Kankerkop

Dag 5 sinds we weten dat er tumoren in mijn hoofd zitten. Vijf stuks. Ik heb gvd (sorry) gewoon 5 tumoren in m'n kop. Kanker in m'n kop. We hebben getwijfeld of we het nu kopkanker of kankerkop noemen. Het is kankerkop geworden. Ik word een beetje gek in m'n hoofd dus ik probeer het maar even van me af te schrijven. Er zal de komende tijd wel weer meer geschreven worden hier.

Ja ik hou ervan om het maar liever even goed bij naam te noemen. Harde grappen te maken. Omdat het ook gewoon helemaal kut is (nogmaals sorry). En omdat een beetje lachen ook weer helpt. Soms. En daarna weer janken. 

Alle kanten gaat het op in die kankerkop. Me vastklampend aan: 'maar er is een behandelplan'. En daarna weer: maar het ging verdorie zo goed en nu opeens 5 tumoren in m'n kop! Is dit het begin van het einde? Ik wil niet weer dat hele kuttraject in! Ik ben er zo klaar mee. Drie jaar heeft het me gekost om de vorige uitzaaiingen een beginnend plekje te geven, weer op te krabbelen voor zover dat kon en een nieuwe balans in ons leven te vinden. Ik had net besloten dat ik echt nú weer meer de gewone wereld in wilde en niet wilde wachten tot mijn zoon volgend jaar naar school gaat. Ik had net een heel leuk kennismakingsgesprek staan voor een leuke vrijwilligersbaan waar wie weet wat ooit nog uit zou komen. Daar had ik zo'n zin in. Dat hebben we maar weer afgezegd.

Weer helemaal terug het kankerland in. De onzekerheid trek ik slecht en het wachten op het behandelplan maakt dat er nog meer herrie in mijn hoofd is. 

De dexamethason raast door mijn lijf en hoofd. Ik krijg een flinke dosering om het vocht in mijn hersenen te laten slinken. Het helpt, die hele heftige hoofdpijnen heb ik niet meer gehad. Helemaal weg is de hoofdpijn echter ook niet en nu ik weet wat er in dat hoofd zit schiet ik bij elk pijntje in paniek. Meerdere artsen hebben me min of meer verzekerd dat er geen enge dingen gebeuren in mijn hoofd nu met die dexamethason erbij: het vocht slinkt ervan en die tumoren groeien nou ook weer niet zo hard. Iedereen die dat spul ooit heeft gehad weet wat het met je kan doen. Je raakt er opgefokt van, onrustig. Tegelijkertijd ben ik intens moe en moet ik na een toiletbezoek al een half uur bijkomen. Het liefst zou ik de hele dag in bed liggen, me verstoppen voor alles en gewoon even verdwijnen. Ik doe het niet want ik weet dat het er niet beter van wordt. Aan de andere kant wil ik van alles doen, wat ook niet gaat. 

Mijn maag en darmen zijn ook bepaald niet blij met de dexa en de oxycodon die ik  ook nog steeds slik als de hoofdpijn wat te erg wordt. Dat neem ik toch maar, al vind ik het eng dat ik dan eventuele toenemende pijn niet voel omdat ik bang ben dat er toch weer wat groeit. Maar continue pijn voelen en de gedachten die daarbij opkomen trek ik ook niet dus we verdoven het dan toch maar.

Door de dexamethason slaap ik onrustig dus echt bijkomen doe ik ook niet. 

Maar goed. We moeten het hier  even mee doen en donderdag weten we meer. Ik wil heel graag het behandelplan weten, maar ben ook bang voor wat komen gaat. Ik weet eigenlijk het antwoord al, maar ik wil toch vragen wat die kankerkop doet met m'n prognose. In het beste geval zal de oncoloog waarschijnlijk zeggen dat ze het niet weet en anders zal m'n prognose verslechterd zijn ga ik vanuit.

Ik wilde het eerder nooit weten, iets van prognoses. Wat heb je eraan en ik heb in heel mijn kankerverhaal nog nooit in de tabelletjes gepast, het zegt zo weinig. Voor het eerst wil ik het nu toch wel weten. Denk ik. Kijken of ik durf donderdag. Als het echt maar kort is wil ik dat weten. Dan wil ik dingen regelen, voor m'n kind vooral. Een boek maken, of zo'n film laten maken door een bedrijf dat dat speciaal doet voor kinderen met terminale ouders. Een enorme doos vol met cadeautjes en herinneringen voor hem achterlaten. Daarom wil ik het weten. En ook weer niet. Ik wil hier verdomme helemaal niet bezig zijn!

