Inloophuizen

Na 2 ½ jaar heeft de lotgenotengroep voor Prostaatkankerpatiënten en hun naasten in Inloophuis 't Praethuys Alkmaar zich wel bewezen. Inmiddels weten een kleine 30 lotgenoten (deels met partner) zich regelmatig aan te sluiten bij de maandelijkse bijeenkomsten. Uit de bijeenkomsten zijn  in de loop van de tijd ook de partner- en mannenavonden ontstaan. Elk bijeenkomst meldt zich wel weer een "nieuwe " gast. Als begeleider(s) blijven wij dit werk nuttig en zinvol vinden, waar we energie van krijgen. Wij krijgen dan ook regelmatig  te horen dat de lotgenoten elke keer weer de motivatie kunnen op brengen naar de bijeenkomsten te komen om met elkaar lief en leed te delen. Dus goed bezig met z'n allen. Dat was voor de Coronatijd!

Dan krijgen we vanuit het niets in het 1e kwartaal 2020 te maken met een (gezondheids) crisis van een ongelooflijke omvang. De hele wereld op zijn kop. De controle over onze gezondheid en vrijheid raken we volledig kwijt. Een groep (beleids) mensen gaan bepalen wat we wel en niet mogen. We zijn met z'n allen compleet verward. Er wordt in eerste instantie een " intelligente lockdown " toegepast, dat uiteindelijk een totale lockdown is geworden. Dat allemaal om onder meer het virus Covid19 te stoppen, de zorg zoveel mogelijk te ontzien en de (kwetsbare) mensen niet besmet te laten worden. Wij mogen ons nog net, al is het in zeer beperkte mate, in de buitenlucht bewegen maar daar blijft het dan ook bij. Ook de inloophuizen, w.o.'t Praethuys Alkmaar, moesten sluiten voor groepsactiviteiten. Al snel werd bekend dat het allemaal een zeer lange tijd zou gaan duren. Het is een te groot risico om groepen (kwetsbare) mensen bij elkaar te laten komen. Vervolgens valt in 2020 ook de reguliere zorg volledig stil. Dit alles niet voor en paar dagen, een paar weken maar voor maanden en is nog steeds gaande. Het wordt een (te) lange tijd van bezinning, maar ook een gemis van(sociale) fysieke contacten. Een Inlooploos tijdperk is ingetreden. Vrijwilligers waren in eerste instantie "werkloos" en de mensen met kanker weer volledig op zich zelf aangewezen. Géén medisch- en géén psycho/ sociale hulp meer. Het wordt voor velen een ongekende (zware) tijd.

Toch bleef bij de vrijwilligers van de Inloophuizen in 2020 het bloed kruipen. Innovatieve bezigheden worden bedacht om onder meer de contacten met de kankerpatiënten (lotgenoten) zo goed als het kan weer op te starten. Telefonisch, per email, beeldbellen, alles wordt uit de kast getrokken om de contacten met de mensen die vaak gebruik hebben gemaakt van inloop, activiteiten, bijeenkomsten in de inloophuizen weer te herstellen. Vooral het beeldbellen (Zoom of Teams) raakte daarbij al snel ingeburgerd. Ook in deze barre tijd blijft de mens gelukkig creatief. Tot groot genoegen van de groep mensen die getroffen zijn door kanker.

Het persoonlijke contact is en blijft een gemis, maar dan geeft elk vorm van contact toch iedere keer weer een blijk van waardering.

Dat alles maakt het werk als vrijwilliger van een inloophuis waardevol en zinvol en daar kan geen enkele crisis tegen op.

Al hoewel HET DUURT NU WEL ERG LANG!! Kom maar op met die vaccinatie.

 

2 reacties

Ah, wat een mooi werk doen jullie! En wat mooi dat jullie het op een andere manier hebben weten voort te zetten. 

Ooit zou ik gastvrouw worden in ons nieuwe inloophuis. Vooraf mede 'organiseren' dat het er kwam. Maar ik viel om voordat ik kon beginnen. En moet bekennen dat ik los van de energie die me tekort schiet, ook er een vreemd gevoel bij heb erheen te gaan. Heb één maal een lezing bijgewoond, omdat de acupuncturist (lezing acupunctuur en kanker) 'de mijne was' en we elkaar 18 jaar niet gezien hadden. Ik had gastvrouw moeten zijn.. niet degene die er als patiënt komt... Wie weet pak ik de draad weer een keer op..

En ja! Kom maar op met die vaccinatie! Echt wel..pfff

Lieve groetjes Hebe

Laatst bewerkt: 27/03/2021 - 16:18