Confronterend

Rdam

Hoewel ik vanmorgen nog zei dat ik op het moment geen blog kon schrijven, ben ik het nu toch aan het doen. Ja daar kom ik weer aan hoor.... *Wil je het niet lezen? Klik dan rechtsbovenin op het kruisje* Nee zonder grap, zo voel ik me wel regelmatig de laatste tijd. Het houd niet op. Bijna wekelijks heb ik wel weer iets nieuws, is het niet lichamelijk is het wel dat ik emotioneel tot een bepaald inzicht ben gekomen of er helemaal doorheen zit. Dat noemen ze verwerken, denk ik.

Soms heb ik het idee alsof ik een masker draag. Mensen zien mij lachen, met haar komt het wel goed. Zij zien niet dat ik me soms verstop voor de kinderen en alleen in bed lig te huilen. “De kanker is weg dus ze kan weer verder met haar leven”. Dat dacht en hoopte ik dus ook, maar helaas. Waar ik eerst heel open was naar iedereen sluit ik me nu soms een beetje af. Ik kies degene en het moment uit, waar en wanneer ik me open stel. Ik wil niet tegen iedereen het hele verhaal vertellen want mijn verhaal is niet meer te vertellen in een paar minuten. Dat masker is soms veel makkelijker dan het tonen van hetgeen wat je bezighoud op dit moment, angst en verdriet. Ik wil tenslotte niet die vrouw zijn die altijd iets te “zeuren” heeft. Waar mensen expres omheen lopen om het maar niet aan te hoeven horen. Die vrouw die kanker heeft gehad. Altijd serieuze en niet bepaald vrolijke verhalen. Vaak komen dan ook die tranen weer om de hoek kijken, dat wil ik niet! Soms heb ik daar geen zin in en zeg ik bewust niets of niet te veel. Om het leuk te houden, voor mezelf en voor een ander.

Toch beginnen of eindigen veel gesprekken die ik heb wél over mij. Het zit me ook allemaal zó hoog momenteel en ik wil er juist over praten, ik wil mijn ei kwijt. Advies, tips, inzichten van anderen waar ik misschien íets mee kan, ik sta óveral voor open. Want ik weet het nu gewoon even écht niet meer.. Ik wil geen medelijden. Ik wil begrip en steun. Ik verwacht niks, alleen dat mensen luisteren. Gelukkig vind ik dat ook maar niet altijd zonder schuldgevoel. Maar ja het is wat het is, ik kan mijn leven na kanker niet mooier maken dan het is.

Boos ben ik ook vaker, op mijn lichaam die niet meewerkt. Niet doet wat ik wil. Boos op die k*t kanker en álle gevolgen van dien. Sterker nog, misschien wel het meeste op de gevolgen. Alle boeken die ik (spreekwoordelijk) in de kast heb gezet zijn er állemaal weer uitgevallen. Alles waar ik over heb geblogd en dacht enigszins een plekje te hebben gegeven, komen terug. Het is een cirkel en ik wil eruit! Maar ik krijg deze op dit moment niet doorbroken.

Vikki, de jongste zit sinds vorige week op school en ik werk 15 uur per week, 2 dagen van 5 uur op kantoor en 5 uur verspreid over drie dagen thuis. Dan zou je een lekker rustig leventje moeten leiden zou je zeggen. Waarom heb ik dat niet dan? Vraag ik mezelf af. Voor me gevoel ben ik een bokswedstrijd aan het spelen en krijg ik zoveel te incasseren, bijna knock-out.

De slaapkamers hier in huis waren bijna vier weken niet gepoetst, de bedden niet verschoond, de badkamer af en toe met de franse slag. De benedenverdieping is na 1,5 week ook wel weer toe aan een poetsbeurt. Ja ik zet poetsen niet meer op prioriteit nummero 1, leuke dingen doen met de mensen waar ik van hou zijn zoveel belangrijker! Maar de balans klopt niet. Ik jongleer met drie ballen, de bal van de zorg voor de kinderen blijft omhoog, af en toe verdwaald ‘ie wat en ben ik wat prikkelbaarder dan normaal. Maar opzich kan ik die goed omhoog houden. Die van mijn werk en het huishouden wisselen elkaar af. Soms valt de ene omlaag en soms de andere. Ik krijg het momenteel gewoon niet bol gewerkt allemaal. En ja, mensen kunnen me helpen, dat klopt. Dan is mijn huis schoner maar baal ik nóg meer van mezelf en het neemt de frustratie niet weg, die neemt juist toe. Want ik heb het dan nog steeds niet zélf gedaan.

