afwachting van de inzet van chemo en HIPEC.

Daarom vandaag naar Capelle a/d IJssel gefietst (afstand is 15km, maar ik fiets deels elektrisch zodat ik bij gebrek aan energie kan bijschakelen) en daar de metro gepakt naar Rotterdam Blaak. In de Markthal een lekkere groene smoothie gescoord en Chinese groene thee. En een pondje mangosteen (ook wel mangostan geheten) op de kop getikt. Deze exotische vrucht is een gezondheidshype geworden (en dus lekker prijzig) door het zeer extreme hoge gehalte antioxidanten ***. De grap is alleen dat het zachte vruchtvlees superlekker is (wordt ook wel de koningin van de vruchten genoemd in Azië) maar dat de "gezonde stoffen" vooral in de dikke schil zitten. Die schil is weliswaar zacht en goed te kauwen maar gruwelijk bitter! Een te onrijpe kaki (sharon fruit) is er niets bij kan ik je verzekeren!

De grootste investering vandaag is echter de aanschaf via Marktplaats van een bijna gloednieuwe SlowJuicer die ik op de terugweg kon oppikken. Vanaf morgen kan ik dus niet meer wegduiken voor wortel/bieten/spinazie etc. sapjes, met het excuus dat het zoveel werk is met de kleine blender die wij hebben.

Nu nog een plek op het aanrecht zien te veroveren voor het bakbeest!

*** de z.g.n. ORAC waarde komt ruim 6x zo hoog uit als blauwe bessen, mij gaat het persoonlijk echter niet om de hoeveelheid antioxidanten maar om de zogenaamde Xanthonen.

3 reacties

Ik zou toch uitkijken met al te veel anti-oxidanten. Zie
http://www.avl.nl/media/1081460/Antoni%20nr.%204%202014%20DEF.pdf

"Veel hypes op dieetgebied zijn minder goed dan ze lijken. Superfoods bijvoorbeeld. Wiebke: “Je betaalt je blauw aan spelt en quinoa, maar het is niet wetenschappelijk bewezen dat ze helpen bij het voorkomen van kanker. Dat geldt ook voor anti­oxidanten.

Sterker nog, er zijn aanwijzingen dat een teveel aan anti­oxidanten de werking van de chemotherapie negatief kan beïnvloeden.” 

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
@ Fantomas:  Hartelijk dank je wel voor de terechte waarschuwing (ook voor de andere lezers!!) en ik ben zeker niet van plan een krachtige antioxidant als Mangosteen te gebruiken op het moment dat ik zwaar onder de chemo zit. Zeker niet wanneer ik zooi als FU-5 voor mij kiezen ga krijgen.

Het artikel dat jij aanhaalt verwijst naar www.voedingenkanker.info wat m.i. goed bruikbare en voldoende onafhankelijke informatie oplevert.  O.a. het recente inzicht dat vette vis/ visolie bepaalde vormen van chemo tegenwerkt, zodat het advies daar gegeven wordt om kort voor/ tijdens een/kort na een kuur geen vis te eten.

De Xanthonen zijn als chemische groep nog weinig onderzocht (de plant schijnt te ze gebruiken als natuurlijk pesticide... en hebben daarom mijn belangstelling) zodat ik niemand wil adviseren om zonder deskundig advies kilo's Mangosteen te gaan consumeren!  Ook niet in het geval van borstkanker, ondanks onderzoek in India en China dat in het laboratorium enige positieve aanwijzingen oplevert, want natuurlijk nadrukkelijk aangehaald wordt door aanbieders van mangosteen.



Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hi @Vincent1972 Blij dat je goed geïnformeerd en verantwoord bezig ben. Het betreffende artikel kwam uit Antoni trouwens, een periodiek van het NKI-AVL. Verder alles goeds en sterkte. Ik duim voor je. 
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14