Extra rollen

Drie weken geleden zijn we dus weer gestart met de chemopillen. Ik ben er behoorlijk misselijk van steeds, maar verdere bijwerkingen blijven gelukkig nog beperkt.

Wel valt op dat ik maar aan blijf komen. Aan mijn voeding kan het echt niet meer liggen en ik geloofde niet dat die halve uitspatting af en toe in het weekend de oorzaak kan zijn van het maar aan blijven komen. Ik stond na het afbouwen van de dexamethason niet steeds op de weegschaal, omdat ik toen dacht dat het gewoon van het vele eten was en ik geen zin had om me daar verder druk om te maken. Dat zou er vanzelf wel afgaan als ik weer normaal zou eten. Nou niet dus, er komt alleen maar bij en ik pas de meeste kleding niet meer. Gelukkig is het warm; de gemiddelde jurk is wat vergevingsgezinder qua kilo's dan een spijkerbroek. Maar die leuke gebloemde jurken met knoopjes aan de voorkant? Daar zie je me even niet in...

En toen kwam de dag dat ik met mijn zoon naar het strandje wilde en ik dus in bikini moest. Dat het voor een deel vet is is zeker zo; mijn borst is weer minstens 2 maten gegroeid en ik moest mijn oude, grotere, protheseborst er weer bij pakken (na de borstamputatie en na de leveruitzaaiingen was ik ook een stuk zwaarder). Maar die grotere protheseborst past niet zo heel goed in die bikini en de rest van de rollen kreeg ik er ook niet helemaal in gepropt. Ik heb het halve huis op stelten gezet op zoek naar mijn oude, grotere, bikini maar die kon ik uiteraard niet vinden. Ik voelde me vreselijk nu in deze bikini, maar een leuke middag met kind won het van de onzekerheid dus toch maar met rollen, niet passende tiet en al naar het strandje.

Toch was de focus weer op mijn lijf gekomen. Naar mijn gevoel klopte het gewoon niet; nog steeds zoveel aankomen. En m'n buik ziet er wat raar uit. En ik word elke ochtend misselijk wakker, ook in de stopweek van de chemopillen. De angst sloeg toe: is het toch voor een deel ook vocht? Zit er dan toch weer kanker in mijn lever? Dat zou nu niet eens het ergste zijn, ik zit toch al aan de chemo. Veel erger zou zijn als mijn lever het begeeft omdat hij de medicijnen niet meer aan kan. Maar de vorige keer is mijn lever er nog redelijk bovenop gekomen mƩt die pillen, zal dan nu toch niet opeens zoveel schade aanrichten? Tja, we zijn weer een paar jaar en een hoop medicijnen verder...misschien heeft hij toch zijn tax bereikt. Als mijn lever het begeeft ga ik dood. Paniek! Ik herkende het en weet dat ik dan afleiding moet zoeken. Het lukte me niet meteen. En ik deed precies dat waarvan ik weet dat ik het juist niet moet doen: geruststelling zoeken op Google (kun je vocht vasthouden als je start met Capecitabine? Hoe lang werkt die dexamethason door? En zo had ik nog tig zoekopdrachten bedacht). Via Google kun je een heleboel vinden, maar geruststelling bij klachten is daar over het algemeen niet 1 van.

Een reguliere controle afspraak bij de leverarts hielp bepaald niet: hij maakte zich zorgen, maar ik moest het geplande bloedonderzoek een paar dagen later afwachten. Nog meer paniek! Ik probeerde het te relativeren voor mezelf. Maar ik geloof dat ik even m'n relativatie-tax heb bereikt. Het liefst zou ik dit soort zaken voor me willen houden totdat er echt iets duidelijk is, om anderen niet onnodig ongerust te maken. Lukte ook niet. Huilbuien en paniek, afgewisseld met iets van misschien logische, zelfbedachte verklaringen en heel helpende afleiding van anderen (waarvoor dank!).

Ik hoor zo vaak dat ik zo positief ben, er zo goed mee omga. Nou: echt niet altijd dus. Ik weet het soms ook allemaal niet meer. M'n vertrouwen in een 'goede' of in ieder geval een jarenlange stabiele afloop is even kapot sinds de hersenuitzaaiingen. Op zich gaat het goed, als alles weer volgens plan verloopt. Maar vage klachten zijn een enorme trigger om overspoeld te worden door angst. Ik vind deze fase eigenlijk moeilijker dan de weken net na de hersenoperatie. Toen kon ik echt niks en vond ik het makkelijker me daaraan over te geven. Toen waren ook alle klachten heel verklaarbaar. Nu loop ik weer regelmatig tegen mezelf aan. Ik kan weer best veel, maar wat ik precies wel en niet kan verschilt per dag en er is niet altijd een logische verklaring voor. Het is continue balanceren, kijken waar die grens ligt. En die grens verplaatst zich dus ook nog eens dagelijks, hoogst irritant.

