Pikerje net it komt dochs oars

Pikerje net it komt dochs oars  vrij vertaald van Fries naar Nederlands, pieker niet het komt toch anders.

Dit is een spreuk die als een rode leidraad door mijn(ons) leven loopt. Toen ik net verkering met mijn lief had en al vrij snel ging samen wonen had mijn vader nogal wat bedenkingen. Natuurlijk is dat vader eigen als zijn dochters verkering krijgen. Je wil het beste voor je kind en hoopt dat ze gelukkig wordt. 

Toen we gingen trouwen (moesten trouwen van mijn vader) was ik zwanger en ja dat was nou net niet wat vaderlief wilde. Hij vond dat we moesten trouwen want ja een kind en niet trouwen dat kon niet volgens hem. Het kind zal er last van krijgen zei hij. 

Toen we getrouwd waren hebben we dit bord gekocht voor mijn ouders. Hij heeft altijd bij hun in het chalet gehangen. Toen mijn vader overleden is heb ik het van mijn moeder terug gekregen.

Toen waren mijn kids net in de leeftijd dat ze gingen puberen.  Vaak als er wat was en ik kwam de trap af zag ik het bord. Meteen denkend aan mijn vader die ook het beste wilde voor mij. Je kunt nog van alles bedenken door het piekeren maar het gaat meestal anders dan je gedacht had. Meestal denken we het ergst wat kan gebeuren maar realistisch is het niet. 

Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren. Natuurlijk nu we ziek zijn piekeren we ook. Hoe komt het? Hoe lang heb ik nog? Hoe verloopt mijn ziekte? Ik en jij waarschijnlijk ook kan van alles bedenken maar we krijgen er geen antwoord op. Het enigste wat je krijgt is angst, slaap te kort waardoor je overdag je ook niet happy voelt. 

Ik zelf heb er niet veel last van piekeren. Het helpt me niet en het komt meestal anders dan je denkt. Schaapjes tellen en plafondienst heb ik heus ook wel. Maar bij mij komt het meestal door de reuma of de hernia. Pijn is een behoorlijke stoorzender zoals sommige anderen door de bijwerking van medicijnen niet kunnen slapen en daardoor aan het piekeren slaan.

Dan maar niet piekeren maar schaapjes tellen.

🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑

Liefs Alice ❤

29 reacties

Tjongejonge Alice, wat een wijze levensles krijgen we weer van jou. 

Voor mij op een goed moment, want moet voor de tweede keer op rij een minder goede uitslag verwerken. 

Ik ga de goede kant op fantaseren. 

Bedankt, lieve Alice!!!

Laatst bewerkt: 25/10/2019 - 18:22

Inspiratie komt ook niet geheel uit de lucht vallen. 

Fijn Hanneke we hebben wel wat beters te doen met onze o zo kostbare tijd.

Geniet en leef 😘❤

Laatst bewerkt: 25/10/2019 - 17:46

Hoi lieve Alice, ik was ook ooit een ster in piekeren. En ja, er bestaan piekertrainingen. Deze heb ik dus gevolgd en het heeft echt geholpen.....Maar ja, die pijn  in de spieren die herken ik ook. Dat doet gewoon wat met een mens. 

Sterkte en liefs Corrie.

Laatst bewerkt: 25/10/2019 - 18:28

Lieve CHem,

Wat goed dat er piekertrainingen zijn. En fijn dat het jou geholpen heeft.

Piekeren doe ik bijna nooit. Ik praat erover en dan ben ik het kwijt. Momenten dat het me even naar de keel grijpt heb ik heus wel eens Maar dan meestal direct na controle/ uitslag.  Snacht ben ik te moe om te piekeren maar wanneer de pijn en stijfheid me wakker maakt er maar even uit. Loop wat rond bewegen helpt zeker en dan probeer ik het weer opnieuw.

Liefs Alice❤

Laatst bewerkt: 26/10/2019 - 08:28

Zo herkenbaar Alise. Prachtig beschreven dat piekeren. Ieder mens piekert wat af in zijn leven omdat er ergens zorgen om zijn. 