Mijn kind, m'n mooie jongetje. Drie jaar oud en dan dit gezeik. M'n lieve jongetje, dat zaterdag al zo in verwarring was omdat hij een extra nachtje bij opa en oma had moeten blijven en niet weer naar papa en mama kon. Die met zijn drie jaar dondersgoed door heeft dat er iets niet oke is. Die zich sinds zaterdag aan ons vastgeklampt heeft, geen seconde 'alleen' wil zijn en ons constant wil zien en continue huilbuien heeft en wil knuffelen. M'n lieve jochie, met zijn grote  blauwe kijkers die gewoon onbezorgd moet kunnen spelen maar nu zijn moeder ziet janken, veel ziet liggen en meer meekrijgt dan bedoeld. Ik wil hem behoeden, maar dat kan niet. En ik ben van mening dat alles voor hem weghouden averechts zal werken. Dus leggen we hem uit: mama is ziek en daarom snel moe. Mama moet vaak naar het ziekenhuis en er zullen de komende tijd veel andere mensen over de vloer zijn, ook om voor jou te zorgen. Met zijn mooie grote blauwe ogen vraagt hij soms met een trillipje of ik hem nog wel lief vindt. Het breekt mijn hart. Mijn lontje is kort en dat komt er helaas ook wel eens bij hem uit. Ik wil het niet maar ik weet ook dat ik daarin wat milder naar mezelf mag zijn. Mezelf daarop afrekenen maakt het ook niet beter. Elke keer opnieuw pak ik hem dan bij me, leg uit dat mama ziek is en daardoor heel moe is en soms bozer reageert dan de bedoeling. Dat het niet aan hem ligt en dat hij het liefste jongetje van de wereld is. Wat hij precies wel en niet begrijpt blijft de vraag natuurlijk. Toen ik hem zei dat hij ook wel eens boos is en vroeg of hij mama dan ook nog lief vindt kwam er een grote lach op zijn gezicht, gaf me een knuffel en riep heel hard: ja! Ik ga er maar vanuit dat hij dit dan een beetje snapt. Ik hoop het zo. 

De speciale boekjes om zoiets aan een driejarige uit te leggen zijn besteld. Hij wil graag eens mee naar het ziekenhuis en ik denk dat we dat bij een geschikte afspraak ook maar moeten doen, dan heeft hij er een beetje beeld bij en ik denk dat dat voor hem fijn is. 

Het gaat alle kanten op en de 'positiviteit' mis ik soms even nu. Waar ik me eerder heel hard verzette tegen alles rondom de dood, merk ik dat ik daar anders in ga staan.  En dat maakt me bang. Ook omdat ik misschien iets te veel boeken heb gelezen over de kracht van je gedachten. Ik wil toch niet dood?! Wat is dit dan? Kun je jezelf onbewust dooddenken?  Doe toch even normaal mens! Je weet net dat je kanker in je kop hebt, je hoeft er niet gelijk berusting in te vinden, het is normaal dat het buiten die tumoren dan ook een warboel is in je hoofd. Ga gewoon op die bank liggen en zoek wat afleiding.

Nee ik wil niet dood! Het is gewoon de angst voor alles weer, wat extra wordt gevoed door de onzekerheid in deze dagen. Ik wil rust, dat moet het zijn. Maar waar de kanker al jaren met me meereist kreeg ik de laatste tijd toch steeds meer hoop dat het nooit meer terug zou komen. Die hoop is nu vervlogen en het maakt me bang voor de toekomst. Toch weet ik ook dat we hier onze weg ook wel weer in zullen vinden. Ik heb de liefste man van de wereld en de beste papa om ons kind op te vangen. Ook word ik overspoeld met berichten en krijgen we veel hulp aangeboden. Hoewel ik dat moeilijk vind aan te nemen en me daar vroeger meer voor afsloot lukt het me nu gelukkig wel om het aan te nemen. En er ook verdomd blij mee te zijn. Ook alle lieve berichten komen veel meer binnen. Vaak zeggen mensen niet te weten wat ze moeten zeggen. Dat is ook goed, ik weet het zelf vaak ook niet. 

Mijn hoofd wil gewoon al weer veel verder en meer dan nu kan, zoals zo vaak. Het zijn weer levenslessen tot de max. Ik probeer niet te veel van mezelf te eisen en alles te laten komen zoals het komt. Dan komen we er wel, met vallen en opstaan.

