Nou zeg 2

Afgelopen woensdag had ik mijn controle ct-scan.  En dezelfde dag de uitslag, telefonisch, vanwege al het corona-gedoe. Ik was proefpatiënt voor het beeldbellen via de Digitale Spreekkamer. M'n longarts wilde ook beeldbellen, maar de link voor de app en het bijbehorende account kreeg ik niet-snap je? Dus het werd gewoon een telefoontje.

"Kunnen we de uitslag van de ct-scan bespreken?", vroeg hij bescheiden. "Ja, tuurlijk,"mompelde ik, alert op zijn toon, anders dan anders. Kleine, verdachte afwijkingen. Groei en toename. "Wat zeg je?", vroeg ik. "Waar?" Hij herhaalde geduldig. Afwijkingen in beide longen. In januari had hij ze voor ontstekingen aangezien, maar nu waren er meer en wat er al was, was groter. Kan kwaadaardig zijn, zei hij. En dat zou betekenen dat het al tijdens de immunotherapie is gaan groeien. Dat zou ongunstig zijn. Maar misschien was het iets anders.. Ontstekingen, vroeg ik, ik had immers zo lang koorts gehad. Maar dan zou het raar zijn, dat de koorts zakte en de afwijkingen groeiden.

"We moeten er wel wat mee," zei hij. Een biopsie via bronchoscopie. Ik mompelde instemmend iets. Narcose, dat hoorde ik toch goed? Casemanager, huh? Ik dronk een fles wijn leeg en sliep een uur of 10. Elke keer als ik wakker werd, vroeg ik me af wat er aan de hand was. Oh ja, afwijkingen in mijn longen. Stadium 4 longkanker, al bijna 3 jaar, de immunotherapie deed het zo goed dat ik bijna vergeten was dat ik niet genees.

Vanmorgen was ik alweer iets opgewekter. Struisvogelen, ik ben er echt goed in. Kop in het zand en geen zorgen, tot ik zeker weet dat het nodig is. Maar ik wilde wel graag weten wanneer ik dan dat onderzoek verwachten kan, met alle corona-vertraging. Op de prikkamer droeg iedereen een mondkapje, bij de radiologie niet. Terwijl een infuus prikken toch echt binnen anderhalve meter plaatsvindt. Ik droeg zelf een mondkapje. Kwetsbare gezondheid, die beademing, dat wordt 'm niet.

Iemand belde vandaag. Ik vergat acuut wie en wat voor functie ze had. Woensdag naar de longarts en naar de anesthesist, hopelijk vrijdag de bronchoscopie met biopsie. Duurt een uurtje of twee, ja, onder narcose, een paar keer scannen tussentijds. Of vrijdag over een week.

Ik zag het niet aankomen. Het kan misschien vanalles zijn. Corona ofzo. Maar ik had op rust gerekend, maandenlang, de immunotherapie sloeg zo goed aan. 

Kribbig en onrustig was ik er van. M'n moeder belde ik, ze was in tranen uitgebarsten van  mijn komende bronchoscopie. Ik zei dat ik uit ga van ontstekingen, of zoiets, en zij vertelde dat haar galblaas verwijderd moet worden. Ja, ze wilde mij niet lastig vallen, mijn zorgen waren immers erger. Sjesus , mam. 

Von appte, in afwachting van de uitslag van haar biopsie. Weer 2 plekjes in haar hoofd, bestralen misschien. En een andere behandeling? Ien appte, van de chemogym in mijn vorige woonplaats, ze is uitbehandeld. Ik wil haar nog een keer zien, appte ik terug. Met de andere dames van de chemogym. Nog 4 van de 6.

Oud ontstekingsweefsel. Infiltraten. Ja, doe dat maar. Stabiel voortkabbelen, dat is toch heus het plan. 

