Scanuitslag op kankerverjaardag

Het is even stil geweest hier. Gewoon, omdat ik niet zoveel nieuws te melden had eigenlijk. Mentaal gaat het nog steeds wisselend en ik had even niet zo'n behoefte om daarover te schrijven. Inmiddels ben ik wel net gestart bij een fijne psycholoog.

Vandaag is het twee jaar geleden dat ik te horen kreeg dat ik uitzaaiingen heb. De afgelopen dagen speelde dat toch wel door mijn hoofd, even stilstaan bij hoe het toen was en hoe het nu gaat. Ik was van plan dit jaar dan toch echt eens de 10 km aan te tikken met hardlopen, mooi moment op m'n kankerverjaardag leek me wel. Maar na een buikgriep en daarna een zware verkoudheid is m'n energieniveau weer even flink gedaald. Volgend jaar dan maar ūüėČ.

Vandaag is ook de dag van weer een scanuitslag: goed gelukkig! Nergens kanker te zien, geen vocht in m'n buik en lever nog altijd verschrompeld. Er was alleen 1 klein puntje wat een beetje afweek tov de vorige scan: een lymfeklier bij m'n lever die een klein beetje groter leek dan de vorige keer. Ze hebben het nu opgemeten, iets om in de gaten te houden maar zeker niet verontrustend; kan allerlei oorzaken hebben en alleen deze aanwijzing geeft zeker niet aan dat er weer kanker actief is.

De afsprakenplanning verliep wat rommelig en ik moest na het gesprek met de oncoloog nog bloedprikken. De oncoloog wilde nu toch ook weer eens het bloedonderzoek erbij doen waarbij ze het aantal kankercellen in mijn bloed meten. Volgende week krijg ik hiervan de uitslag van haar en bespreken we ook de andere bloedresultaten.

Die andere bloedresultaten kon ik een uur na het prikken vandaag al inzien in het digitale dossier: allemaal goed, op 1 leverwaarde na die een heel klein beetje verhoogd was, iets hoger dan de vorige keer, toen was hij ook al iets te hoog. Ik weet dat mijn oncoloog over deze waarde haar schouders op zal halen; het is zo minuscuul verhoogd, dat zegt niks.

Toch beginnen de raderen in mijn hoofd even te draaien: ik wil niet horen dat er iets afwijkt, ook al is het nog zo klein. Wat als die lymfeklier en die ene leverwaarde toch iets met elkaar te maken hebben? Wat als alle leverwaarden toch een beetje gestegen zijn? Dat heb ik natuurlijk meteen goed bekeken: dat valt wel mee. Wat als de uitslag volgende week is dat er kankercellen zijn gevonden?

Wat als....wat heb je eraan? Ik heb net 2 stevige virussen gehad, die lymfeklier kan door zoveel komen. Die bloedwaarden schommelen altijd een beetje en die ene waarde is nu 2 keer iets verhoogd. De rest is goed en die andere kan ook weer gezakt zijn de volgende keer. Ook m'n man kan me geruststellen nadat hij even goed heeft uitgezocht waar die ene waarde voor dient en met hoeveel dat te maken heeft.

De raderen zakken alweer, sneller dan ik van mezelf gewend ben. Toch iets geleerd van die twee jaar uitgezaaide kanker. Op naar nog vele uitgezaaide kankerjaren!

10 reacties

Het blijft een heel rare verjaardag om iemand mee te feliciteren, maar toch heb ik de neiging om dat te doen. Ik denk dat wij dat onder elkaar wel mogen, omdat we weten hoe het bedoeld is. Vieren dat je er nog bent, het leven vieren! 
Die uitslagen zijn goed hoor, verdorie. En die gaan nog heel lang goed blijven. 
Je wenste mij ooit 'nog vele jaren ongeneeslijke ziekte', ik wens jou nog héél veel kankerverjaardagen.

O, en wat bedoel jij met kankercellen in je bloed? Hetzelfde als tumormarker? 

Liefs, Hanneke

Laatst bewerkt: 31/05/2021 - 21:33

Dat mag zeker, dankjewel! Het gaat bij mij inderdaad ook om vieren dat ik er nog ben. 

Nee, de tumormarkers waren goed. Het gaat bij dit onderzoek echt om het aantal kankercellen in een buisje bloed. Ik geloof dat het een onderzoek is wat het Erasmus in eigen beheer ook weer in onderzoek heeft. Het wordt bij mij geprikt omdat er verder weinig houvast was/is: de diffuse uitzaaiingen waren niet zichtbaar. 

Liefs Sandra 

Laatst bewerkt: 31/05/2021 - 23:22

Ha Sandra. Wat fijn weer iets van jou te lezen. Goed van jou dat je professionele hulp gezocht hebt. Het was en is verschrikkelijk dat je zo jong deze diagnose hebt gekregen. Zo kort na de bevalling van jullie zoon. 

Wat fantastisch om te lezen dat ook deze controle weer goed is. Nog een beetje ongerust over jouw lab uitslag. Maar je trekt samen met je man al goede conclusies. Heeft er vast mee te maken datje 2x zo ziek bent geweest. Als je  volgende week jouw arts hebt gesproken zul je waarschijnlijk echt gerust gesteld worden.

2 jaar verder na diagnose. En de ziekte houdt zich koest. Wouw. Fantastisch wat de immunotherapie doet. Van harte gefeliciteerd Sandra.

Maar ook van harte gefeliciteerd met de verjaardag van jullie zoon. De kleine man is ook al weer 2 jaar. Wat zal hij genoten hebben.

Liefs Dasje ūüĆļūüĆļūüĆļ

Laatst bewerkt: 31/05/2021 - 23:31

Hoi Dasje,

Ja, als het foute boel was, was het ook heel snel compleet foute boel, die angst zit er nog wel in. 

Dat je eraan denkt dat mijn zoon dan ook jarig geweest moet zijn! Dat gaat hier een beetje samen ja en dat benadrukt ook extra om blij te zijn dat we weer een jaar van elkaar hebben mogen genieten. Het was een hele kleine verjaardag (2 maanden terug met de coronaregels), maar hij vond het zeker prachtig :-). 

Liefs Sandra 

 

Laatst bewerkt: 01/06/2021 - 07:19

Hoi Sandra,

Een verjaardag is een verjaardag, dus feest en gebak [ daar gaat het om..hahaha ]

Maar even serieus, mooi dat de uitslagen goed zijn, maar wat ben ik elke keer blij

als ik dit soort  "verhalen" van anderen lees, dat ik nooit in spanning zit over

uitslagen van onderzoeken, gewoon omdat ik die nooit laat doen !!!Pfffff

XXX Hans

---

Laatst bewerkt: 01/06/2021 - 08:13

Haha zeker, feest is feest. Dat snap ik wel, dat je daarvoor kiest. Maar voor mij werkt dit toch beter dan zonder controles afwachten :-) 

Liefs Sandra 

Laatst bewerkt: 02/06/2021 - 11:48

Ja, vieren dat je er nog bent. Met die verjaardag wil ik je ook heel graag feliciteren en dat je dat nog heel vaak mag vieren!

Liefs, Margriet

Laatst bewerkt: 02/06/2021 - 23:27

Hai Sandra, 

Gefeliciteerd met je kankerverjaardag (ja, dat mag!) en het kado van een voorlopig goede uitslag. Die kankerceltelling is nog wel even spannend maar je zou toch denken - of in ieder geval hopen - dat die redelijk in de pas loopt met de tumormarker. Succes volgende week, ga aan je denken..

Liefs, Joke

Laatst bewerkt: 03/06/2021 - 06:53