Herboren

Afgelopen donderdag heb ik mijn kuren weer gehad. Er zat deze keer vier weken tussen de behandelingen. Op mijn eigen verzoek, omdat ik het niet zo'n goed idee vond om middenin de verhuisweek ook even die kuren te krijgen. Gelukkig kan dat altijd wel zonder problemen, soms zit er ook wat langer tussen vanwege een vakantie ofzo. 

We zijn inmiddels dus verhuisd naar ons tijdelijke huis, in Ouddorp. Ik had vooraf verwacht dat ik het wel lastig zou vinden om de deur van mijn eerste eigen huisje definitief achter me dicht te trekken. Ik heb er toch best een hoop meegemaakt: voor het eerst op mezelf, het komen en gaan van wat liefdes, uiteindelijk de grote liefde leren kennen met heel wat wijntjes op de bank, samen gewoond in dat huisje, de geboorte van onze zoon en zijn eerste jaar daar, zijn eerste stapjes. Maar ook: ontelbaar veel uren in mijn eentje op de bank rillend van de chemo, starend naar het plafond. Of met mijn enorme vochtbuik schuifelend door het huis, steunend tegen iedere centimeter muur. Nee, ik had wel wat tranen verwacht bij de sleuteloverdracht. 

Maar niets van dat al: met een grote glimlach gaf ik de sleutels aan de nieuwe eigenaar en trok zonder om te kijken de deur dicht. Het hielp waarschijnlijk ook dat we al weken bivakkeerden tussen steeds hoger opgestapelde dozen; de gezelligheid was er al wel vanaf en de irritatie om het elkaar nog meer in de weg lopen tussen het steeds afnemende aantal vierkante meters vloer (vanwege die dozen ;-)) liep op. En toen alles echt weg was en het huis helemaal leeg stond was het al alsof we er niet meer hoorden: home is blijkbaar toch echt where the heart is (kots).

In Ouddorp waren we vrij snel gesetteld. Het is een gemeubileerd huisje op een vakantiepark. Niet per se mijn smaak, maar met wat eigen spullen aan de muur, foto's, kussens en wat kaarsen komen home en heart weer een beetje bij elkaar. Het allerfijnst hier zijn echter de tuin en de omgeving. Ik wist dat ik wat tuin miste, maar dat het zo een verademing zou zijn om uit het raam een stuk gras en wat bomen te zien had ik niet verwacht. Heerlijk is het, om wat van me af te kunnen kijken; vogels te zien en als cadeautje ook nog zeker eens per dag een konijn in de tuin. Meestal wel van korte duur, de kleine man kan zijn enthousiasme ook niet onderdrukken en slaat vrolijk op de ramen als hij er één ziet. Het park is lekker rustig, waardoor onze zoon op zijn autootje of fietsje het hele terrein over crosst. Dagelijks moeten we even bij de eendenvijver kijken of naar de speeltuin, al is het hoogtepunt toch wel de geparkeerde veegwagen van het park. Op zo'n tien minuten lopen ligt het strand. In de zomer houd ik daar niet meer zo van, ik mag toch al niet in de zon en dat gedoe met een parasol meeslepen en continue opletten of ik echt niet verbrand...ik vind het niet ontspannen. Maar in de herfst/winter vind ik het wel heerlijk. En de kleine man begon enorm te glunderen van zo'n grote zandbak. Eerder was het strand ook maar 20 minuten rijden en we kwamen er heus eerder, maar dat weet hij natuurlijk niet meer. Al scheppend liep hij het hele stuk naar de zee, want daar moest en zou hij in het water stampen. We vermaken ons hier dus wel.

