My scars tell a story, they are reminders of when cancer tried to kill me but failed!

Litteken Wertheimer

Momenteel gaat mijn leven zijn "nieuwe" gangetje. Deze week heb ik een paar uurtjes thuis gewerkt en vanaf volgende week ga ik ook weer naar kantoor. Het voelt fijn om me weer op een andere manier nuttig te maken.

Een van de laatste dagelijkse herinnering aan de kanker is zelfs aan het weg ebben..  Het KATHETERISEREN!!! De urineretentie was steeds zo weinig dus ik mocht stoppen. De eerste dagen wat onwennig en heb ik toch nog vaak even gekatheteriseerd om te checken of het wel echt zo weinig was. Want ik heb echt geen zin in weer een blaasontsteking. Maar nu al bijna 1 week helemaal niet. En ik moet zeggen dat voelt gooeed! Mijn eventuele "overactieve blaas" heb ik ver onder de knie zolang ik geen koffie drink dus dat is voor nu ook helemaal prima te doen.

De afgelopen weken denk ik veel minder vaak aan de pijnlijke en verdrietige momenten. Soms lijkt het zelfs alsof ik een beetje vergeet wat er ook alweer gebeurd is. Dat ligt achter me, dat wil ik daar laten en ik wil gewoon vooruit. Zo heb ik gisteren het laatste gesprek met de psycholoog gehad. Deze gesprekken  zijn altijd luchtig geweest, mijn stemming in de meeste gevallen toch goed, alleen het onderwerp was natuurlijk wel zwaar. Maar toch hebben we door het behandeltraject heen ook veel gelachen en niet alleen gehuild. Het verbaasd me hoe krachtig je kunt zijn. Altijd dacht ik dat ik dit niet zou trekken. Zo hoor ik ook heftige verhalen van anderen, over hele andere situaties, waarbij ik denk: "Hoe trek je dit?". Dan krijg ik hetzelfde antwoord als ik zelf altijd geef: "Je moet wel!". Ongelooflijk mooi hoe krachtig mensen kunnen zijn als het echt nodig is. Je wordt door dit soort nare ervaringen sneller volwassen en weet het leven meer te waarderen. Dat is misschien wel het enige mooie wat kanker me heeft gebracht. 

Door alle gebeurtenissen en ook wel door yoga besef ik me dat ik vaker lief moet zijn voor mezelf en voor anderen. Dus de psycholoog heeft een mooie bos bloemen van me gekregen. Niet alles gebeurd met een reden, wat ik voorheen wel dacht. Maar door de dingen die gebeurd zijn voor mijn diagnose, heb ik mezelf al heel goed leren kennen. Dus ben ik juist dankbaar voor de volgorde van de gebeurtenissen en natuurlijk de hulp van de psycholoog. Zonder haar had ik er tijdens heel dit traject niet zo positief ingestaan. Ik kan iedereen aanraden om eens met een psycholoog te praten. Je kunt namelijk altijd leren over jezelf, niemand is perfect, er zijn altijd verbeterpunten. 

Gisteren ben ik mijn (eerder gekozen) jurk en meerdere jurken gaan passen bij Koonings. Aangezien de bruiloft uitgesteld is en ik twijfelde over mijn jurk, zijn zij helemaal op de hoogte van mijn situatie. Een andere styliste kwam een praatje maken en vertelde dat zij ook baarmoederhalskanker heeft gehad en haar zoontje ook Levi heet. Best toevallig toch!? Afgelopen 9 februari heb ik contact gehad met Koonings om te vertellen dat de bruiloft uitgesteld zou worden en ik de diagnose baarmoederhalskanker had gehad. Die dag blijkt dus de sterfdag van haar man te zijn. Toen ze langs liepen met mijn (eerder gekozen) jurk, gaf zij aan dat als ze ooit nog eens zou trouwen, het in die jurk zou zijn.. Eng he?!

Ik ben zo geraakt door haar verhaal en de overeenkomsten. Gek dat zulke dingen zorgen voor een band tussen 2 totaal onbekende. Maar het kan ook juist andersom.. Het brengt je dichter naar elkaar toe of juist verder uit elkaar. Achteraf kan ik tevreden zijn met hoe alles is gelopen. Welke mensen ik heb leren kennen en op mijn pad zijn gekomen, welke banden er zijn ontstaan en hoe het je kijk op heel veel dingen veranderd heeft. Er is een nieuwe wereld voor me open gegaan..

De blog die in de nieuwsbrief geplaatst is en op de homepage van kanker.nl stond is inmiddels al meer dan 10.000 keer gelezen. Snel daarna ging het steeds beter met me en worden de blogs minder vaak gelezen. Ook de reacties worden minder. Gek eigenlijk dat veel mensen veel geinteresseerder in je zijn als het slecht met je gaat. Dat zet me toch aan het denken. Waarom staat er altijd een kijkersfile aan de andere kant van de weg? Waarom hebben er mensen een scanner waar de 112-meldingen voorbij komen? Waarom posten mensen op social media alleen leuke dingen? Waarom staan in het nieuwsbericht hoofdzakelijke negatieve berichten? 