Gelukkig werd het donderdag en kreeg ik het grote bloedonderzoek. En een hartscan (omdat de immuuntherapie voor hartproblemen kan zorgen). En een afspraak met de oncoloog. En de mamacare verpleegkundige. En nog even een herceptin infuus.

Uiteraard was ik voor het bloedonderzoek, en dan met name mijn leverwaarden, behoorlijk zenuwachtig. Ik kon de resultaten al inzien voordat de afspraak bij de oncoloog was: ze waren ALLEMAAL helemaal goed! Mijn lever werkt dus prima! De oncoloog maakt zich daarom nu nog niet zoveel zorgen en er zijn te weinig data over mijn gewicht (omdat ik het dus niet goed had bijgehouden en niet helemaal duidelijk is in welke tijd ik hoeveel ben aangekomen). Nu goed in de gaten houden dus en hopelijk zakt het gewoon vanzelf. Mocht het stevig doorgaan wordt de ct-scan vervroegd. Doorgaan met de herceptin, Capecitabine en vanaf vanavond komt daar ook tucatinib bij.

Gerustgesteld dus...was ik voor een paar uur. Nog steeds kan ik nauwelijks geloven dat het alleen vet kan zijn. De paniek komt nog steeds regelmatig omhoog en gaat met me aan de haal: gedachten over hoe ik mijn begrafenis zou willen en wat ik nog voor mijn zoontje zou willen regelen komen voorbij. Ik wil dat niet; zover is het nog lang niet.

Toch zal ik het met deze informatie moeten doen en heel hard hopen dat ik niet veel verder aankom. Het enige wat ik verder zelf nog aan dat vet kan doen is meer wandelen. Dat ga ik dan toch ook maar doen. Niet per se om slanker te zijn, maar vooral omdat het me mentaal gerust gaat stellen als er wat gewicht af gaat ipv erbij. En verder probeer ik de angst de baas te blijven, me vast te houden aan mijn goede leverwaarden, de vele andere (niet-dodelijke) verklaringen waardoor ik ook vocht kan vasthouden, vertrouwen te houden op een voor nu goede afloop van de hersenuitzaaiingen en mijn leven met vallen en opstaan weer enigszins op te pakken. Geef me even, dan lukt dat ook vast wel weer.

16 reacties

Hoi Sandra,

 

Tjonge wat heftig allemaal!! Die onzekerheid als je weet dat je lichaam zoiets kan aanmaken is  zo naar! Je wilt het niet maar het gebeurt! Ik herken ook heel erg je gedachten wat betreft je zoon en wat je hem nog wil meegeven. Ik heb zelf de tip gekregen van stichting Komma. Dit sprak mij persoonlijk erg aan. 

Wat ik mij ook afvroeg is of  de medicatie mogelijk een vervroegde overgang kan geven? Misschien zit je totaal niet op deze opmerking te wachten, maar dit kan natuurlijk ook invloed hebben op onverklaarbare gewichtstoenameā€¦.

 

heel veel succes, kracht liefde en hoop dat je nog een mooie tijd samen met je gezin mag ervaren! 

 

Laatst bewerkt: 15/07/2022 - 20:24

Hoi,

Van die stichting heb ik wel gehoord. Heb het ergens genoteerd, voor 'later'. Ik kan daar gewoon nu nog niet aan. Ik kan me ook goed voorstellen dat het rust geeft als zoiets klaarligt, maar ik vind het nog een brug te ver.

Ja! Er zijn wel meer aanwijzingen geweest dat de overgang in aantocht is, maar nu lijkt alles qua menstruatie weer stabiel. Maar ja, zou kunnen dat het er wel mee te maken heeft denk ik. Inmiddels wel 1,5 kilo lichter. Nauwelijks gegeten ivm misselijkheid, maar er komt in elk geval dus geen vocht bij momenteel (als het dat al is). 

Dankjewel!

