De chemo omarmen als je vriend !

Van de week zei iemand tegen mij, ik omarm de chemo als mijn vriend ! Wow, dat vind ik nog wel wat, daar moest ik toch wel even over nadenken. Chemo als mijn vriend !  Vrienden zijn voor mij mensen waar ik leuke dingen mee doe, waar ik leuke en minder leuke dingen mee deel, waar ik op kan vertrouwen, en waar ik op kan bouwen. Je hebt vrienden die komen en die weer gaan, en je hebt vrienden die door dik en dun naast je blijven staan. 

Maar "chemo" omarmen als mijn vriend !! Dat is toch niet niks ! Wat moet ik dan met deze vriend ?  Ik parkeerde die "vriend" maar even.  Maar toch, in mijn achterhoofd bleef dat stemmetje me zeggen: Omarm de chemo als je vriend !!

Hoe vaker ik erover nadacht, hoe logischer het begon te klinken. Vrienden steunen je door dik en dun, die helpen je.  Of de Chemo me steunt dat weet ik niet, maar de Chemo gaat me wel helpen.  De chemo gaat er voor zorgen dat ik weer beter wordt. Dus ja, dan is het toch mijn vriend !  

Woensdag 11 uur mijn eerste Chemokuur :de eerste ontmoeting met mijn nieuwe toekomstige vriend. Ik ben heel benieuwd. Ik wil best goede vrienden met hem worden, in goede en in slechte tijden. Maar ik hoop toch dat het een tijdelijke vriend is: eentje die er voor zorgt dat ik weer op het goede pad komt, die me helpt op mijn weg naar genezing en waar ik naar vijf maanden weer afscheid van mag nemen. 

 

 

 

23 reacties

Dat herken ik. Iedere keer als ik bestraling heb, begroet ik dat apparaat ook en zeg zachtjes 'hoi vriend'. Het helpt ook bij mijn zenuwen. Sterkte woensdag!

Liefs Irene

Laatst bewerkt: 24/05/2021 - 23:36

hoi Irene, ben heel benieuwd naar mijn ontmoeting morgen met mijn nieuwe vriend. Ik hoop dat het allemaal meevalt. Jij ook sterkte met alles. 

liefs Margareth

Laatst bewerkt: 25/05/2021 - 22:43

Beste Margareth,

Ik heb je blogs gelezen en wil graag reageren. Wat je schrijft is zo herkenbaar en lijkt zo veel op mijn eigen verhaal (dat begon in oktober 2020). Ik wil graag zeggen dat je het heel mooi, maar vooral zo positief en soms zelfs met humor, beschrijft. Ik vind het heel prettig als mensen er zo instaan. Het is een heftig proces maar een positieve mindset helpt, daar ben ik van overtuigd. Ik wil je heel veel sterkte wensen met je eerste chemo morgenvroeg. Ik kan helaas niet aan je denken op dat moment want precies om die tijd ben ik onder narcose voor mijn borstsparende operatie (dankzij de chemo die een goed resultaat had) en helaas wel een okselkliertoilet. We hebben dezelfde chemo en ik duim voor je dat je die hetzelfde gaat doorstaan als ik. Het was zwaar maar toch is het mij meegevallen. En het heeft gewerkt! En dat hoop ik voor jou ook!! Toitoitoi.

Liefs van Angela

Laatst bewerkt: 25/05/2021 - 17:26

Lieve Angela, bedankt voor je reactie. Leuk om te lezen hoe je mijn blogs ervaart. Het is voor mij een fijne manier om het van mij af te schrijven en er mee om te gaan.  Jij morgen heel veel sterkte met je operatie. Dat is toch niet niks, maar fijn dat je een borstbesparende operatie krijgt.  Kleine kans dat ik die ook krijg, en anders een amputatie. Belangrijkste is dat we het gaan redden. Er is nog zoveel om voor te leven! En wie weet, misschien verricht mijn Vriend Chemo straks wel een klein wondertje bij mij. Denk dat ik maar goede vrienden met hem moet gaan worden :-) . Zal morgen aan je denken als ik aan de chemo ga.  Heel veel sterkte morgen, en ik hoop dat je snel opknapt. liefs Margareth