En ondertussen proberen we de momenten te pakken die we pakken kunnen:

-veel te veel rosé drinken met de schoonfamilie. Dat is niet zo goed (ook niet voor de hoofdpijn 🙈), maar dat moet ik soms 🤷🏼‍♀️. 

-lekker even in het zonnetje zitten in de tuin

-goed kijken wat er bloeit in de tuin. Even liggen op ons fijne tuinset onder de overkapping. Zo blij dat ik dit 'nieuwe' ziekteproces in ons fijne huis mag uitzitten ipv weer in het kleine huisje hiervoor.

-een klein rondje polder met de hond. Luisteren naar de vogeltjes en genieten van de uitzichten.

-uitkijken naar ons zalige nieuwe bed. Al jaren twijfelen we. Een paar weken terug toch eens gaan kijken en een offerte meegekregen. Nog weken getwijfeld, want wel een uitgave, maar elke dag dromend van dat zalige bed terwijl we ons al scheldend uit ons huidige bed proberen te hijsen. Maandag toch maar eens akkoord gegeven op de offerte. Het duurt helaas nog even voordat het bed er is, maar het vooruitzicht is al heel fijn.

-de poes die opeens met haar kop naar mijn gezicht op me komt liggen ipv met haar kont, eisend dat ik eens even kap met m'n onrustige gedoe maar haar gewoon eens even lekker ga aaien.

-de kippen die in de tuin tetteren (sorry buren) en meteen naar me toe snellen als ik buiten kom, in de hoop dat ik wat lekkers bij me heb.

-eten! Niet normaal hoeveel ik wil en kan wegstauwen. Komt door de dexamethason ook. Ik probeer het gezond te houden maar dat lukt niet altijd. Dus ik zal wel weer aankomen maar de drang naar eten is nu te groot. 

-en het allerbelangrijkste: mijn zusje die ik donderdag na 3 jaar (! Ze woont in Australië, niet te doen met die corona) eindelijk weer zie, zwanger en wel. Als alles door mag gaan, want wat een gedoe blijft het ook. Ze had de reis al eerder geboekt, maar met de huidige wetenschap extra fijn dat ze komt. 

23 reacties

Hey Sandra,

Ik lees je verhaal weer met tranen in mijn ogen.  Het is inderdaad gewoon kut! 5 stuks! Niet te geloven. 

Ik duim voor donderdag, dat er iets positiefs te horen is.

En voor nu: GENIET! Al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan

💋♥️

Laatst bewerkt: 17/05/2022 - 15:21

Ja je hebt gelijk, het is gewoon helemaal KUT. En dan dat ellendige wachten, de dagen lijken dan wel van elastiek, verschrikkelijk! Maar het begint gelukkig op te schieten, het is bijna donderdag. Wel heel dubbel, aan de ene kant de vraag wat ze voor je in petto hebben en aan de andere kant wordt het hoe dan ook een super dag omdat je je zusje na 3 jaar weer ziet. Heel veel sterkte!

Laatst bewerkt: 17/05/2022 - 16:16

Lieve Sandra, 

Wat goed dat je de ellende op papier zet hier. 't Is ook niet te bevatten, 5 tumoren in je hoofd, net nu je dacht dat het redelijk goed ging. Je stuitert waarschijnlijk alle kanten op, ook door de dexa, terwijl je tegelijkertijd hondsmoe en doodziek bent van het hele kankertraject. 

Ik ga de hele donderdag aan je denken, aan de ontmoeting met je zusje (eindelijk!) en op hopelijk een behandelplan waar je moed uit kan putten. 

Veel liefs en sterkte! xx, Joke

Laatst bewerkt: 17/05/2022 - 17:02

Lieve Sandra

Helemaal kut dit. Je rauwe verdriet komt bij me binnen. Ik heb echt moeten slikken. Je kleine mannetje…niet te doen dit.

Sterkte 

Nienke

Laatst bewerkt: 17/05/2022 - 17:32

O wat vind ik het toch zo vreselijk voor je lieve Sandra. Ook ik zal heel wat keertjes aan je denken donderdag. Maar wat ontzettend fijn zal het zijn je zus weer te zien!

Liefs, Ingrid

Laatst bewerkt: 17/05/2022 - 17:44

Als je niet kunt slapen, vraag wat slaapmedicatie. En hou je kind dichtbij, maar regel ook hulp voor hem. Dit is erg verwarrend en er bestaat goede begeleiding, ook op  zijn leeftijd. Ik dacht via het Helen Downing Instituut. Heel veel sterkte. 