Liefs Sandra 

 

Laatst bewerkt: 20/07/2022 - 17:19

Lieve Saskia,

Wat veel allemaal. En zo begrijpelijk, die angst. Herkenbaar ook. Je beschrijft je eigen coping mechanisme (afleiding) en die ken ik ook, werkt bij mij ook goed. Ik heb er nog een: mezelf geruststellen. Een hand op mijn hart, een hand op mijn buik. Diep in- en uitademen, mijn aandacht op mijn ademhaling, de hand op mijn buik heen en weer voelen gaan. En dan ten minste tien keer tegen mezelf zeggen: Ik ben oke, ik ben veilig, ik ben geliefd. Uit de categorie baat het niet, dan schaadt het niet.

En mocht je er geen zin in hebben, even goede vrienden natuurlijk. Maar als ik lees wat je schrijft, voel ik me ook machteloos en wat hierboven staat is dan mijn poging om een handreiking te doen.

Houd moed, veel liefs, 

Mirjam

Laatst bewerkt: 15/07/2022 - 20:49

Dankjewel Mirjam! Altijd fijn om tips te krijgen om mezelf wat rustig te krijgen. Ik loop nogal achter, hoe gaat het met jou?

Liefs Sandra

Laatst bewerkt: 20/07/2022 - 17:21

Toch niet toevallig onverhoopt opnieuw zwanger? Tja, ik weet niet of dat nog kan....

Laatst bewerkt: 15/07/2022 - 22:35

Haha, ja in theorie kan dat nog wel, maar dat is niet het geval. Zou ook geen goed nieuws zijn in mijn geval. 

Liefs Sandra 

Laatst bewerkt: 20/07/2022 - 17:22

Je geeft zelf weer je positieve insteek : ā€œ Geef me even, dan lukt dat ook vast wel weer.ā€œ . Zo knap. Geef jezelf de tijd, heb compassie met jezelf! Je hebt veel te verstouwen en dat de paniek toeslaat is niet meer dan logisch toch? Ik heb minder reden voor paniek maar het gebeurt me regelmatig. Ik duim heel hard voor je dat de nieuwe medicatie super goed werkt en je misselijkheid tijdelijk is. 
groeten, Marjolein 

Laatst bewerkt: 17/07/2022 - 14:48

Ja mezelf de tijd geven...dat is een dingetje. Inmiddels zijn de gemoederen gelukkig wat gekalmeerd. Ook omdat ik 1,5 kilo minder weeg, dat geeft in elk geval vertrouwen dat er geen vocht bij aan het komen is. 

Liefs Sandra 

Laatst bewerkt: 20/07/2022 - 17:24

Lieve Sandra. Verschrikkelijk is het eigenlijk dat jij op elk moment van de dag met deze klote ziekte geconfronteerd wordt. Heel begrijpelijk dat het de ene keer beter lukt om je vast te houden aan het positieve. Maar dat je nu zo kort nog na deze enorme tegenvaller dat de borstkanker naar je hersenen was uitgezaaid het vaak heel erg zwaar hebt en ervan in paniek raakt. Want dat kleine manneke hƩ. Dat mag en kan nog niet zonder jou. Wel stoppen met googelen hoor. Want dan lees je ook veel informatie die niet betrouwbaar is. Alleen betrouwbare informatie lezen.

Maar vooral ook proberen te vertrouwen dat de leverwaardes goed waren. En dat je dus gewoon door kan gaan met de behandelingen. Balen dat je zwaarder aan het worden bent. Maar dat is voor later. Nu vol goede moed en hopen dat je het geluk gaat hebben dat deze behandeling goed zijn werk aan het doen is. Kop op lieve Sandra. Kop in het zand. Door. En pas de onrustige gevoelens toelaten tegen het volgende controlemoment. Makkelijk gezegd. Ik weet het. Maar zo zonde om deze mooi zomerse dagen te laten oversluieren met al die emoties die je zo verdrietig en angstig maken. HOU JE VAST AAN DE HOOP.

liefs Dasje.

Laatst bewerkt: 18/07/2022 - 10:39

Dankjewel lieve Dasje. Ik heb het vaak tegen mezelf gezegd vorige week: kop in het zand! Inmiddels zijn de gemoederen ook weer wat bedaard omdat ik 1,5 kilo lichter ben en er daarmee wat vertrouwen komt dat er in elk geval geen vocht bij komt.

Positief blijven lukt, zolang er even niks extra's bijkomt. Ik reageer er momenteel echt buiten proportioneel op, zal inderdaad nog wel met de klap van de hersenuitzaaiingen te maken hebben. Herken mezelf amper. Hopelijk zakt dat ook met de tijd, anders maar hulp inschakelen voor de angsten. 

Bedankt voor je bemoedigende woorden!

