Mannenpraat

Bakstenen

Ik val, volgens de deskundigen, in de (corona) risicogroep qua leeftijd en onderliggende klachten. Dus oppassen geblazen.

Nu zijn we inmiddels al weer een paar maanden verder en heb ik eigenlijk niet zo heel veel problemen met die (RIVM) maatregelen. Sterker nog het heeft hier en daar zelfs een beetje voordelen (b.v. nergens meer vrij inlopen, maar afspreken of geen drukte/ rijen in openbare ruimtes). Oké, je moet constant alert zijn maar dat is sowieso niet verkeerd. Er zijn doelgroepen die het veel beroerder hebben.

In het eerste half jaar heb ik best veel geklust. In ieder geval meer dan anders. Soms doe je dan wel eens klussen te zwaar en te lang achter elkaar. Daarnaast ook nog de nodige lichamelijke (sport)bewegingen en dan loop je onbewust zomaar een aantal fysieke klachten op. Dom natuurlijk, want je weet zeker met een ziekte als kanker dien je goed naar je lichaam te luisteren. Meer balans en rust is belangrijk, maar voor mij nog niet makkelijk.

De meeste klachten verdwijnen dan snel, maar 2 fysieke ongemakken (rug en linker zy) bleven weken aanwezig en de klachten werden, ondanks de pijnstillers, niet minder. Alsof er een horizontale rij van bakstenen met aan de linker kant een flinke hoop puin was gestort.

De mentale molen kwam (weer) op gang. Het zal toch niet....... Eerst maar even mijn periodieke PSA meting laten doen. Gelukkig die was stabiel (0.1%). Maar weer even aanzien. Het werd maar niet beter en dan blijft het toch malen in je hoofd. Van 2016 tot 2018 intensieve bestralingen gehad in de prostaat/ ruggen/bekken gebied en PSA zegt ook niet alles.

Hup, maar weer naar de huisarts en door de medische molen. Lijsten invullen, urine/ bloed onderzoek, röntgen, PSMA PET/CT en MRI scan. Gelukkig gaven de uitslagen géén uitzaaiingen aan, maar wel bestralingschade aan mijn 3e ruggenwervel (inzakking) en zwellingen op mijn bot/spieren (oedeem). Helaas weer een ongemak er bij.

Het was, qua gezondheid (inclusief Corona), wederom een spannend en intensief jaar.

Maak wat moois van de feestdagen!