Goed, donderdag heb ik dus die kuren gehad. Zoals te verwachten was hakten die er weer even in: doodmoe en al een veel hogere hartslag als ik gewoon op de bank lag. Iets meer doen dan hangen of zitten zat er weer niet in. Verstandelijk vind ik dat niet zoveel uitmaken; het is echt altijd maar een paar dagen en het is lang niet zo erg als chemo. Toch blijf ik gevoelsmatig vaak meer willen doen dan ik kan. Deze keer heb ik dat, heel verstandig ja, eens niet gedaan. Ik merk die dagen echter wel dat mijn lontje heel kort is. Op vrijdag ben ik meestal alleen, maar op zaterdag zijn man en kind thuis. Ik ben dan nog heel snel uitgeput en kan weinig hebben. Toch heeft de rust goed geholpen, want deze keer voelde ik me vanochtend toch alweer goed genoeg om mijn hardloopschoenen weer aan te trekken en een rondje te proberen. Ook dan is de omgeving hier zo fijn: ik loop zo de duinen in waar ik over een verhard fietspad een heel mooi rustig rondje kan hardlopen. Gezien de kuren van een paar dagen geleden ben ik heel rustig van start gegaan en het viel helemaal niet tegen. Blij en ontspannen kwam ik terug en ik vertelde nog tegen mijn man dat die eerste dag na de kuren waarop ik me weer goed voel wel lijkt te voelen alsof ik 'herboren' ben; ik voel me zo ontspannen, vrolijk, het lontje is weer langer en ik kan van alles hebben. Nee, ik kan de wereld weer aan dan. 

Omdat de kleine man wat druk was leek het een goed plan om nog even met zijn drieën een rondje park te doen; dan kon hij buiten lekker uitrazen. Hij pakte ook enthousiast zijn laarsjes. Eenmaal buiten had hij echter andere plannen dan wij, liep hard krijsend de andere kant op en was niet van plan ook maar iets mee te bewegen. Zoals wel vaker liet ik hem nu ook maar even lekker gaan, maar toen hij de tuin van de buren inliep die grenst aan een sloot heb ik hem toch maar even opgepakt. Dus liep ik met een krijsende en schoppende peuter op mijn arm terug naar ons huis terwijl mijn lontje toch begon te branden. De peuter lijkt ook gewoon al wel wat moe dus we besluiten om hem zijn boterham maar te geven en daarna lekker naar bed te brengen. Vrolijk eet hij zijn boterham op, om daarna compleet over de rode te gaan omdat hij een schone luier aan moet. Dat is nooit zijn hobby, maar nu maakte hij er wel een erg spektakel van: slaan, schoppen, krijsen, luier gooien en poep overal. Ik besluit hem maar onder de douche te zetten. Als ik even overweeg om daar een koude van te maken (niet gedaan nee) weet ik dat ik mijn lontje heb verbruikt voor vandaag. 

Op zulke momenten staat het huilen me nader dan het lachen en vraag ik me af hoe ik geweest zou zijn als moeder, als ik geen kanker had gehad. Zou ik dan een langer lontje hebben? En altijd geduldig zijn? Waarschijnlijk niet. Waarschijnlijk was ik me er ook veel minder bewust van dan dat ik nu ben. Misschien juist ook wel vaak minder geduld (want het gaat natuurlijk niet altijd op deze manier gelukkig), omdat ik daarnaast ook zou werken en mijn tijd meer had moeten verdelen. 

Na deze uitbarsting van de kleine man voel ik me even niet herboren, maar moe en vertwijfeld of ik het wel goed doe. En dan besef ik me, met een beetje hulp van mijn man (de grote), dat ik mijn best doe en dat het daarom altijd goed genoeg is. Misschien niet perfect en misschien kan ik niet de wereld aan. Maar daarmee alsnog als herboren: ik ben er weer, inclusief het bijbehorende lontje wat ik altijd al heb gehad. De ene keer wat korter, de ander keer weer langer. 

