het wordt een paraplu

paraplu

het wordt een paraplu!

ik heb de professor weer gesproken, een telefonisch consult ivm corona met tekst en uitleg over de operatie.

ik dacht / hoopte op een minimal invasive operatie maar ipv de robot wordt het dus een mes en nu maar hopen dat de prof. geen tic’s heeft ;o))

een van de metastasen* ligt tegen de vms* aan en het kan dus zo maar zijn dat er in een worst case scenario een stuk ader verwijderd moet worden als die 2 niet te scheiden zijn en dat is dus de reden voor de scalpel. wat veel mensen vergeten bij alle beeldvormende technieken die we hebben tegenwoordig is dat je dit soort dingen pas zeker weet als je het á vue hebt! als de chirurg dus het geheel in eigen blikveld / handen heeft en kan beoordelen.

de operatie gaat minimaal 4 uur duren in het gunstigste geval en in principe geen opname op de ic.

ik krijg dus een paraplu van littekens. bij mijn vorige operatie was de wond van borstbeen naar iets voorbij de navel. nu krijg ik hem overdwars in een halve ronde boog die de ribbenboog volgt, vandaar de paraplu. misschien toch maar eens nadenken over een soort tattoo.

ik kreeg aardig wat cijfertjes over wat er allemaal kan gebeuren na en tijdens de operatie

 

  • 45% krijgt complicaties, 55% gaat volgens de boekjes dus ongecompliceerd
  • 15% kans op naadlekkages, lekkage door niet goed aansluiten van gekoppelde delen
  • 5% kans op nabloedingen
  • 15% kans op diabetes ontwikkelen doordat insulineproductie van de pancreas* verminderd / verdwijnt
  • 40% kans op tekort aan verteringsenzymen en dus via pillen innemen na operatie
  • 2% kans op overlijden

afhankelijk van wel of geen complicaties ligt dus de opnameduur tussen de 6 dagen en enkele maanden. lekker vaag zo ;o(

als ik dit zo lees denk ik laat maar! het leest en hoort kil, zo opgaan in de cijfertjes, de mens verdwijnt er in maar het geeft vreemd genoeg ook een soort van rust door weten! het is natuurlijk gewoon een onderdeel van het “informed consent”* en er zijn ook heel veel mensen die gelukkig verder leven na alles doorstaan te hebben.

natuurlijk kwamen er meteen vragen op na het beëindigen van het gesprek, ik heb wel zijn e-mail adres gekregen en dus de vragen maar even nagestuurd.

het blijven gekke tijden, ik sta wel ingepland bij de chirurg in zijn agenda op 28 december maar de ok planning is nog niet vrijgegeven. de C maakt dat dat pas op het laatste moment gebeurt. de planning blijft tussen kerst en oud op nieuw en in die zin is de C wel een behoorlijke disruptor.

kreeg ook nog een vraag of ik mee wilde doen aan een onderzoek naar mantelzorg, dat zou inhouden dat riena en 1 iemand anders (hoeft niet) meehelpen met de verzorging onder toeziend oog van de verpleging. krijg de info nog via mail toegestuurd. moet dat maar eens gaan overdenken en bespreken met riena.

ben toch zo langzamerhand maar meer aan het lopen, fietsen en planken, een goede conditie is wel meebepalend voor het herstel na de operatie.

in mijn kop gaat het toch wel meer op en neer dan de vorige keren, voelt verder goed, 1 vraag die bij me opkwam is van hoeveel kan er eigenlijk weg gesneden worden uit het lichaam? er is nu 1 ¾ nier bij me verwijderd en nu dan een groot deel pancreas met een stuk darm en de galblaas.

het is de weg die bewandelt moet worden, ik heb ook weer die blik gekregen van dat het lijkt of je alles weer duidelijker, bewuster ziet, niet op de automatische piloot zeg maar.

verklarende woordenlijst:

  • metastasen = uitzaaingen
  • vms = vena mesenterica superior = grote ader die voedingstoffen uit de darmen via de leverkringloop transporteert
  • pancreas = alvleesklier
  • C = corona
  • informed consent = na het aanhoren, uitgelegd krijgen, begrijpen en toestemming geven voor

 

2 reacties