Mannenpraat

Materialisme of tijd

Mijn partner leerde ik kennen op de middelbare school. Na 45 jaar zijn we nog steeds bij elkaar. We hebben twee mooie jongens/schoondochters en inmiddels drie kleinkinderen. Dit is een rijkdom en dat besef ik heel goed.

Ik heb bij verschillende organisaties gewerkt. Zowel semi- overheid als in het bedrijfsleven. Vanaf 1970 tot 2010 ging het ons voor de wind. Elke vijf jaar werkte ik, in- dan wel extern, in een andere functie. Altijd op zoek naar een uitdaging. Cursus hier, opleiding daar zorgde er voor dat mijn inkomen in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw flink groeide.     

In die tijd was ik best wel materialistisch ingesteld. Elk (technisch) nieuw snufje dat op de markt kwam wilde ik hebben terwijl ik zo niet ben opgegroeid. Daar was financieel ruimte voor, ondanks de kleine kinderen. Ik had geen oog voor dure (lease)auto's of een groot huis, maar ruim in de financiën was toch wel lekker. Tot er in 2010 een (figuurlijke) bom in ons gezinsleven viel. Tijdens de economische recessie werd ik ontslagen. Het voelde alsof de wereld vergaat. Gelukkig hield ik mij vanaf de jaren '80 actief bezig met sparen en beleggen, maar de (financiële) knop moest wel radicaal om. Ik ging (samen met mijn partner) er hard aan werken het materialisme steeds meer los te laten. En....ik mag zeggen dat is ons gelukt. In die jaren zijn we meer gaan sparen en besparen op onze uitgaven. We beseften steeds meer dat materialisme maar tijdelijk geluk geeft! En toen wij allebei de afgelopen vijf jaar met gezondheidsproblemen te maken kregen bleef er nog maar één doel over: ‘Genieten van de tijd die we nog hebben.’

Dat heeft er toe geleid dat ik heb besloten om op mijn 61e met pensioen te gaan. Misschien financieel minder riant dan ik voor ogen had, maar ach... dat is allemaal maar relatief. Als je daar aan gewend bent, dan besef je dat (vrije) tijd veel belangrijker is dan geld (materialisme). Alleen besef je dat helaas pas echt als je in je leven te maken krijgt met (forse) tegenslagen.

5 reacties

Geluk is een lange geduld, waarbij geld noodzakelijk is, niet om spullen, maar om tijd te kopen, hoe minder geld, hoe meer tijd je moet investeren om het te verkrijgen, hoe meer geld, hoe meer tijd je kan kopen voor jezelf om te ondekken wat je echt gelukkig maakt in het leven. Maar tegelijkertijd geld ook: hoe gelukkiger je bent, hoe minder je nodig heb.

Laatst bewerkt: 12/02/2021 - 11:07

Hey Alex, die heb ik even 2 x gelezen. Mooi! En waar...

Lieve groetjes Hebe

Laatst bewerkt: 27/03/2021 - 16:07

Hey René, ik loop een hele tijd achter hier maar ben een inhaalslag begonnen. Nu lees ik dit blog van je weer en er komt een gedicht in me op uit mijn (aankomende) bundel. Even opgezocht...

Lieve groetjes Hebe

Voor niemand geldt
het leven is alleen maar
leuk, gezellig en fijn

Voor iedereen geldt
het leven is soms en soms vaak
zwaar, heftig, vol verdriet en pijn

Leven is niet maakbaar
maar leven kan
tot op zekere hoogte
gemaakt worden
en geleefd
zoals jou het beste past

Oók wanneer je opeens
de regie kwijt lijkt over jou
en jouw leven
kun je toch aangeven
wat voor jou wel
of juist níet past
gegeven de omstandigheden
van dat moment
of die situatie

Dat gegeven maakt
jouw leven
van jou
en als je goed kijkt
naar de echte rijkdom
die je hebt
ben je heel rijk
zeker juist met dat besef
waardoor dáármee
vaak toch
de zon schijnt
door de regenbuien heen

Laatst bewerkt: 27/03/2021 - 16:05

Hoi Hebe,

Goed om weer van je te horen.

Mooi en passend gedicht.

Hou het (corona) gezond.

Warme groet

René 

 

 

Laatst bewerkt: 28/03/2021 - 10:02

Hoi Hebe,

Goed om weer van je te horen.

Mooi en passend gedicht.

Hou het (corona) gezond.

Warme groet

René 

 

 

Laatst bewerkt: 28/03/2021 - 10:04