Het is maar haar

Na de vijfde bestraling zou mijn haar snel gaan uitvallen. Het werd dunner, maar het echte uitvallen begon ruim een week later. Hele plukken eruit dus werd het tijd voor de tondeuse. Waar ik de vorige keer alleen wat tranen liet na het zien van mijn kale hoofd liepen de tranen nu al over mijn wangen toen ik de tondeuse hoorde. Verdomme. Zes jaar geleden zou het maar één keer zijn. En tijdelijk. Nu zitten we zes jaar later wéér. Er is zoveel gebeurd in die zes jaar. Een prachtig kind gekregen gelukkig en heel veel andere mooie dingen. Maar ook veel te veel van die klotekanker. Dat kwam even allemaal voorbij in mijn hoofd. En ik weet niet of ik mijn haar ooit nog terug zal zien. Het is na de vorige keer kaal nooit meer de volle, makkelijke, mooie haardos vol met slag geworden die ik ooit had (mede veroorzaakt door de immuuntherapie die ik sinds de leveruitzaaiingen kreeg. En sommigen krijgen krullen na chemo. Ik zeg maar niet). Maar ook met dat slappe peenhaar had ik vrede. 

En nu is het weg. Hier en daar nog wat stoppels. En een groot litteken van de hersenoperatie inclusief een deuk daarvan aan de voorkant van mijn schedel. Een minder gaaf rond schedeltje dan de vorige keer. Getekend door het leven. De aanblik doet me nog even verder huilen. 

Dan pak ik een sjaal en knoop hem om mijn hoofd. Ik kan het nog. Ik kijk naar mezelf in de spiegel. Ik zie een kankerpatiënt. Maar bovenal zie ik toch ook gewoon nog steeds mezelf. En daar ben ik blij om. Ik voel mezelf gedurende de dag weer krachtiger worden (oke, de wijntjes helpen ook 😁, we vierden het laatste deel van de verjaardag van mijn zoon. Maar vandaag, nuchter, voel ik me nog steeds sterk). Nee ik vind het niet leuk om weer kaal te zijn. Voornamelijk niet waarvoor het staat. Maar dit ben ik nu en voorlopig en ik kan het aan. Het lijkt wel of mijn kracht steeds sterker wordt deze tijd en dat is een heel fijn gevoel. En ik heb zoveel gewone sjaaltjes gekregen dat ik er wel een handel in kan beginnen. Dat is dubbel fijn: ik kan toch nog wat gezelligs van m'n hoofd maken én ik voel me gesteund door iedereen die die sjaaltjes heeft gegeven.

En iets waarover ik me toch het meest druk maakte, al wist ik dat kinderen daarin vaak veel flexibeler zijn dan volwasenen: de reactie van mijn zoon. Het lijkt hem totaal niks te interesseren. Een betere reactie kon ik niet krijgen. Voor hem ben ik Godzijdank nog gewoon mama. Met haar, zonder haar. Slank, stukje dikker. Lekker belangrijk. Ik kijk later nogmaals in de spiegel. Zie m'n kale hoofd, het grote litteken. Ik ben trots op mezelf. Het is de zoveelste krijgerstreep op mijn lijf, maar ik sta er nog.

Nog even de technische info:

Vandaag mocht ik me weer melden in het ziekenhuis. Ik had al gelezen dat er uit de vorige week gemaakte ct scan toch blijkt dat er buiten mijn hoofd ook op twee plaatsen uitzaaiingen in mijn lijf zitten (lymfeklier bij mijn lever en iets in de buikholte). De oncoloog vond het niet zo boeiend, die in de buikholte is ook nog niet zeker weten een uitzaaiing. We zouden al beginnen met de chemo Paclitaxel, dat gaat gewoon door en de bedoeling is dat die kleine plekjes in mijn lijf er ook mee aangepakt worden. Omdat de ergste moeheid van de bestralingen een beetje weg lijkt te trekken mag ik morgen al beginnen. Elke week een kuur en na 3 weken 1 week rust. Deze chemo schijnt vrij goed te doen te zijn, ook omdat hij wekelijks is ipv een groot shot eens per 3 weken. Wat wel een beetje jammer is, is dat ik bij de eerste 2 keer 10 mg (!) Dexamethason krijg om een eventuele allergische reactie op te vangen. Ik was juist zo blij dat het einde van dat spul in zicht kwam (ik zit nog een weekje aan het afbouwschema nav de bestralingen). Nouja, nog twee keer een Dexamethasonfeest dus.

En even wat foto's uit de oude doos, ver voor ik kanker kreeg en eentje van nu.

19 reacties

RESPECT voor jou lieve Sandra. Je doet het zo goed: je positivisme laten winnen van wat je kwijt bent. Diepe buiging.

Liefs, Monique 

Laatst bewerkt: 13/03/2023 - 17:36

Ze zeggen inderdaad; het is maar haar en die groeit toch aan. Maar toch is het je haar waarbij je je vrouwelijk voelt, zoals je je zelf ziet.

Je hebt trouwens een mooie uitstraling. Met haar of zonder haar.

 

🌷

Laatst bewerkt: 13/03/2023 - 19:27

Tja, ik ben eerder kaal geweest en toen was het inderdaad tijdelijk. Nu word ik palliatief behandeld en kan het zo zijn dat ik mijn haar nooit meer terug krijg. Maar goed, ben er al bijna weer aan gewend dus het komt wel goed.

Dankjewel!

