Hoe gaat het met je?

"Hoe gaat het met je?"Dat is nog steeds de meest gestelde vraag die mij wordt gesteld, steeds vaker gevolgd door de opmerking "je ziet er goed uit". Dat laatste is natuurlijk deels het effect van twee weken zonnig Cyprus. Een natuurlijk zongebruind hoofd komt gezond en vitaal over. Er zijn momenten dat ik het ook echt zo ervaar. Ik voel me steeds sterker worden, fysiek en mentaal. Ik ben nog steeds herstellende en dat verloopt eigenlijk voorspoedig. Herstellen is prioriteit nummer een. Ik ben een flink eind op weg, maar realiseer me dat ik nog een paar stappen voor de boeg heb. Dat is vooral voelbaar op die momenten dat ik over mijn grens ben gegaan. Meestal geeft mijn lijf dat precies aan, dus daar luister ik maar heel goed naar en neem ik bijtijds gas terug. Het gaat al met al goed en daar ben ik heel blij om!
Ik werk intussen 4x6 uur en zal dat de komende tijd stapje voor stapje verder uitbreiden naar 4x8 uur, met vooralsnog de woensdag om te herstellen. De moeilijkste fase van het reïntegreren ligt achter me en het laatste stukje zal makkelijker gaan. Ik heb nog steeds aangepaste en afgebakend werkzaamheden, al hoewel ik hier en daar alweer voorzichtig enkele "oude" taken naar me toe heb getrokken en opgepakt. Uiteraard steeds in goed overleg. Het is echt geweldig dat ik alle ruimte krijg om zelf het tempo te bepalen in mijn herstelproces.Er komt natuurlijk een moment daar dat ik weer volledig in mijn functie zit. Wanneer weet ik dat eigenlijk ik zover ben? Is het een kwestie van de knop gewoon omzetten en gaan? Kan ik dan nog steeds op mijn "oude" niveau functioneren? Kan ik het allemaal nog brengen? Volgens mijn psychologe van het Helen Dowling Instituut hebben bijna alle kankerpatiënten dezelfde vragen en twijfels tijdens hun reintegratie-proces. Kanker doet een boel met een mens, zowel lichamelijk als emotioneel. Het zet de wereld compleet op zijn kop. Ik realiseerde me onlangs dat de term "weer de oude worden" eigenlijk helemaal verkeerd gekozen is. Mijn persoonlijke kankerervaring betekende een hoop ellende, maar heeft mij ook als mens doen groeien en het pad geopend naar een "nieuwe ik": sterker, gezonder en zelfbewuster dan voorheen en veel meer in verbinding en in balans met mijn innerlijk en dat geeft veel rust.
Maar ... wanneer ben ik nou genezen of beter?What's in a name? Vanuit welk perspectief?Of ben ik beter als IK mij BETER voel? Ik voelde me vorig jaar niet ziek, maar had kanker. Voor het ziekenhuis blijf ik vijf jaar lang kankerpatiënt. Nog vier te gaan. Ik wordt genezen verklaard als in deze periode de kanker wegblijft. Voor mijn werkgever is het een ander verhaal.Op 18 mei 2015 ben ik officieel ziek gemeld. Ik ben inmiddels mijn eerste ziektejaar gepasseerd. Er heeft ook al een evaluatie plaats gevonden waarin we ervan uitgaan dat ik in september weer volledig in mijn functie terugkeer op basis van een stappenplan. Dan ben ik dus beter.Voor de wet poortwachter moet na 1 jaar worden beoordeeld of en hoe iemand terugkeert:
  • In de oude functie, al dan niet aangepast
  • In een andere functie binnen het bedrijf, al dan niet aangepast
  • Keert helemaal niet terug
Het eetstejaarsmoment is verder ook belangrijk, omdat het inkomen terugvalt naar 70%. Het maakt daarbij niet of er een re-integratie traject loopt en deels wordt gewerkt. Ziek is ziek. Gelukkig wordt mijn loon, op basis van de CAO-afspraken Metalelektro waar wij onder vallen, het komende jaar aangevuld tot 90%. Dat scheelt!
Wat vliegt de tijd voorbij. We zijn alweer bijna een maand verder sinds mijn laatste blog. Zoals ik me had voorgenomen heb ik het graf van Ledy bezocht en heb op mijn manier afscheid kunnen nemen, Ledy ligt samen met haar man begraven in hetzelfde graf. Ze zijn weer samen. Er lag nog enorme berg bloemen, verwelkt na een week. Dat beeld maakte diepe indruk op mij... symbolisch voor de eindigheid van het leven. Al het stoffelijke vergaat en transformeert uiteindelijk weer terug naar de elementen. Zo blij dat ik langs ben gegaan.
Op medisch vlak valt er eigenlijk niet zoveel te melden. Ik voel of zie geen gekke dingen in mijn keel- of halsgebied. In juni heb ik weer controles in het ziekenhuis en bij mijn NTTT-arts. Onlangs heb ik mijn eerste reinigingskuur (Purge) gedaan om mijn lichaam in een alkalische rusttoestand te brengen en de gelegenheid te geven afvalstoffen kwijt te raken. Twee dagen leven op alleen citrussap (12 sinaasappels, 6 citroenen en 6 grapefruits) in combinatie met 3x daags een ACID calcium tablet. De dag werd gestart met drie keer een half glas mineraalwater met een eetlepel bitterzout (natrium bicarbonaat) met een tussenpoos van een halfuur. Deze kuur was heel goed te doen en ik voelde me na afloop fitter, energieker, maar ook hongeriger :-))) Volgende maand begin ik aan een intensievere 6-daagse leverspoeling (liver flush). Ben benieuwd of dat ook zo makkelijk gaat.

