Week 3: kanker in tijden van corona

Na het weekend is het alweer snel maandag, tijd dus om naar het dagziekenhuis te vertrekken voor een nieuwe behandeling. Na de verplichte vingerprik is het wachten op het wekelijkse gesprek met de oncoloog. Wat me opvalt is dat er in de wachtkamer enkel vrouwen zitten, iets wat me de vorige weken ook al opgevallen was. Misschien is het puur toeval maar al deze vrouwen bleken in behandeling te zijn voor borstkanker. De verhalen die ze vertelden deden me beseffen wat voor een impact ook deze kanker heeft op het leven en hoe frequent dit soort van kanker voorkomt.

Na een half uur wachten is het mijn beurt om bij de oncoloog te passeren. Ik vertel hem kort hoe het met me gaat en hoe de voorbije week verlopen is. Dan vertelt hij dat m’n witte bloedcellen heel erg laag staan en ik in elk geval niet mag ziek worden. Hij zegt me letterlijk dat ik het niet zou overleven mocht ik nu corona krijgen. Die zin komt best hard aan en voor de eerste keer sinds de diagnose ben ik echt bang, angstig zelfs. De weken voordien hielden we thuis wel rekening met corona maar vanaf nu moeten we er echt alles aan doen om ervoor te zorgen dat het virus niet binnen geraakt. M’n vriendin was tot die dag gewoon blijven werken in een school, maar kan gelukkig zonder al teveel problemen ziekteverlof nemen en thuisblijven. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen het geluk heeft om zomaar te kunnen stoppen met hun job (zonder loonverlies) om voor hun partner te kunnen zorgen. We overleggen die avond heel lang over wat we met kinderen gaan doen; wat met school, hun hobby’s, hun sociale leven…? Na lang praten beslissen we dat hun leven niet op pauze gezet mag worden owv van de kanker. Ze mogen alles blijven doen maar iedereen (leerkrachten, vrienden, trainers,….) wordt op de hoogte gebracht van de situatie zodat er meteen gereageerd kan worden mochten ze met een besmet iemand in contact komen. Een grote pot ontsmettingsgel en een pak mondmaskers krijgen een centrale plaats in onze hal en zelftests worden in huis gehaald. Waar we het allemaal het moeilijkst mee hebben is dat knuffels en andere vormen van fysiek contact ook best vermeden worden. Al deze nieuwe ‘regels’ zijn echt kut en bewijzen nog maar eens dat kanker zoveel meer is dan de ziekte zelf.

Woensdag is het tijd om m’n haren af te scheren. Ik had me hier wel op voorbereid maar toch is het een emotioneel moment voor iedereen thuis, buiten de kat en de hamster gerekend dan 😊. Zoals ik eerder had verteld heeft vooral m’n zoon het er heel moeilijk mee. Gelukkig is er de dag voordien een mooie muts geleverd…

Vanaf donderdag begin ik me weer fitter en sterker te voelen. De vermoeidheid is er nog wel maar komt nu pas in de late namiddag/avond. Slapen gaat de laatste dagen gelukkig weer beter waardoor ik alles terug wat positiever begin te zien dan de voorbije dagen. Eindelijk begint m’n eten ook weer beter te smaken, al is het nog lang niet hetzelfde als voor de behandeling. Zaterdag is de beste dag van de week. Ik ga even kijken naar m’n zoon die voetbalt en in de namiddag kopen m’n vriendin en ik zelfs een nieuwe auto. ‘s Avonds genieten we allemaal ongelooflijk veel van frieten van de frituur en ijs als dessert!!! Voor de rest probeer ik vooral niet teveel aan volgende week te denken.             

De eerste cyclus van 3 weken zit erop, nog maar 9 weken te gaan…

 

8 reacties

Ach Ben, zo herkenbaar, dat stomme corona ook. Ik heb vanaf mijn vierde chemokuur ook steeds last van te lage witte bloedcellen. Ik kreeg daarom de dag na mijn kuur een injectie om die cellen te stimuleren. Heeft jouw oncoloog daar ook iets over gezegd?

De haren is inderdaad emotioneel. Zelf heb ik steeds gedacht: dat groeit wel weer aan. En dat denk ik nog steeds. Maar dat komt denk ik ook doordat ik naast mijn ziekte nog meer aan mijn hoofd heb (nou ja, niet letterlijk dan, haha ;-)) en ik me simpelweg niet om alles druk kan maken. Wel erg dat je zoon het zo naar vindt...

Heel fijn dat je je weer beter voelt nu! Ook wel dubbel, want net als het wat beter gaat, mag je je weer melden voor de volgende dosis. Maar je kunt dit. Echt.

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 28/11/2021 - 20:20

Ik dacht even dat je de kat en cavia ook kaal had geschoren, het ontbreken van dat fysieke contact is moeilijk zelfs als je zoon 34 is.

Sterkte

Laatst bewerkt: 28/11/2021 - 23:49

Lieve Ben,

Ik ben je uit het oog verloren sinds je naar 3Para vertrokken bent en kan niet uitdrukken in woorden hoe ik met jou, jullie meeleef. Ik verlies je niet meer uit het oog en hoop je op deze manier een beetje extra steun te kunnen geven.

Heel veel sterkte!

Jij kan dit!!

Dikke (virtuele)knuffel aan jullie 4 

Laatst bewerkt: 30/11/2021 - 20:11

Ben , 

je ziet er stralend uit met je geschoren bolletje . 
Zoals je steeds gedaan hebt , kijk vooruit en geniet van elk moment . 
je bent een topper en zal je steeds blijven . Rugzak op den bult en gaan , veel succes TOPPER 💪🏿💪🏿

 


 

 

Laatst bewerkt: 30/11/2021 - 20:22

Amai Ben wat een verhaal en wat een schrijver! 

Na al die jaren elkaar niet meer gezien te hebben, komt dit wel binnen. 

Van hieruit willen we je/jullie enorm veel energie toewensen. 

Met of zonder haar, uwe lach is alleszins nog geen haar verandert. Die mag je niet vergeten dagelijks te gebruiken! Het zal je/jullie zeker vooruit helpen.

 

Volenbak ertegenaan! We denken aan jullie. 

Dominique 

Laatst bewerkt: 30/11/2021 - 21:41

Hoi Ben 

Ik las toevallig vandaag de verwijzing naar jou Blog op Fb . 
Ik was effe overdonderd 🤯 , enorm geschrokken over wat jou overkomt .We hebben elkaar al een hele poos niet meer gezien nadat je vertrokken was naar 3 para . Ik wens jou en je gezin alle kracht toe om terug beter te worden . Ik ben er van overtuigd dat het jou gaat lukken want jij bent een vechter en een top kerel … all the best 🤜

groetjes Pol 

Laatst bewerkt: 01/12/2021 - 21:41

Dag Ben

ik vind het zeer moedig dat je je verhaal deelt. Ianto zei me daarstraks wat je op fb hebt gedeeld. Dat heeft bij mij een jaar geduurd, vooraleer ik het bekend kon maken.

wat je beschrijft van de chemo, kan ik deels volgen. De mist in je hoofd, de waas rond je ogen en oren, het overgevoelig reageren op echt alles. Maar het gaat gelukkig weer weg.

het is helaas gewoon ondergaan. Veel vechten is er niet bij, heb ik ondervonden. De goede dagen volop benutten, en de slechte dagen nemen zoals ze komen. 

Geloof in jezelf, je bent sterker dan je denkt! en na regen komt zonneschijn. 

Veel sterkte, heel veel goede moed en kracht om je hier door te slaan. 

Karlien

 

Laatst bewerkt: 03/12/2021 - 18:17