Mede daarom heb ik besloten om toch door te blijven bloggen, ondanks dat het nu beter met me gaat en de blogs dus minder worden gelezen. Tijdens ziekte boeide het me ook niet om de slechtste kant van mijn leven te laten zien. Want het leven is nu eenmaal niet alleen maar rozengeur en maneschijn en daar schaam ik me dus ook zeker niet voor. 

Ik vind het fijn om zelf steeds even te relativeren na een bepaalde periode en ik vind het vooral belangrijk voor mijn lotgenoten om een verhaal neer te zetten. Een verhaal met in dit geval (tot op heden) een goede afloop. Want ook in dit geval geldt, er zijn zĆ³veel slechte verhalen te lezen op internet. Helaas maar heel weinig goede. Zelf las ik ook heel veel doemscenario's, gelukkig is het voor mij uiteindelijk meegevallen. Maar het ontredderd je wel heel erg in die onzekere periode.

De quote in de titel van mijn blog zag ik voorbij komen bij een lotgenootje en die vond ik zo goed. Deze past perfect bij de foto van mijn litteken. Dit was een week of 12 na de operatie inclusief 5 weken bestralen. Buiten mijn nog opgezette (tumor)buikje vind ik het litteken netjes en niet eens zo super opvallend. 

Viva la Vida!

Liefs Nicole

 

16 reacties

Dag Nicole, litteken is inderdaad netjes gedaan. En met de tijd wordt deze minder zichtbaar. Litteken massage wil vaak ook helpen zowel voor eventuele bindweefsel vorming. Fijn dat je langzamerhand deze toch wel traumatische ervaring achter je kunt laten en je door kunt met jouw nog jonge leven! Een goed geestelijk en lichamelijk herstel gewenst!

Laatst bewerkt: 28/06/2019 - 21:42

Lieve Kees,

Bedankt voor je tip! En voor je lieve bericht.

Ik wil jou en je vrouw eveneens een goed herstel wensen en heel veel gezondheid en geluk! šŸ€

Liefs Nicole 

Laatst bewerkt: 29/06/2019 - 09:19

Weer mooi geschreven Nicole en ik zou het zeker fijn vinden om jou blogs te blijven lezen het is ook heel fijn om te lezen dat het niet met iedereen slecht afloopt dat geeft moed ik probeer ook met positieve blogs mensen over een drempel te helpen.

Ben heel blij voor je dat het weer wat beter met je gaat .

Laatst bewerkt: 28/06/2019 - 21:48

Lief van je, fijn om te lezen! En wat super knap dat je ook blogt en mensen probeert te inspireren met je positiviteit.

Liefs Nicole

Laatst bewerkt: 29/06/2019 - 09:22

Wat fijn dat het zo goed met je gaat. Ik hoop dat dit nog heel lang mag voortduren!.

Ik vind het ook erg fijn om oom de verhalen met een goed verloop te lezen. Ik heb dat erg gemist toen ik hier terecht kwam. Mede daarom ben ik ook gestart met een blog, ook al weet ik nog niet hoe het verder gaat.  

Dus super dat je je verhaal blijft vertellen.

Laatst bewerkt: 28/06/2019 - 22:41

Dankjewel voor je lieve bericht!

Ik herken het, heb dat zelf ook erg gemist. Daarom is het goed dat wij ons verhaal wel delen. We zijn gezegend als het een positief verhaal mag zijn met goede afloop. Dat heeft helaas niet iedereen voor het kiezen. Super goed dat je ook bent gaan bloggen. 

Sterkte en het gaat je goed šŸ€

Liefs Nicole

Laatst bewerkt: 29/06/2019 - 09:26

Hoi Nicole, wat fijn dat het weer beter met je gaat. De littekens zijn er letterlijk en figuurlijk. Om nooit meer te vergeten. Het hoort nu bij je leven en je hoeft het niet weg te stoppen, het gaat verder met je mee op weg. Blijf gewoon eens bloggen hier inderdaad. Ik ben het ook van plan, als curatief behandeld persoon, om hier te blijven bloggen, maar ik weet vaak niet wat ik moet schrijven. Ik maak alweer zulke andere dingen mee die niets met kanker te maken hebben...behalve emoties. Maar toch, deze periode blijft bij me en heeft me ook van alles moois opgeleverd. Succes met je oppakken van je werk en blijf goed naar je lijf luisteren, wat je wel en wat je niet aan kan. Groetjes.

Laatst bewerkt: 28/06/2019 - 22:44

Dat zal ik zeker doen. Wat een fijn berichtje om te lezen, dankjewel.

Respect heb ik voor je omdat je toch blijft bloggen ondanks je situatie. Ik kan best begrijpen dat je inderdaad alweer hele andere dingen meemaakt. Maar vaak sta je er nu heel anders tegenover en zijn je emoties anders en/of sterker juist door de kanker. Dus schroom niet en schrijf erop los. Je kunt het maar kwijt zijn! En als mensen het niet willen lezen, lezen ze het toch lekker niet.