Het gaat niet meer vooruit, zoals het een paar maanden geleden wel ging. Het gaat achteruit, lichamelijk én emotioneel. Steeds meer tranen vloeien, de slechte dagen gaan weer overheersen in plaats van de goede. Ik ben bang, bang voor mijn welzijn, voor wat komen gaat, welke kant gaat het op. Blijven de klachten die ik nu heb, gaan ze weg, worden ze minder, wordt het ooit beter, worden het er meer? Ik voel me godverdomme wel een oud wijf!

Als ik wakker word en op mijn buik draai voel ik dat mijn blaas waarschijnlijk redelijk vol zit, ik moet dus naar de toilet. Dus sta ik op en voel meteen mijn zwakke, pijnlijke voeten en benen. Het oedeem is minder dan de avond ervoor gelukkig. Snel naar het toilet om te plassen. Rechtzittend en hard drukkend komt er naar mijn idee niet echt veel uit. Ik had net het gevoel dat er meer in zat. Wanneer ik helemaal naar voren hang volgt de rest van de blaasinhoud. Vervolgens weer rechtzittend volgt er nog wat en dan kan ik er wel vanuit gaan dat hij ver geleegd is. Nog even op de weegschaal en ja hoor weer 2 kg erbij sinds een paar weken geleden. Is dat allemaal vocht? Als ik aangekleed ben en mijn sportkleding heb aangetrokken om te gaan hardlopen ga ik nog even naar de toilet en volgt er nog flink wat blaasinhoud. Dan heb ik mijn best wel gedaan en blijft de blaasontsteking weg hoop ik!

Wanneer ik de kids heb aangekleed en eten gegeven komt ik erachter dat ik mijn “oedeem-broekje” vergeten ben aan te doen. Shit, weer terug naar boven, au au mijn benen. Als oma boven is, gaat ze zitten en wil ze haar veters los maken dus bukt ze voorover. Ik kan net een stukje losmaken en moet dan echt terug omhoog komen, mijn buik en benen zijn te dik, vol met vocht, het wringt en voelt niet fijn. Dan maar mijn voet op mijn knie om de veters los te maken toch. Denk je dat dit lukt zonder mijn been met mijn hand vast te pakken en op mijn knie te leggen? Ik kan nog maar amper met mijn benen over elkaar zitten, zoals vrouwen zitten weetje wel. Mijn benen zijn zo opgezwollen dat mijn bovenste been er gewoon vanaf schuift. Dan kan ik al janken en ben ik goed en wel een uur wakker. Zooooo frustrerend. Is dit nu mijn leven?

De reden dat ik deze blog niet wilde schrijven, is omdat het te confronterend is. Ik weet dat het écht is, maar als je het opschrijft word alles nóg echter. Weglopen en je kop in het zand steken heeft uiteindelijk geen zin, dat weet ik. Maar soms is het wel de makkelijkste weg en geeft het tijdelijk wat meer rust en ademruimte.
Misschien dat ik de rest van de dag een andere keer nog opschrijf, misschien ook niet. De helft van wat ik wilde schrijven ben ik volgens mij vergeten. Pfff wat zou ik graag weer in balans zijn..

Voor nu ga ik de lat weer wat lager leggen, mezelf koest houden en mezelf verstoppen onder een dekentje. Morgen is er weer een dag. Hopelijk een betere dan vandaag!

Ps. Had ik ook maar zo'n kruisje, rechtsbovenin.

Viva la Vida!

Liefs Nicole 

6 reacties

Ach lieverd, wat heb je het te verduren. Pieken en dalen, het voelt soms als een cirkel die maar niet doorbreekt. Goede dagen duren te kort, slechte dagen veel te lang. Leve het leven, jaja, maar soms is life a nasty bitch. 

Je geeft jezelf een heel goed advies, dat van die lat. Want daar zit wel de crux (haha, intussen weet je dat ik voor eigen parochie preek!). Verwen jezelf, lieve Nicole, wees lief en mild voor jezelf, dat verdien je.

Dikke knuffel, 

Miranda XX

Laatst bewerkt: 03/12/2019 - 22:29

Dankjewel lieverd! Het is altijd zó makkelijk om een ander goed advies te geven hè.  Ook al geld precies datzelfde advies ook voor jezelf 😉

Mijn fysio zei dat ik de lat zó hoog moet leggen, dat ik er onderdoor kan.. 🤣 een om te onthouden!

Liefs Nicole

Laatst bewerkt: 10/12/2019 - 17:17

Lieve Nicole,

Begrijp als ex patiënt ( 8 jaar terug zelfde ervaren) helemaal waar je door heen gaat. 