Laatst bewerkt: 14/03/2023 - 09:50

De rauwe eerlijkheid van je schrijven raakt mij. Door alles (weer) heen, het voelen, de pijn en dan toch ook de kracht voelen. 
 

Het helpt waarschijnlijk niet veel, maar ik denk aan je. En zend je alle liefde toe die ik hier heb. Ik denk aan je, Sandra. 
 

🧡

Laatst bewerkt: 14/03/2023 - 09:21

Wat een veerkracht weer Sandra! Mooi dat je dat zegt; je mag zeker trots zijn op jezelf (mag ook als je je tranen laat gaan trouwens!)! Natuurlijk is het weer balen van je haar, ook al weet je dat dat niet het belangrijkste is. Je zoon heeft zeker de allerliefste moeder die hij zich wensen kan! 
sterkte (weer) met de nieuwe kuren, weg met die foute cellen!🍀

groetjes, Marjolein

 

Laatst bewerkt: 14/03/2023 - 16:12

Dankjewel! Tranen zijn er soms ook hoor en die laat ik ook gaan. Maar meestal voel ik minder de behoefte om dat online te delen ofzo. 

 

 

Laatst bewerkt: 20/03/2023 - 09:07

Lieve Sandra, 

Je had ook wel heel prachtig haar zeg. Ik heb het in 2019 door mijn vriend in het bijzijn van mijn 2 dochters eraf laten halen. Samen mooie doekjes en haarwerk uitgezocht. Het groeit uiteindelijk wel weer aan. Zelf vond ik het met alle behandelingen ook wel erg praktisch. Maar je voelt je dan wel een echte kankerpatiënt he. Maar je hebt een prachtige uitstraling en je positieve instelling helpt ook enorm. 

Ik wens je veel sterkte en succes met alles! Geniet van de kleine dingen die soms al heel groot zijn gelukkig he.

Liefs Carla  xxx

Laatst bewerkt: 16/03/2023 - 09:08

Tja dat is de vraag, of het bij mij nog gaat aangroeien. Ik krijg nu een chemo waarvan ik kaal blijf, zo lang als het werkt. Al hoorde ik van 1 iemand dat zij niet kaal werd van deze chemo. We gaan het zien. En als het zo is dan is het zo, alles om die kanker weer rustig te krijgen. En van de zomer is het wel lekker luchtig he.

Ja ik vind het lastig dat het nu weer zo zichtbaar is. Ik woon sinds 2 jaar in dit kleine dorp en sta dus sinds een paar weken op het schoolplein. Er is dan geen ontkomen meer aan, je bent meteen 'die zieke moeder'. Op zich niet zo erg, maar gevoelsmatig anders dan wanneer je niet zo opvalt. En een haarwerk...daar begin ik niet meer aan, wat een rotdingen. Ik heb m'n pruik nog van 6 jaar terug. Het lijkt totaal niet meer op wie ik ben (toen eigenlijk ook al niet, maar toen had ok nog wel lang haar voordat het eraf ging, nu was het een bob). Maar daarbuiten vond ik het vooral vreselijk zitten en bloedheet (ook al had ik echt geen goedkope, meest synthetische pruik). 

Dankjewel voor de complimenten!

Laatst bewerkt: 20/03/2023 - 09:14

Ach lieve Sandra. De tranen rollen over mijn wangen nu. Heftig allemaal voor je. Nogmaals heel veel sterkte en hopelijk gaan de behandelingen goed hun werk doen! Dikke knuffels van mij 

Laatst bewerkt: 20/03/2023 - 12:28

Hier nog zo'n palliatief kaal kopie met mooie streep achterop en deuk voorop. Vond 't in het begin ook verschrikkelijk, en denk nu steeds vaker... maar ben er tenminste nog...Maar dat begin, en dat verlies😭

Mocht je behoefte hebben aan ff sparren, mag me altijd berichtje sturen.

Je doet het zo goed😘

Laatst bewerkt: 20/03/2023 - 07:54

Even snel op je profiel gekeken, net zo oud als ik en ook palliatief dus. Je komt in het ziekenhuis niet zo snel leeftijdgenoten tegen he. En mensen gaan er maar vanuit dat het weer goedkomt (je bent nog zo jong, ze kunnen zoveel). Jij hebt ook hersenuitzaaiingen dan? Ik zal later je blog lezen, dat lukt me nu nog niet zo goed met de concentratie.

Ik kijk ook vaak met trots naar m'n littekens hoor. Inderdaad, we hebben heel wat doorstaan maar we zijn er nog. De vorige keer ging ik in de zomer ook wel kaal over straat, maar ik weet nog niet of ik dat nu met dat litteken ook zal doen.

Liefs Sandra

Laatst bewerkt: 20/03/2023 - 09:19

Ja klopt, was eigenlijk eierstokkanker maar uitzaaiingen in lever bijnieren longen en hersenen. Voor die laatste ben ik in december geopereerd en bestraald en nu bezig met chemo voor de rest. Ik ben heel blij met m'n Toupim, haarband van m'n eigen haar waar ik een muts of doekje overheen draag. Ga niet zonder over straat. Ook deels vanwege dat litteken idd. Gisteren hele overwinning bij de massagesalon. Zonder doekje gedaan zodat ze ook m'n hoofd goed kon masseren💪

En idd, weinig leeftijdsgenoten. Wilde zo misschien naar het inloophuis om lotgenoten te ontmoeten, maar ben stiekem te moe na een slechte nacht. Volgende keer beter. Stuur me gerust een privé berichtje 😘

Laatst bewerkt: 27/03/2023 - 09:07