 Veel sterkte, kracht en liefs van mij šŸ€

Laatst bewerkt: 29/06/2019 - 09:30

Ziet er mooi uit jouw buik, quote is idd heel passend!!

Je blogs zijn mooi en heel herkenbaar,  ik was zelf ook verbaasd over hoe ik het heb doorstaan, een mens is echt sterk op momenten dat het nodig is, heel bijzonder om mee te maken al had ik daar liever geen kanker voor gehad.

Fijn dat het goed met je gaat!! Laat dat vooral zo blijven!

 

Liefs, Mariska

Laatst bewerkt: 01/07/2019 - 11:48

Lieve Mariska,

Dankjewel voor je lieve reactie. Precies, ik had daar ook liever geen kanker voor gehad. Maar aangezien dat nu wel het geval is, halen we het beste er maar uit toch!

Ik wens jou ook het allerbeste natuurlijk!

Liefs,

Nicole

Laatst bewerkt: 03/07/2019 - 20:00

zo das een mooi litteken geworden mag je zeker heel blij mee zijn!! Blijf vooral bloggen veel mensen in de beginfase hebben daar echt baat bij. Zodat ze kunnen zien en lezen dat het ook "goed of beter"kan aflopen. Want laten we eerlijk zijn het grotere deel/percentage kan hier ook van genezen. En heeft ook steeds vaker een betere afloop mede door HPV vaccinaties in waar in de toekomst de vruchten van geplukt worden en natuurlijk het vroegtijdig screenen ( wat eigenlijk wel nog lager moet kwa leeftijd!! ) Neem het ook niet persoonlijk op als je blogs minder vaak gelezen worden. Ik denk dat dit niet eens te maken heeft met dat mensen liever erge dingen lezen, Maar meer dat ze over het algemeen raakvlakken of gelijkenissen zoeken met hun eigen beloop op de ziekte. Zodat ze zich voorbereid voelen( in hoeverre dat dan mogelijk is)op wat nog kan komen maar ook tips,vergelijkingen,hoop,en andere/nieuwe behandelingen. soms willen mensen het ook achter zich laten en stoppen daarom ook met bloggen over het leven na de kanker. Daarom vind ik het ook zo top!! dat jij blijft bloggen want een leven na kanker is niet persee een leven zonder kanker het maakt nu eenmaal deel uit van je leven ook als heeft het een goede afloop. 

Ik blijf je zeker volgenšŸ‘

liefs caatje xxx

Laatst bewerkt: 01/07/2019 - 23:07

Lieve Caatje,

Wow wat een uitgebreide reactie van je, super lief!

Uit ervaring kan ik ook zeggen dat het vooral in de beginfase fijn is om een goede afloop te lezen en juist dan veel (h)erkenning te vinden. Er zijn inderdaad weinig verhalen die  vrijwel hetzelfde lopen dus naar verloop van tijd kan het zijn dat de gelijkenissen minder worden. Dat is een goed punt van je!

Het zal inderdaad altijd deel uit blijven maken van mijn leven. Of ik nou wil of niet! Ik zal nu voor altijd een emo-dier blijven denk ik ;)

Super lief dat je me blijft volgen! Ik ga nu even jouw blog lezen. Zag dat je genoten hebt eindelijk. Gelukkig, helemaal top!

Liefs,

Nicole

Laatst bewerkt: 03/07/2019 - 20:05

Hoi Nicole,

Ik blijf je gewoon volgen! Positieve verhalen zijn heel erg fijn om te lezen, want het helpt met het verwerkingsproces. Soms voel ik mezelf erg negatief en dan ga ik jouw berichtjes lezen. Het kan altijd goed komen.

Zelf heb ik een week geleden de wertheim operatie gehad. Alles is nog erg opgezwollen, maar verder voel ik mezelf iedere dag een beetje beter worden. Morgen krijg ik de uitslag. Fingers crossed! Dan weet ik of ik schoon ben of nog aanvullende behandelingen moet ondergaan. Ben benieuwd:) 

Geniet van deze mooie dagen! 

Laatst bewerkt: 04/07/2019 - 15:37

Lieve Susanne,

Hoe is de uitslag?

Wat fijn om te lezen dat ik je op deze manier, ondanks dat ik je niet ken, je toch een beetje kan helpen. Hier doe ik het voor!! 

Ik hoop van harte dat je een goede uitslag hebt gekregen en dat je spoedig herstelt.

Heel veel sterkte en beterschap!

Liefs Nicole

Laatst bewerkt: 14/07/2019 - 21:08

Hoi Nicole, gelukkig was de uitslag goed! Ze hebben er vertrouwen in dat ze alles weg hebben kunnen halen. Dus nu officieel kankervrij! Hopelijk blijft het zo. Merk wel dat nu pas alles goed binnenkomt. Ik kan erg genieten van goede dagen, maar soms ook een hele dag huilen omdat ik geen kindje kan krijgen:( Ik ben sinds vandaag begonnen met mijn verhaal te delen en ik ben een crowdfundingsactie gestart. Wie weet! Dikke knuffel!

Laatst bewerkt: 18/07/2019 - 15:55