Laatst bewerkt: 25/10/2019 - 19:33

Klopt maar lieve Anja de 1 meer dan de ander. En uiteindelijk brengt het je nergens behalve dat je angstig wordt. En soms bedenk je iets wat later heel anders uitpakt.

Liefs Alice ❤

Laatst bewerkt: 26/10/2019 - 08:31

Lieve Alice, een oom van mij, mijn grote voorbeeld, zei altijd dat piekeren een zinloos werkwoord was. Zinloos, omdat het niets veranderd aan het verleden, heden en toekomst. Hij was een wijze man. Jij bent een wijze vrouw en ik ben heel blij dat jij er nog bent om jouw wijsheden met ons te delen. Dank je😗

Laatst bewerkt: 25/10/2019 - 22:06

Lieve Rita,

Wat een wijze worden van je oom. Zo sta ik ook in het leven. Je kan van alles bedenken maar het helpt je niet. Kost bakken energie en tijd. 

Het komt zoals het komt.

Liefs Alice ❤

Laatst bewerkt: 26/10/2019 - 08:47

44 schaapjes zijn meer dan genoeg voor mij om mijn ogen te doen sluiten weet je hoeveel shoarma je daar uit kunt halen als je dan toch piekeren wilt.

Sterkte

Laatst bewerkt: 27/10/2019 - 01:04

Prachtig wat scherp en geniaal van je Ron.🤣

Maar dan heb je het volgende probleem. Krijg je honger en geen shoarma in huis🤷‍♀️

Liefs Alice❤

Laatst bewerkt: 27/10/2019 - 07:39

Lieve Alice, 

Dit is wat mijn schoonmoeder altijd zei " een mensen lijdt het meest voor het erge wat  men vreest " 

Gelukkig heb ik ook niet zoveel met piekeren. 

Warme groet Sisca 

Laatst bewerkt: 27/10/2019 - 17:29

Klopt helemaal Sisca, Wat een wijsheid van jou schoonmoeder. 

Fijn dat jij ook niet zoveel met piekeren hebt.

Liefs Alice ❤

Laatst bewerkt: 28/10/2019 - 16:58

Hoi Alice,

Mooi om te delen. Het is zo waar. Ik ben ook een goed getraind piekeraar geweest. Maar het leven leert me steeds beter dat het zonde van de tijd is om te piekeren. Zodra ik het opmerk, dan probeer ik het weer los te laten. Ik wil gewoon geen angst meer in mijn leven. Uiteraard gaat dit me niet lukken rondom controlemomenten, maar dat zien we dan wel weer.

Een goed idee om het bord in het zicht te hangen.

Liefs, Nik49

Laatst bewerkt: 28/10/2019 - 20:01

Lieve Nik,

Het is mens eigen om je gedachten de vrije loop te geven. Alleen het is een kunst om het om te draaien. Ik vind het knap dat je het ook al kan.

Angst voor de controles heeft iedereen we kunnen helaas niet naar binnen kijken. Ik denk wel dat als het goed is en bij een volgende controle ook, de angst minder wordt als je genezen verklaard bent.

Liefs Alice ❤

Laatst bewerkt: 29/10/2019 - 11:02

Hi Alice, 

Ik vind het heel knap dat je zo weinig piekert. Je hebt gelijk dat het niks oplevert, maar niet af en toe piekeren, als je kanker hebt, is makkelijker gezegd dan gedaan. In elk geval mooi dat het je bijna altijd lukt om “piekervrij” te zijn. Zo’n tegeltje helpt wel. Misschien moet je die maar gaan verkopen 😉.

Liefs, Jessica 

Laatst bewerkt: 28/10/2019 - 20:29

Lieve Jessica, 

Ik ben van nature komt tijd komt raad. Als je piekeren gaat is het meestal in de nacht waarin iedereen slaapt en jij alleen zit met je vragen en je angsten. Een antwoord zal je niet krijgen op dat moment en door te weinig slaap voel je weer van alles.