Strijdend gevoel, kom maar op.. dit hou je een tijdje vol. Maar uiteindelijk niet meer. Want ineens is de strijd ( gevoelsmatig en voor buiten staanders) voorbij. En dan?? Ja precies een hele goede vraag. Dan onderga je wat jij nu ondergaat. Want al die gevoelens,  waren onderdrukt door je strijdbaarheid. En nu komt dit er allemaal uit. Je hormonen zijn van slag, het is een hele ingrijpende operatie, wachten op uitslagen. Je lichaam die nooit meer het zelfde wordt.. 

Tranen met tuiten heeft me dat gekost en heel soms vind ik mezelf nog steeds zielig. Maar ik wil je toch graag meegeven, dat het slijt al die gevoelens. Niet alle klachten zullen weggaan, maar je leert er mee leven. Herkenning volop voor jou! Je bent een topper, en neem ook de tijd voor het verwerken van dit alles. 

Mocht je vragen hebben over bepaalde dingen, wellicht kan ik je helpen :-)

Hou je taai!! Sterkte xx

Laatst bewerkt: 03/12/2019 - 22:50

Lieve Betje, 

Dankjewel voor je begrip, lieve en steunende woorden. Tranen met tuiten ja, precies dat. Mezelf even helemaal verloren. Tijd heelt zeggen ze, sta alleen niet zo bekend om mijn geduld 😉 maar het zal moeten denk ik. Nogmaals bedankt.

Liefs Nicole

Laatst bewerkt: 10/12/2019 - 17:19

Vroeger was alles beter, zelfs de wikkels om het fruit-tella snoepje is anders vroeger kon je op het grote vlakke gedeelte het papiertje openen nu zit het kloterig weggewerkt aan de zijkant. Nadat er een bermbom was ontploft was een militair 3 jaar bezig te revalideren vertelde hij onlangs bij Jeroen Pauw, nog steeds gekweld door ptss en pijn, ook jij hebt die bermbom gehad, geen kanker wil niet zeggen dat je gezondheid 100% is. Opnieuw je zelf kalibreren met de littekens en de chemo, die verwoestend je kanker maar ook een gedeelte van je lichaam heeft gesloopt, is opnieuw ontdekken hoe je een snoepje uitpakt.

Sterkte

Laatst bewerkt: 04/12/2019 - 00:50

Beste Nicolette,

Toen ik rond jou leeftijd was, werd ik ernstig ziek, Zo ziek, dat ik moest worden opgenomen. Na een paar weken, waren de doktoren eruit: ik had een behoorlijke leverbeschadiging als gevolg van meerdere virale ontstekingen. Aan een acceptabele kwaliteit van leven werd getwijfeld en mijn levensverwachting was ook niet erg optimistisch.

En wat denk je? ik ben nu 78 en ben nog steeds in staat zin en onzin op dit medium uit te kramen. Goed, ik heb HCC, een zeldzame vorm van kanker, die niet meer te genezen is. Een direct gevolg van die afwijking aan mijn lever, die ik rond mijn derde jaar heb opgelopen.

Jazeker, het jaar, nadat ik uit het ziekenhuis was ontslagen waren moeilijk. Ik kon nauwelijks iets en moest mijn leven totaal opnieuw vormgeven. Ben teruggekomen naar Nederland, tegen mijn zin en moest mijn carrière planning volledig aanpassen. Dit is me gelukt, voornamelijk omdat ik niet bij de pakken neer ben gaan zitten.

Ups en downs Natuurlijk! Dat hoort erbij. Dingen gaan niet van een leien dakje.Maar een mens leeft nu eenmaal bij het feit, dat hij/zij dingen aanpakt en oplost. Niet in een hoekje gaat zitten, maar ertegenaan gaat.

Waarom vertel ik je dit? Omdat dat laatste de enige mogelijkheid is. Met aanpassingen aan je verwachtingen en opportunistisch gebruik maken van je mogelijkheden. Door je ziekte liggen al de plannen, die je gemaakt hebt in scherven. Je kan dingen niet meer, die je vroeger wel kon.En je ervaart ongemakken. Zoals iedereen, die wat chronisch heeft. Daar moet je mee leven.

Maar kop op! Achter alles, wat je denkt wat je nu moet missen, liggen nieuwe kansen, mogelijkheden, geneugten.

Binnenkort zijn de feestdagen er weer. Denk nu even verder nergens aan en maak daar een top feest van.

Sterkte en mijn beste wensen voor 2020. Maak er een topjaar van!.... H

Laatst bewerkt: 08/12/2019 - 14:12