Laatst bewerkt: 25/05/2021 - 22:42

Lieve Margareth, vandaag vroeg je me of ik al je blog volgde. Na de gezellige dag op ons plein thuis gekomen meteen gekeken. Kon niet stoppen met lezen. Je schrijft het op een mooie manier van je af. Pffff Had wel wat emotionele momenten maar dan kwam er ook weer een lach. 
Keek vandaag ook naar je en het is niet te bevatten dat dit jou verhaal is. 
We hadden vandaag NL doet op ons plein met twee woningen. En heel veel mensen die kwamen helpen. Je hebt dat met een aantal weer geweldig in elkaar gedraaid.  Zodat het een super geslaagde dag is geworden. Iedereen heeft genoten van de creatieve invulling, al het lekkers en het prachtige weer. šŸŒž
je stond te stralen en was aan het genieten. Maf dat je ziek bent en dat je woensdag je eerste chemo hebt gehad. Je Vriendā˜ŗļø

Lieverd heel veel sterkte met alles en koester de geluks momentjes zoals vandaag. šŸ’‹

Dank dat je je jou verhaal met ons wilt delende

Groetjes van Angela wvSch

Laatst bewerkt: 28/05/2021 - 20:51

Grappig 

Ik zei telkens ik heb iemand  op bezoek hij/zij logeert tijdelijk bij me en gaat heel gauw weer naar huis en gelukkig is dat ook zo ben nu bezig met het opruimen van zijn/haar rommel die hij/zij achter heeft gelaten.

 

 

Laatst bewerkt: 15/06/2021 - 12:42

Een vriend, zo zie ik mijn behandelingen ook tegenwoordig. Wordt ook zo uitgelegd in de boeken van Simonton, waarin ook gezegd wordt dat het psychische aspect heel belangrijk is en je zelfs minder bijwerkingen kunt ervaren als je het zo kunt zien. Chemo is niet leuk, maar inderdaad: hopelijk gaat het je wel enorm helpen. Sterkte met de behandelingen!

Liefs Sandra

Laatst bewerkt: 15/06/2021 - 13:09

Wens je veel succes en ik heb nog een vraag. Maak je ook gebruik van een oncologische fysiotherapeut? 

Laatst bewerkt: 15/06/2021 - 13:27

Ik ben afgelopen maandag begonnen bij oncofit. Voorlopig alleen de maandag en vanaf augustus de maandag en de donderdag. Programma om fit te worden/fit te blijven. 5 kwartier . Eerst 20 minuten fietsten en daarna krachttraining voor armen en benen.

Laatst bewerkt: 16/06/2021 - 07:09

Goedemorgen, 

Ik heb in 2017 ook gebruik gemaakt van een oncologische fysiotherapeut. Dat is echt een aanrader. Hele fijne begeleiding.

Succes Janni

Laatst bewerkt: 28/06/2021 - 09:05

Ik vind het fijn voor je dat je er zo naar kijkt en dit idee je helpt voluit dit traject in te gaan. Uit je verhaal maak ik op dat je gaat voor genezing en dat bepaalt denk ik ook het perspectief.
Bij mijzelf zijn namelijk alle behandelingen vanaf begin af aan (2010) palliatief geweest. Dus zoveel mogelijk stoppen van de ziekte. Stabiel blijven was het toverwoord. Dus ik heb ze allemaal gehad. Chemo, 2 soorten tabletten met heel veel bijwerkingen die uiteindelijk niet voldoende waren, toen de immunotherapie als een soort eerste redding, toen bestraling (de immunotherapie werkt niet meer voldoende) en nu weer bestraling. Ik heb moeite met het idee om chemo/bestraling or whatever te zien als persoon en zeker als vriend. Voor mij is het meer noodzakelijk kwaad.
Toch hoop ik de gedachte je uiteindelijk helpt, ik wens je sterkte met de behandeling en dat het je mag genezen!

Laatst bewerkt: 15/06/2021 - 16:27

Is palliatief nu stoppend of remmend? Ik heb nog steeds geen 100% diagnose. Zo vervelend gedoe wat zo onzeker maakt. Doordat ik een zeldzame galblaaskanker heb krijg ik ook weinig antwoorden op vragen. Het is gewoon gekmakend. 

Laatst bewerkt: 16/06/2021 - 16:21

Palliatief betekent zorg/behandeling in de laatste fase. Het betekent iig dat je niet meer beter zult worden. De behandeling is o.a. gericht op stabiliteit of soms ook kleine teruggang van de ziekte. De immunotherapie bijv. heeft mij 2 jaar leven gegeven. Als je palliatieve zorg op deze site zoekt, krijg je veel informatie.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en wens je heel veel sterkte. Enne....gewoon doorvragen bij je behandelaars he.