Ik heb heus wel eens een moment dat ik pieker. Het is mens eigen. Meestal een dag voor de uitslag wanneer er scans gemakt zijn. Maar met dat piekeren voel je van alles en bedenk je de gekste dingen. Soms heb je het helemaal verkeerd. Dus daarom een slechte raadgever.😏

Ik hoop dat het piekeren niet jou leven beheerst. Snap het wel maar het is zonde van je tijd.

Liefs Alice❤

Laatst bewerkt: 29/10/2019 - 11:16

Hi Alice,

Slaap is heel belangrijk om weer op te laden. Gelukkig slaap ik, net als jij, over het algemeen goed. Piekeren werkt meestal niet. Tijdens een training werd er een tip gegeven om, als je veel last van piekeren had, hier 1x per dag maximaal een half uurtje voor te gebruiken, zodat het niet de hele dag door is. Vond ik wel een grappige. 

Gelukkig beheerst piekeren niet mijn leven. Desalniettemin zit ik soms nog te veel in mijn hoofd, die dan druk is met van alles te beredeneren. Mediteren, muziek, iets met mijn handen doen, afleiding bij anderen zoeken zijn dan onder meer manieren om daar uit te komen. 

En ja, een bepaalde mate van piekeren voor de uitslag van scans is bijna onontkoombaar. 

In elk geval mooi dat je er een blog over geschreven hebt die anderen mogelijk inspireert! 

Liefs, Jessica

Laatst bewerkt: 29/10/2019 - 12:59

Ja dat is goed dat je niet zoveel piekert. Het heeft ook weinig zin. We maken er gewoon het beste van.

Laatst bewerkt: 30/10/2019 - 13:47

Lieve Pasje,

Zeker maken we er wat van. Piekeren zonde van onze zo kostbare tijd. 

Liefs Alice ❤

Laatst bewerkt: 30/10/2019 - 17:35

Dat piekeren dat blijft  toch nog steeds een dingetje Alice.  Niet dat ik dat altijd doe maar toch regelmatig nog steeds. Niet dat ik er niet van slaap ook al sliep  ik vroeger  beter dan nu.  Er zijn dagen dat het er niet is maar ik blijf dingen voelen en het zou er allemaal wel bijhoren, dat denk ik dan maar steeds. Het is zoals het is.....ik leef en ik ben er blij mee! 

Laatst bewerkt: 30/10/2019 - 17:48

Zeker Daan begrijp je wel maar het is verspilde tijd. Een antwoord krijg je meestal ook niet. 

Ga liever fantaseren over wat je nog eens zou willen. Niet dat dat gebeurt als je het doet maar je wordt er wel vrolijker van😉

Topper nog gefeliciteerd en een dikke knuffel

Liefs Alice ❤

Laatst bewerkt: 30/10/2019 - 19:34

Dat is het nou net ik durf niet te denken aan verder dan een paar weken. Ik doe het wel en dan fluit  ik mezelf terug,  als je er dan nog bent. De twijfel de onzekerheid ik vind het verschrikkelijk. Ik hoor van zoveel mensen die om dezelfde tijd of later nog dan ik geopereerd zijn en het weer terug hebben, het maakt me bang en dat wil ik helemaal niet. Iedereen die zegt wat zie je er goed uit, ja natuurlijk ik heb geen chemo meer, wat zegt dat nou, helemaal niks. Iedereen zegt maar dat het niet nodig is dat ik me druk maak, dat het goed komt, waarom durf ik dat niet te geloven, zodat de klap niet zo hard aankomt als het wel zo is. Iedereen vind het knap dat ik weer werk, is trots dat ik geslaagd ben, dan ben ik weer wel de patiënt. Alles is dubbel en niks is meer normaal en ik zou zo graag weer normaal willen zijn en me ook zo voelen en dat komt nooit meer terug. Ik haat de moeheid, het pillen moeten slikken als ik eet en ach het hoort nu bij mijn leven en als dat het ergste is en dat is niet het ergste dat zijn de gedachten als ik me niet goed voel.... 

Laatst bewerkt: 30/10/2019 - 20:27

Lieve Daan,

Ik begrijp je helemaal. De ziekte die jij hebt heeft geen goede referentie in het verloop na herstel. Ook onze Jo was schoon op een gegeven moment. Toch kwam het dubbel hard terug. 