 

26 reacties

Iemand hier, jij weet wel  wie, zei mij eens ga je pas druk maken als je het weet.  Lieve Frie volg je eigen advies. En al zou het zo zijn, je er druk om maken heeft geen zin, het is er niet goed voor, het is wat het is. En ik ben het zo ontzettend zat dat slechte nieuws, het is een keer genoeg geweest, dus wie weet is het wel heel iets anders. Ik heb dinsdag bloed geprikt en een CT gehad, bij het bloedprikken hadden ze een mondkapje op, bij de CT niet, geen anderhalve meter en eigenlijk was ik er heel blij mee zo. Ik hoop ook dat ik gewoon naar mijn oncoloog kan dinsdag voor de uitslag, vind dat telefonisch helemaal niks, het staat nog steeds als langskomen op mijn ziekenhuispagina. Heel veel succes Frieda, ik hoop dat het iets anders is. Heel veel liefs 😘

Laatst bewerkt: 24/04/2020 - 07:18

Hallo Frie,

jeetje, wat een bericht! Ik logde in om je te vragen hoe het 'zwemmen zonder bandjes' je vergaat, maar dat is nu ineens niet aan de orde. Wat wordt het weer spannend en onzeker voor je. Sterkte!

Ger

Laatst bewerkt: 24/04/2020 - 08:59

Lieve Frie,

Wat een spanning weer. Ik hoop dat de uitslag meevalt.
En dan ook nog de zorgen voor je moeder erbij. Veel sterkte.

Lena

 

Laatst bewerkt: 24/04/2020 - 09:27

Lieve Frie, ik hang altijd aan je lippen als jij iets hebt geschreven. Met mijn eigen commentaar tussendoor, godver de godver en hahaha een hele! Fles wijn lekker bezig Frie, oh moeders allemaal hetzelfde en nog een keer godver de godver (sorry mensen voor mijn gevloek, maar deze blog is er helaas uitermate geschikt voor) kom ik aan het eind van je blog en wil ik best zeggen dat het ontstekingen zijn, maar ik weet het niet. Het biopt zal het uit moeten wijzen. Ik wens je veel extra liefs de aankomende periode ❤️ xx Kim 😘

Laatst bewerkt: 24/04/2020 - 09:41

Lieve Frie, we wilden zo ontzettend graag voor jou echt goed nieuws. Wat is dit nou voor gedoe, groei en verdachte plekken, dat was toch niet de afspraak. Zijn ze nou helemaal belazerd?

Ik bewonder jouw vermogen tot struisvogelen. Het beste wat je kunt doen. Maar ondertussen gaat het om je heen ook maar door. Je vriendinnen. Je moeder. Wat erg is het toch allemaal.

Ik wens je heel veel sterkte met het onderzoek en dat je daarna weer stabiel mag voortkabbelen.

Liefs en sterkte,

Hanneke

 

Laatst bewerkt: 24/04/2020 - 09:43

Lieve Frie,

Wat een ontzettende domper!! Ik snap dat je zorgen weer oplaaien... Sterkte alvast gewenst met de komende onderzoeken en het hanteren van de spanning die alles met zich meebrengt. En als het je teveel wordt... kop in het zand. Hou moed en hoop, Frie - hoe moeilijk dat soms ook is. Ook al voelt het misschien zo, je staat niet alleen...

Carolina X 

 

Laatst bewerkt: 24/04/2020 - 10:33

Lieve Frie,

wat een k**nieuws weer. En dan ook nog een aantal geliefden om je heen waar het niet lekker mee gaat. Houd het dan nooit op.
Ik wens je heel veel sterkte met je onderzoekn en duim voor je dat je het allemaal meevalt en alleen  maar ontstekingen zijn.

Liefs en een dikke knuffel,
Karin 

Laatst bewerkt: 24/04/2020 - 11:36

Wat weer een domper. Ik had zo graag nu al goed nieuws gehoord. 

Ik ga voor je duimen maar dat weet je wel en wij allen denk ik hier. We gunnen je dit zeker niet het moet ophouden met de onrust. Doorbreek jij hem ook met hopelijk een ontsteking waar je al een hele tijd koorts en verhoging van hebt.