Laatst bewerkt: 17/06/2021 - 12:23

Helemaal mee eens, ik zie het als een medicijn, niet meer en niet minder. Ik heb nu anderhalf jaar chemo en dit maakt meer kapot dan alleen de tumoren. Vrienden doen dat niet, dingen kapot maken, al mijn energie opslurpen toch? Goede vrienden geven je juist energie! Omdenken is overigens wel een prima manier om positief met alles om te gaan en zal ook helpen om door te gaan. Maar chemo is voor mij,  net wat jij zegt, een noodzakelijk kwaad. Ik sta verder overigens best positief in het leven en mijn behandeling, er is nog steeds veel te genieten! 

Laatst bewerkt: 22/06/2021 - 11:33

mijn man heeft uitgezaaide darmkanker en heeft inmiddels vanaf september 2020 chemo. Zonder onderbreking. De chemo doet t goed, uitzaaiingen zijn niet meer te zien, maar oncoloog durft niet te stoppen. Hij ziet het niet als een vriend (net even gevraagd), maar inderdaad als een noodzakelijk kwaad. Elke 2 weken dagen chemo.....is heel belastend. Je wordt geleefd door de chemo en t ziekenhuis. Manlief doet er alles aan om in conditie te blijven en dat gaat redelijk goed. En we proberen van t leven te genieten. T is een positieve insteek en zal voor veel mensen werken, maar mijn man wil deze vriend t liefst ontvrienden.

Laatst bewerkt: 13/07/2021 - 16:26

Uiteraard. Net zoals de radiotherapie zonder welke ik allang niet meer geleefd zou hebben. De behandeling is een strijd maar tegen de achtergrond van die grimmige ziekte is iedere hulp welkom.

Laatst bewerkt: 15/06/2021 - 22:21

3 weken geleden ben ik uitbehandeld verklaard met mijn GLBM 4e graad, omdat er geen ziektegerichte behandelingen meer zijn. Ik ben palliatief verklaard en wordt begeleid door de huisarts. In dit traject is zijn behandeling er op gericht om de laatste fase van mijn ziekte zo prettig mogelijk laten verlopen en mijn levensduur te verlengen. Iets anders dus dan de terminale fase, wat echt de laatste levensfase is. In overleg met de behandelende Oncoloog is besloten om geen chemotherapie meer te doen, omdat de kuur met temozolomide mij heel veel schade heeft toegebracht, zoals beschadigde beenmerg, waardoor geen bloedplaatjes meer worden aangemaakt en mijn energienivo  heel laag is. Ook ondanks de vele bloedtransfusies die ik gehad heb. Ik ben accoord met het beleid, maar zoek zelf nog steeds naar alternatieven, ook al heb ik veel vertrouwen in de behandelaars. Zo ben ik net overgestapt op het gebruik van CBD olie en THC olie. Dit kwam op mijn pad door een webinar van Dr. Van den Bant, vooraanstaand Oncoloog van het EMC. Hij start een onderzoek om medicinale wietolie gelegaliseerd te krijgen door het EMA en hiermee de opdrachtgever, de overheid. Ik hoop hier snel meer over te kunnen delen met jullie.

Laatst bewerkt: 21/06/2021 - 13:19

Nee, geen vriend. Net zo min als ik mijn ziekte moet 'omarmen'. Ook zoiets.  Mijn lief of mijn kinderen, mensen van vlees en bloed, die omarm ik. Maar geen ziekte. Zo vaag, Vast bedacht door een hulpverlener die zelf geen kanker heeft. Wel trad ik de chemo positief tegemoet; "kom maar op". Attack and kill.

Ik ben beeldend in gesteld en in gedachten spreek ik de kankercellen toe: rottige kankercellen we zullen jullie eens een poepie laten ruiken. Ook mijn onwillige aderen sprak ik toe: "wel een beetje meewerken vandaag".

Maar als het iemand helptom chemo als vriend te zien, of je ziekte te omarmen: natuurlijk doen.

Laatst bewerkt: 28/06/2021 - 17:25

Hallo.ik heb maagkanker.heb al 4 keer chemo hehad.en het is geen pretje om 2 dagen in ziekenhuis te liggen terwijl je misseijk wordt.vandaag de laatste gehad.dan beg  okt opererenen.dan nog 4 Ɨ chemo ik ben 61 jaar

Laatst bewerkt: 12/08/2021 - 18:01

Dat valt niet mee Roberto. Gelukkig heb je vandaag de laatste gehad voorlopig . Hoop dat de operatie het gewenste resultaat  heeft. En hoe iss dat voor jou? Zie jij de chemo als een vriend of zie je het anders? Sterkte met alles.  

Laatst bewerkt: 12/08/2021 - 22:37

Hoi.ik zie chemo niet als vriendje.misschien meer als hulpmiddel?.het sloopt je lichaam kompleet misselijk diaree en moe moe moe.

Laatst bewerkt: 17/08/2021 - 08:07