14 reacties

Ik pak de tissues maar weer eens. Wat ben ik blij dat ik mijn kleine mannen groot heb zien worden zonder die #^#%-kanker. Maar toch ook met een wisselend lontje. Wat gun ik je, met mijn hele wezen, dat jij je kleine man ook groot mag zien worden. Je doet het geweldig! XXX

Laatst bewerkt: 22/11/2020 - 15:27

Lieve Sandra, 

Wat fijn dat je zo geniet van de natuur om je heen op het park waar je nu bivakkeert. En dat het strand lekker dichtbij is. Klinkt heerlijk. Ik herken wat je schrijft over het moederschap: meestal is het fantastisch, maar soms ook vermoeiend en dan kan de twijfel toestaan. Ik weet zeker dat je een hele goede moeder voor je kleine man bent, al is het maar omdat je zoveel bewuster van de mooie momenten samen ❤️

Liefs, Jessica

Laatst bewerkt: 22/11/2020 - 15:47

Lieve Jessica,

Het is ook heerlijk, zal weer wennen worden als we in ons eigen nieuwe huis kunnen, een stukje verder van het strand weer 😅. Maar daar kijk ik ook erg naar uit, dat huis is dan toch weer een stuk fijner dan waar we nu zitten. 

Fijn dat het herkenbaar is. Meestal fantastisch ja, maar er zijn van die momenten...en als je dan zelf al niet topfit bent loopt het wel eens anders dan je misschien zou willen. Maar ja, dat zullen ook 'gezonde' moeders wel herkennen. Bedankt voor je lieve woorden 😊. 

Liefs Sandra

Laatst bewerkt: 23/11/2020 - 09:09

Lieve Sandra, 

Misschien ben ik spartaans opgevoed maar soms denk ik dat sommige ouders weleens een kort lontje zoals het jouwe - en mijne, by the way - kunnen gebruiken :). Er zijn teveel curlingouders, geweldige term :) !  Verder lees ik alleen maar liefdevolheid, en opkrabbelmomenten in een mooie nieuwe omgeving. Niet twijfelen aan jezelf, het klinkt goed!

Liefs, Joke

Laatst bewerkt: 22/11/2020 - 17:51

Haha, bedankt voor je altijd lekker nuchtere reacties! En dat is ook weer zo, omdat die van ons enig kind is en daarmee al vrij veel aandacht krijgt probeer ik erop te letten hem niet al te veel te pamperen. Fijn dat je ook de andere dingen leest, die zijn er gelukkig ook genoeg 😊

Liefs Sandra

 

Laatst bewerkt: 23/11/2020 - 09:18

Schitterend blog en foto's weer, Sandra. 

Mijn indruk is, al ken ik je niet persoonlijk, dat je volledig  Sandra bent die je altijd al was, mèt helaas die loden last die je meedraagt.

Je lijkt me een heerlijke moeder voor je zoontje, die natuurlijk haar geduld verliest als hij zijn poepluier door de kamer slingert; welke moeder vindt dat leuk?

Je doet het goed, en gelukkig nét niet helemaal perfect, want dat zou een beetje saai zijn, toch?

Liefs, Hanneke

Laatst bewerkt: 22/11/2020 - 21:05

Dankjewel Hanneke! Ik geloof ook niet dat ik heel anders zou zijn als ik niet ziek was geweest, maar op zulke momenten vraag ik me dat wel eens af. 

En je hebt gelijk, perfect is heel saai. Hou ik helemaal niet van, 'perfecte'  mensen vind ik altijd een beetje eng. En toch wil ik sommige dingen toch 'perfect' doen, een mens kan raar in elkaar zitten...

Liefs Sandra

Laatst bewerkt: 23/11/2020 - 09:24

Hoi Sandra,

Ik heb toch wel met heel veel plezier je blog gelezen.

Dat je wel last hebt van je kuren die je weer krijgt is natuurlijk iets minder,

maar zoals je verteld over dat prachtige jochie van je!!!   Geweldig!!

Ik hou van kinderen  [ en mensen ] waar een eigen kop op zit en die duidelijk

aangeven wat ze wel of niet willen, of dat nu wel of niet goed uitkomt. 

Lekker dwars zijn en dan moeten jij en je man maar lekker je best doen om

hem weer in "het gareel " te krijgen .....hahaha

Nogmaals.....nu vind je het waarschijnlijk af en toe heel erg vervelend,

maar later zal blijken dat hij veel aan kan en voor zichzelf op zal kunnen

komen in het leven en daar geniet jij dan weer van...geloof mij maar.