Maar lieve Daan als jij nu eens bij de 10% hoort zoals je zelf al blogde. Dan zou je je leven lang bang zijn. En de angst beïnvloed je leven je doen en laten, het genieten van je kinderen en hondjes noem maar op. Hoe langer het weg blijft hoe groter de kans dat het nooit weer terug komt toch? Misschien kan iemand je helpen en je angst te laten parkeren. 

Geweldig dat je een opleiding gedaan hebt en geslaagd. Wat fijn dat je werk hebt gevonden of deed je het al voor je ziek werd?

Liefs Alice ❤😘

Laatst bewerkt: 31/10/2019 - 07:57

Jolanda had een slechter senario dan ik, zij deed mee aan het experiment nanoknife omdat zij niet geopereerd kon worden. Ik zit op het moment gewoon in een dipje, ik had maandag verhoging en last van mijn maag, dinsdag ging het best goed en gisteren en  vandaag heb ik een bepaalde druk op het operatiegebied en een beetje benauwd. Ik had maandag het ziekenhuis gebeld omdat ik een vraag heb over mijn operatiegebied, waarschijnlijk zit er vocht volgens mijn fysiotherapeute, maar ze bellen maar niet terug. En nee ik werkte niet, ik ben 8 jaar geleden gescheiden, wat niet zo fijn is gegaan. Het was 23 jaar  geleden,  al heeft mijn ex een eigen bedrijf en deed ik daar de boekhouding. Mijn kinderen en ik hebben het niet makkelijk gehad na de scheiding, mijn dochters zien hun vader ook niet meer en mijn zoon sinds een tijdje weer, hij snakt naar een vader. Ik heb gesolliciteerd en niet verteld wat ik heb gehad en ben aangenomen. Mijn zoon is 21 geworden, zijn alimentatie ging eraf, dus ik heb het geld gewoon nodig en het heeft ook het voordeel dat mijn gedachten afgeleid worden. De moeheid is er alleen nog steeds, maar ik ben blij dat ik werk en hoef nu ook niet meer te leren dat scheelt ook weer. Het is gewoon zo dat  mijn hoofd zoveel wil en mijn lijf niet mee wil werken. Het komt wel weer goed, ik ben hier ook nog lang niet klaar Alice! Liefs

Laatst bewerkt: 31/10/2019 - 11:38

Wat een narigheid allemaal.

Maar inderdaad het is ons tijd nog lang niet Daan💪💪💪💪💪🍀🍀🍀🍀

Trots op je je doet het goed😘

Laatst bewerkt: 31/10/2019 - 11:50

Lieve Alice, mooie spreuk! Ben ik het roerend mee eens. Ik ben ook geen piekeraar gelukkig. Ik kan daar ook heel dankbaar voor zijn, want het lijkt me heel lastig en vermoeiend  xx 😘 

Laatst bewerkt: 31/10/2019 - 08:26

Lieve Kim,

Dat jij het ook kunt had ik al bespeurd. Gelukkig maar dat we dat kunnen.

Het zal voor de mensen die er veel last van hebben vreselijk zijn. Ik heb gehoord (gelezen hier) dat er ook cursus ingegeven wordt hoe je er mee om moet/kan gaan. Sterkte voor de mensen die veel piekeren. Misschien helpt het. Het is de moeite waard het te proberen.

Liefs en een dikke knuffel Xxxx

Alice❤

Laatst bewerkt: 31/10/2019 - 10:37

Hoi Alice,

Ik heb even de tijd genomen om jouw verhaal en een aantal van je blogs te lezen. Wat een mooie spreuk en ook: piekeren is de verkeerde kant op fantaseren. Ik hou wel van zulke uitspraken :-)

Laatst bewerkt: 17/12/2019 - 08:52

Hoi Sandra,

Ja ik ben er wel van. En omdenken vind ik ook mooi.   ( niet alles) 

Liefs Alice❤

Laatst bewerkt: 17/12/2019 - 10:57