Liefs Sandra 

 

Laatst bewerkt: 20/07/2022 - 17:28

In longkankerland is gewichtstoename een bijwerking van immunotherapie, zou dat bij jou ook het geval kunnen zijn? Ik geloof niet dat het officieel al in de boeken staat, maar heel veel mensen van de Facebook-immuno-pagina hebben er last van.

Ik ben zelf 20 kilo zwaarder dan voordat ik behandeld werd. Eerst een paar kilo van de chemo (vocht vastgehouden daarvan, ik kreeg wel na elke opname lasix mee naar huis (om goed te kunnen plassen), maar toch), daarna de rest van de immunotherapie. Waar ook mijn schildklier van de rel van raakte, daar heb ik medicatie voor, maar de kilo's gingen er niet meer af. De longarts was (en is) van mening dat ik daardoor wel meer kan verdragen dan iemand die mager is, nou ja, voor wat dat waard is, ik kon er wel om grinniken.

Buiten het gewicht-verhaal om kan ik me voorstellen dat de hersenuitzaaiingen je vertrouwen verpletterd hebben en dat je regelmatig in angst en paniek schiet, sjesus Sandra, het is niet niks allemaal. Je verwoordt het zo raak dat ik er pijn in m'n hart van krijg. De laatste twee zinnen van je blog, daar krabbel je mee op, en ik sluit aan bij Dasje: hou vast aan je hoop!

Ik hoop keihard met je mee. Op nog lang goede tijden en stabiliteit, voor jou en je mannen. Heel veel sterkte en heel veel liefs! XXX

Laatst bewerkt: 19/07/2022 - 11:28

Zucht, ik had een heel verhaal getypt maar dat is nu weg en ik weet niet meer precies wat ik nou wilde typen.

Nee, ik ben vrijdag pas begonnen met een nieuw immunotherapie achtig middel. Een ander middel gebruik ik al ruim 3 jaar dus daar zal het niet van zijn. Misschien dat ik wat vocht vasthoud door de chemopillen. Maar het nieuwe middel waarmee ik gestart ben heeft als bijwerking gewichtsverlies, dus het komt vast allemaal goed haha.

Ja die hersenuitzaaiingen hebben wel wat gedaan; ik herken mezelf soms amper zo buiten proportie kan ik momenteel reageren. 

20 kilo is best veel. Soms is het ook beter om iets meer spek te hebben haha. Ik baal vooral dat ik al m'n leuke kleding niet meer aan kan. Maar ja, als het er niet af gaat is dat zo. Dan koop ik ook maar gewoon grotere kleding. Ik ben liever wat slanker, maar het is vooral de paniek dat het vocht is door leverproblemen waardoor ik er zoveel moeite mee heb. Ik ben inmiddels wel weer 1,5 kilo minder dus dat geeft wel weer vertrouwen.

Liefs Sandra 

Laatst bewerkt: 20/07/2022 - 17:43

Hoi Sandra,

Zo komen wij elkaar weer tegen, ik ga hoogstwaarschijnlijk binnenkort ook starten met de Capecitabine en  Tucatini. Dit ivm een geringe toename van hersenmetastasen.

As maandag moet ik eerst bloedprikken ivm een of ander gen en wil ze in het MDO nog een second opinion van een radioloog die gespecialiseerd is in het lezen van de MRI van de hersenen.

Dinsdag hoor ik of de behandeling gaat starten, mits ik het gen heb.

Wat merk jij aan bijwerkingen van deze middelen? De Trastuzumab hou ik dan ook erbij.

Gr Laila 

Laatst bewerkt: 26/11/2022 - 07:43

Hoi Laila,

Ohja, ik moest even denken, maar van de app natuurlijk. Inmiddels hebben we al contact gehad en na een gewenningaperiode van mijn maag en darmen heb ik er dus niet zo heel veel last van. Hoe staat het met dat gen? 

Liefs Sandra 

Laatst bewerkt: 01/12/2022 - 19:48

Hoi Sandra, 

Hebben ze bij kou geen bloed geprikt hiervoor? Blijkt dat je een gen of enzym nodig hebt om deze chemo goed af te kunnen breken. Blijkbaar heeft 4% van de patiƫnten dit niet en wordt je dan als het ware vergiftigd. Mocht ik dit gen of enzym niet hebben moet de dosering worden aangepast.

Gr Laila 

Laatst bewerkt: 04/12/2022 - 06:39

Geen idee waar je het over hebt. Maar hoe vergiftig je jezelf dan? M'n leverwaarden zijn prima en andere bloedwaarden ook. 

Groetjes Sandra 

Laatst bewerkt: 04/12/2022 - 19:17