En nog even wat, als jij wel eens een kort lontje hebt, is dat ook heel 

menselijk en daar leert je zoontje ook weer van!!!

Er bestaan geen vaste regeltjes hoe je kinderen "moet" opvoeden, dat

doe je met gevoel en veel goede en soms ook minder goede dingen.

Volgens mij doe jij erg je best, maar je moet niet denken dat je omdat

je  "ziek" bent, dat je dan ineens een super - moeder moet zijn !!

Geniet van je kind en  "vervloek" hem af en toe, maar wees heel

erg blij dat er  "een kop op zit " !!

Groetjes  Hans

 

Laatst bewerkt: 23/11/2020 - 08:09

Hoi Hans,

Gelukkig dat je het met plezier hebt gelezen! Het was ook aan de ene kant wel een beetje bedoeld met een knipoog. Dat jochie van mij heeft een enorm eigen kop. En vaak ook geen lontje...van wie zou hij het hebben. Achteraf moet ik er vaak stiekem ook wel om lachen, maar op het moment zelf...

En je hebt gelijk, hij leert ook van mijn lontjes. 

Ennn je legt precies de vinger op de zere plek: ik heb inderdaad, onbewust, het gevoel gekregen dat ik een supermoeder moet zijn. Omdat dit 'mijn enige taak' nog is (het is op de een of andere manier erger geworden sinds ik niet meer werk, waarschijnlijk ook te maken met vooral nog de focus daarop en niet meer verdelen met het werk), maar ook omdat ik niet weet hoe lang ik er nog ben en dus fysiek zijn moeder kan zijn. Ik wil hem juist meegeven dat hij goed is zoals hij is, inclusief zijn 'tekortkomingen'. Dan wordt het wel tijd om zelf het goede voorbeeld te geven en ook van mezelf te accepteren dat goed goed genoeg is.  

Dankjewel Hans!

Laatst bewerkt: 23/11/2020 - 09:38

Lieve Sandra,

Genieten doe je zeker en de keren dat je een kort lontje hebt, maakt je niet een mindere zorgzame moeder.

Iedereen heeft dit wel ziek of niet ziek maakt niet uit. Soms heb je van die momenten die je tot wanhoop brengen. Maar zo lang dat af en toe eens is is het normaal.

Fijn dat je uitzicht hebt op een andere woning. Toch ben ik wel een beetje jaloers dat jij nu in een vakantiehuis bent met het strand vlak in de buurt. Lijkt me heerlijk daar. 

Prachtige foto's, mooi kind.

Liefs Alice 😘❤

Laatst bewerkt: 23/11/2020 - 11:34

Dank je Alice!

Al weet ik dat natuurlijk ergens wel, soms is het zo fijn om het even van andere moeders te horen. 

Ja, het plekje is echt heerlijk hier. Het is dat ik weet dat ik het hier in de zomer veel te druk vind en ook dat de leuke huizen hier zo ongeveer onbetaalbaar zijn, anders zou ik zeggen: we gaan hier niet meer weg 😅. 

Laatst bewerkt: 25/11/2020 - 08:47

Lieve Sandra,

Wat een mooi blog. Ik heb het met veel plezier gelezen en zie het voor me, die kleine jongen die zo geboeid is door een veegmachine! Mijn kleinzoon zou precies zo reageren. Uit jouw verhaal spreekt zoveel warmte en liefde, dat je echt niet hoeft te twijfelen of je  wel een goeie moeder bent. Je zoon zal die liefde ongetwijfeld voelen, daar  doet een kort lontje af en toe niets aan af. Petje af hoor!

Liefs Margriet  

Laatst bewerkt: 23/11/2020 - 21:43

Lieve Margreet,

Dankjewel voor je lieve woorden! Na zo'n dag kwam weer een dag vol vrolijkheid met continue knuffels en kusjes, dus ik denk inderdaad dat het wel goed zit 😅. 

Liefs Sandra

Laatst bewerkt: 25/11/2020 - 08:51