Laatst bewerkt: 17/05/2022 - 17:55

Slaapmedicatie werkt bij mij helaas zelden. In het verleden veel slaapproblemen gehad, maar van slaapmedicatie werd het bepaald niet beter. En nu met die dexamethason ernaast verwacht ik er nog minder van. Ik zit het gewoon maar even uit. 

Uiteraard hebben we ook opvang voor ons kind. Ik zal eens kijken bij helen downing, dankjewel!

Laatst bewerkt: 17/05/2022 - 19:27

Vervelend wat je meemaakt.

In ons geval heb ik geleerd dat prognoses niet altijd uitkomen en dat wij er aardig overspannen van zijn geworden, ik vraag me nu ook af hoe het anders kon. Het slecht nieuws gesprek hoe dat gebracht werd, door een mannelijke oncoloog half onderuit gezakt, starend naar de pc etc. Een prognose van een paar maanden je wereld ingeslingerd. Wat er allemaal gebeurd is in de afgelopen 9 maanden duikelde afgelopen donderdag over elkaar door mijn hoofd heen, ik kon het schijnbaar niet beseffen. Dat we in ene op een punt stonden dat de chemo goed resultaat had geleverd en er een pauze werd ingelast. Hoe gek hebben we ons gemaakt. Gelukkig zijn de gedachten weer een beetje op zn plaats gevallen, de prognose is verdubbeld, maar wat een 8 baan.  Dus ik snap je.

Misschien kun je het woord kanker wat ontkrachten, reframen, in gewoon wat cellen die harder delen dan normaal. En het woord chemo veranderen in een medicijn. Zomaar een idee. Ik merkte in het begin dat het woord kanker en chemo ontzettend veel angst aanjaagden, een directe koppeling met dood. Dat zit natuurlijk aangeleerd in ons brein. Misschien moet je de zaak open tegemoet treden en kijken wat er op je pad komt. In Nederland, maar wellicht ook buitenland? Wat kun je allemaal zelf bijdragen, voeding etc? Regulier en/of complementaire geneeskunde?

Waar haal jij een gevoel van bij jezelf komen uit? Aarden, gronden. En wellicht je dag indelen in blokken waar in bepaalde blokken er tijd voor jou is en niet de kanker?

PS Is wietolie goed voor kanker in de hersens stil te houden? Dacht dat ik dat wel eens gelezen had? Maar is voor eigen onderzoek en risico.

 

 

 

 

 

 

Laatst bewerkt: 18/05/2022 - 04:22

Hallo,

Wat fijn dat het beter gaat met je vader dan verwacht. Ik snap ook hoe verwarrend dat is. Drie jaar geleden lag ik op het randje van de dood, daar ben ik wonderwel bovenop gekomen en dat is inderdaad een rollercoaster. 

Tja, ik noem het liever bij de naam, leef er inmiddels ook al 5 jaar mee. Speelt denk ik ook mee dat ik dus al van meerdere behandelingen weet wat me te wachten staat, dat maakt het niet per se makkelijker. En ook speelt mee dat ik al van zo ver weer ben terug gekomen. Dat was enorm zwaar en ik ben bang dat weer zo te moeten doen. Natuurlijk doe ik dat dan en ben ik ook dankbaar dat ik er nog ben, maar pittig vind ik het wel.

Ik volg al een hele batterij aan alternatieve dingen, ben er ook van overtuigd dat dat heeft bijgedragen aan het herstel van de vorige keer en dat ik daarna ook weer 3 jaar goede kwaliteit van leven had. Maar ik wil geen 3 jaar, ik wil 50 jaar. Ik heb de neiging nu van het een naar het andere te rennen, maar heb besloten eerst het reguliere plan af te wachten. Wietolie gebruik ik al een paar jaar, ik wil er inderdaad nog even achteraan of het ook extra voor de hersenen kan werken en of ik de dosis moet opvoeren. 

Dag indelen is een goede, dat ga ik ook doen. Ik weet dat ik er na donderdag anders in zal staan, die onzekerheid nu is gewoon moeilijk. Ik twijfelde daarom ook wel of ik dit blog moest publiceren, maar het schrijven helpt me ook dingen te ordenen in mijn hoofd en het meer los te laten. 

Bedankt voor je tips! 