7 reacties

Lieve Jerrel, je reintegratie perikelen herken ik heel duidelijk, zo ook al die vragen die daarbij lijken te horen. Gedurende mijn ziekteproces heb ik mijn verzuim beperkt kunnen houden doordat ik het geluk had om veel taken vanuit huis te kunnen doen. Ik werk fulltime en dat lukt me alleen door mijn uren flexibel over de dag te verdelen. De oude worden zal niet meer lukken, daarvoor heeft kanker te veel veranderd en niet alleen maar negatief! Probeer dat ook niet, verwelkom je nieuwe ik en blijf vooral op ontdekkingsreis! Liefs, Rita.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ja. Geloof niet dat we de oude worden. We zijn getransformeerd, gepokkeld en gemazeld. Tis waar en we blijven wandelen en onderzoeken op het pad van herstel. Ciao!
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Lieve Rita en Aurinka, medereizigers. Dank voor jullie reacties. De ontdekkingsreis is nog lang niet ten eind. Welbeschouwd zijn we in het leven continu in beweging en passen we ons steeds aan aan de nieuwe omstandigheden. Verandering is de enige constante.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Wat heb je dat weer mooi en naar waarheid geschreven. Het re-integreren blijft een lastig proces maar zolang je maar naar je lichaam luistert gaat het wel goed denk ik maar. Ik vind wel dat je ervoor moet waken om niet teveel hooi op je vork te nemen. Jijzelf en je gezin zijn het allerbelangrijkst.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Je hebt helemaal gelijk Marga. Grootste valkuil is dat ik te veel wil en mezelf voorbij loop. Ik heb gelukkig ook mensen om me heen die me afremmen als dat dreigt te gebeuren. Ik schakel bijtijds af. Groetjes. Jerrel
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ja dat eerstejaarsmoment. Als je kanker hebt is het toch een soort race tegen de klok. Tijd voor de behandeling zelf is er wel, maar tijd om te herstellen en te verwerken is er eigenlijk niet. Dat is ook mooi in jouw verhaal: op woensdag herstellen, de andere dagen " hup , aan de slag". Take care Jerrel, wees zuinig op je nieuwe ik.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Dank je wel voor je reactie Jlo. Ik tracht zo goed mogelijk, en dat gaat veel bewuster dan voorheen, werk en prive te balanceren. Een lieve groet, Jerrel
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14