Vocht in de buikholte

Het gaat echt helemaal niet goed met me, heel mijn romp, middenrif, buik en onder in de rug doen pijn en dat 24 uur per dag er is geen houden meer aan. Als pijnstilling heb ik alleen paracetamols in huis en dat is niet genoeg, en pantoprazol als maagzuurremmer. Want naast de pijn, ging het eten en bewegen ook steeds minder, mijn buik zwelt zo op het lijkt wel of ik een paar maanden verwachting ben. Slapen is ook een uitdaging geworden, maakt niet uit hoe ik lig, alles doet pijn, en als ik lig of zit de maagzuur komt omhoog. Ik slaap hoogstens 4 uur per nacht, want dan wordt ik weer wakker van de pijn of druk op de blaas.

Wat je nu gaat lezen is een Live blog.

Dus zondagochtend 18 juni 2023, heb ik de afdeling oncologie gebeld, want ik wist niet meer wat te doen tegen die pijn. Na mijn verhaal te hebben gedaan mocht ik naar de Eerste Hulp komen, na het bloedonderzoek hebben ze een Ego gemaakt van mijn buikholte en daarop was vocht te zien, hoeveel zeiden ze niet. Na overleg met de internist vroeg de arts aan mij of ik wilde blijven, zodat ze een drain kunnen plaatsen en het vocht uit mijn buik te laten afvloeien. Ja doen maar! Zei ik, want op deze manier verder gaan is voor mij geen optie. Het wordt een dagopname, vanavond lig ik weer in mijn eigen bedje.

Maar dan het plaatsen van een drain, nou dat is echt geen pretje hoor. Ja, je wordt gelukkig wel plaatselijk verdoofd "hiep hoi" maar het buikvlies zelf kan helemaal niet verdoofd worden en daar moet de holle naald dus echt wel door heen, en dat voel je goed. Blijf door ademen zei de Radioloog, door de neus in en uit door de mond. Dan komen bij mij de spanning en de tranen los, maar het zetten van de drain is gelukt en het voelt alsof er iets warms uit mij stroomt. Uiteindelijk is er 4.5 liter vocht uit mijn buikholte gestroomd, en dat voelt als een hele opluchting! Ik heb weer ruimte om normaal te ademen en de spanning is nu ook van mijn buik af. En er is weer ruimte om iets te eten, mijn favoriete middag menuutje in het ziekenhuis is een Tomatensoep, Tosti bruin brood met tomatenketchup een rauwkostsalade en een glas jus orange. 

Er is 4.5 liter vocht uit mijn buikholte gestroomd. Maar nu dient zich er een nieuwe pijn aan, die drain die ze gebruikt hebben is een "Pigtail drain" hij zit als een spiraal in mijn buikholte. En nu mijn buikholte zo goed als leeg is, zit dat ding tegen mijn binnenste te prikken, je wilt niet weten hoe dat voelt. De verdoving is inmiddels ook uitgewerkt, wat ik ervoor terug gekregen heb zijn twee paracetamols. Nou een paracetamol is fijn voor griep en verkoudheid en dat soort klachtjes, maar niet voor inwendige pijn. Verschikkelijk! Maar goed dat ze dat ding erbij mij uithalen, want stil blijven liggen is de enige remedie. 

De verpleegkundige is gekomen om de drain er bij mij uit te halen, maar dat deed verdomme nog veel meer pijn, ik kermde en jammerde de hele zaal bij elkaar. De verpleegkundige vondt het ook raar waarom ik zo'n pijn had, want dat hoort niet zo te zijn. Het uittrekken van de prikdrain deed ze echt heel voorzichtig. Blijkt dat die Radioloog de drain heeft vastgehecht in mijn buikholte, dus je kunt voorstellen wat er gebeurde. Die drain werd er zachtjes uitgetrokken, maar als dat ergens in je binnenste is vast gehecht, dan wordt dat stukje ook mee getrokken daar waar de drain naar toe gaat, naar buiten dus. Toen snapte ze wel, waarom het zo'n pijn deed.

En achteraf snap ik niet waarom die Radioloog mij niet verteld heeft wat een "pigtail drain" inhoud, of wat hij precies ging doen? Hij zei alleen ik ga een pigtail bij je zetten, en ik zei Oké. En hij ging aan het werk, had ik dan moeten doorvragen? Wat ga je precies doen? Wat houdt het in? Leg mij even uit wat het inhoudt? Enzovoort. Dat heb ik dus niet gedaan, daarvoor had ik te veel pijn, en daardoor heb ik er ook niet aangedacht om te vragen. Ik dacht, ja er wordt een drain gezet om het vocht uit de buikholte te halen met een naald en die naald kan je er ook makkelijk eruit halen. In mijn geval mooi niet dus.......

Nu blijf ik een nachtje opgenomen in het ziekenhuis, want ik zei tegen de verpleegkundige: Wie weet waaraan hij die drain heeft vastgehecht in mijn buikholte, en gaat het daarom weer enorm veel pijn doen. Ja, zei is dat klopt. Dan blijf je 1 nachtje hier en dan maken we morgen een Ego van je buikholte, en als het er goed uitziet en je hebt geen pijn dan mag je naar huis. Ondertussen heb ik een nieuwe pijnstilling gekregen Diclofenac, want met Tramadol krijg ik een allergische reactie.

Dit was me 't dagje wel weer. Een advies! Laat je geen "pigtail drain" aanpraten en zetten, die ook nog eens wordt vastgehecht in je buikholte. 

Hierbij een toepasselijk liedje: The Beatles - HELP

Wordt vervolgd, tot de volgende blog 👋

6 reacties

Dit is toch werkelijk niet te geloven. Dit zou toch helemaal niet mogelijk moeten kunnen zijn 😱

💕

Laatst bewerkt: 18/06/2023 - 20:21

O lieve Tina, wat een ellende om zoveel pijn te moeten verdragen. Slechte communicatie ook in het ziekenhuis want m.i. had de verpleegkundige moeten weten hoe de pickdrain bevestigd was van binnen. Dat had in ieder geval wel in je dossier moeten staan. Misschien aangeven als leermoment voor een andere patiënt? In ieder geval veel sterkte en ik hoop dat je morgen weer pijnvrij naar huis kan.

Liefs, Monique 

Laatst bewerkt: 18/06/2023 - 21:37

Bedankt voor je tip.

Goh, je hebt weer heel wat meegemaakt zeg. Tref jij weer een fout. Het lijkt wel alsof je ogen in je achterhoofd moet hebben bij alles. 

Hopelijk nu een beetje rust. En weer wat kunnen eten.

Houd je goed, hopelijk kun je een beetje slapen.

Grote knuffel voor jou.

 

 

Laatst bewerkt: 18/06/2023 - 22:15

Jeetje wat een ellende!! En wat een waardeloze communicatie. Alsof het allemaal nog niet heftig genoeg is. Hopelijk heb je er niet meer complicaties van en mag je morgen naar huis. Ik hoop dat ze nu extra lief voor je zijn met een extra toetje ofzo. 😉 Heel veel sterkte! 

Laatst bewerkt: 19/06/2023 - 12:22

Ik heb er geen woorden voor, wat afschuwelijk dat je zoveel pijn hebt lieve Tina. Niet te doen. Ik zou wensen voor jou dat de pijn met onder controle komt. Kunnen ze geen morfine pleister plakken? 
heel heel veel sterkte 

Laatst bewerkt: 19/06/2023 - 19:11