Laatst bewerkt: 18/05/2022 - 06:06

5 jaar, jij bent ondertussen al een pro op dit gebied dus :)

Maar snap dat je veel meer wilt. Zodra het woord kanker je leven binnenkomt, zal het nooit meer hetzelfde zijn. Maar wellicht wat ik al zei, kun je een open vizier houden, in het hier en nu ben ik nog niet dood, ik val niet direct neer, wat komt er allemaal op mijn pad, of kan ik zelf erbij doen of binnenhalen, en ik houd me zo goed en gezond mogelijk voor iets wat op de markt gaat komen of iets wat aanslaat (tussentijds of helemaal). Net als een Parkinson patient die ook hoopt dat ene middel te mogen meemaken en daarop wacht. Zit je in een soort tussenstation.

En weet je al wat meer vandaag?

Laatst bewerkt: 19/05/2022 - 13:38

Lieve Sandra 

Ik wil je heel veel sterkte wensen ! Wat een kut tijd en wat een onzekerheid! Geniet van de kleine dingen want dat houd je op de been! Hele dikke knuffel voor jou! En het komt goed het moet!!!😘

Laatst bewerkt: 18/05/2022 - 07:51

Lieve, moedige Sandra, wat ongelooflijk onwerkelijk en heftig. Wat een rollercoaster. Jazeker mag je heel mild zijn met jezelf. Het is toch ook niet te doen. Geen woorden voor. Heel veel liefs voor jullie!!!

 

Laatst bewerkt: 18/05/2022 - 08:04

Ach lieve Sandra. Ik verwachtte dat je tot in het oneindige palliatief  zou zijn. Geen nieuwe plekken, geen uitzaaiingen. Godverdegodver.

Maar hier ga je ook weer doorkomen. 

Heel vreselijk veel sterkte! 🌹🦋💖

Laatst bewerkt: 18/05/2022 - 17:13

Lieve Sandra,

Wat verschrikkelijk. Hier zijn eigenlijk geen woorden voor. Des te knapper dat je er zo over kon schrijven. Ik voel je pijn gewoon van het scherm spatten. maar ook je vechtlust, ondanks alles. Zo snel al na de diagnose alweer bezig met wat je allemaal voor je kind wilt doen. 
Ik denk aan je en hoop van harte dat je een hoopgevend behandelplan krijgt vandaag.

Liefs, Margriet

Laatst bewerkt: 19/05/2022 - 13:14

Lieve moedige Sandra, wat is het leven toch  oneerlijk. Hier  in mijn gezin is ook teveel gebeurd,  mijn man overleden aan darmkanker  mijn dochter behandeld voor leukemie en later in 2018 , 2 hersentumors <goedaardig> . Met haar gaat het nu goed Nu ben ik zelf onder behandeling voor borst kanker. maar dan lees ik jouw verhaal en besef dat het altijd nog erger kan. Ik steek een kaarsje aan voor je, en hoop dat je nog heel lang mag genieten van man en kind.

Liefs Hilda

Laatst bewerkt: 19/05/2022 - 17:00

Wat erg Hilda wat jou allemaal overkomen is. En nu zelf borstkanker. Ik hoop dat je de behandeling goed mag doorstaan en dat de bijwerkingen voor jou te behappen zijn. Warme groet Dasje 🍀🕯️🍀

Laatst bewerkt: 27/05/2022 - 10:04

Oh Sandra, ik lees je afgelopen 2 blogs nu net, wat kut! Heb je vandaag meer nieuws gekregen? Hopelijk snel actie, weg met die 5, gloeiende..., het mag gewoon niet!

Ik wil troostende dingen zeggen en weet niks. Heel, heel veel sterkte! En liefs XXX 

Laatst bewerkt: 19/05/2022 - 23:51

Verschrikkelijk lieve Sandra, dat de ziekte toch niet "stabiel weg" lijkt te zijn. Het ging zo goed door de immunotherapie. Waardoor de hoop er was, dat jij hetzelfde ging doen, dan enkele andere lotgenoten die wij samen kennen.

Verschrikkelijk al die onzekerheid weer. En de angst en onrust hoe het nu verder zal gaan. Uiteindelijk ligt het op je eigen bordje, maar ik ben heel blij dat jij zoveel lieve mensen om je heen hebt die jou steunen en troosten.

Dikke knuffel lieverd. Lieve groetjes Dasje ❤️😘

Laatst bewerkt: 27/05/2022 - 10:13