Dan hebben we 2 vliegen in één klap kunnen vangen. Voorlopig maar struisvogelen. 

Sterkte volgende week.

Liefs Alice 😘😘❤

Laatst bewerkt: 24/04/2020 - 12:06

Hee lieve Frie,

Bah bah bah. Weer een slecht bericht van iemand.  Ik weet niet goed wat te zeggen.  Behalve houd moed en sterkte. Wat verder ook niet helpt natuurlijk.

Die fles wijn, dat vind ik wel een goeie tip , overigens. Ik ga er mee aan de slag.

X Lenneke

Laatst bewerkt: 24/04/2020 - 17:58

Klotenieuws zeg! Trudy en ik duimen voor een uitslag die meevalt. En uiteraard ook voor je moeder sterkte.

 

Laatst bewerkt: 24/04/2020 - 22:00

Lieve Frie. Ik struisvogel fijn met je mee. Kan niet geloven dat de ziekte weer op aan staat. Hoop zo dat het met de koorts te maken heeft. Dus toch een longontsteking. Of toch het coronavirus. Ook al ben je 1x negatief getest. Ik vertelde het je al. Het is heel goed mogelijk dat dit vals negatief was.

Hou vol. Samen met jouw maatje en jullie beide gezinnen zijn jullie sterk. En wij dragen daar ook een beetje bij. Toch? Spannend. Maar je weet inderdaad nog niets. Leef en geniet met de dag. Regen is voor veel tuinen welkom. Maar het heerlijke weer helpt wel enorm om het vol te houden

Dikke knuffel van mij 😘💋

Laatst bewerkt: 24/04/2020 - 22:56

Ik draai een shaggie, terwijl ik lees wat ik niet zien wil wat een klote bericht voor je. Sneller dan gemiddeld voel ik het branden van mijn peuk op mijn vingers, ik zuig te hard aan mijn peuk, net zoals jou bericht zuigt. Ik hoop dat dat struisvogelen je een handje helpt deze week door te komen anders maar een jerrycan wijn.

Sterkte lieve Frie

Laatst bewerkt: 25/04/2020 - 00:23

He bah Frie, balen voor je dat het zo loopt. Hoop dat de onderzoeken positief voor je zijn. Soms is het inderdaad fijn om even je kop in het zand te steken en af en toe boven komen voor een slokje wijn, vooral blijven doen denk ik dan. Heel veel sterkte!

Laatst bewerkt: 25/04/2020 - 08:11

Niet te geloven toch....wat een klote toestand😣, wat een mokerslag voor je. Ik ga voor je duimen en verder kan ik niets anders doen dan je heel, heel veel sterkte toewensen. 😗😗😗

Laatst bewerkt: 25/04/2020 - 08:50

Hallo Frie, dat struisvogelen heb ik ook uitgevonden en tot er iets echt fout is dan pas stressen. Voor nu maar ff die kop in het zand hoor en leuke dingen doen. En wat jammer dan dat je moeder je wilt ontzien, terwijl jij graag voor vol aangezien wilt worden. Heel veel sterkte en we zullen aan je denken en voor je duimen.

Liefs Yvon

Laatst bewerkt: 25/04/2020 - 14:53

Lieve Frie, 

Wat een rotnieuws! En via videobellen komt het nog harder binnen dan als het persoonlijk verteld wordt, lijkt mij. Ik kan me goed voorstellen dat je even wat wijn nodig had om weer in de “struisvogelstand” te kunnen komen. Dan nog de slechte berichten van je moeder en vriendinnen en Corona erbij. Soms denk ik: waarom moeten sommige mensen zoveel leed dragen?!?! Hopelijk blijkt uit de bronchoscopie dat er iets anders aan de hand is dan groei. Succes gewenst vrijdag en struisvogel maar in de tussentijd. Bibian Mentl leeft al 20 jaar met kanker en zei dat je kop in het zand steken een goede strategie is. 

Liefs, Jessica 😘

Laatst bewerkt: 26/04/2020 - 07:44

Lieve Frie,

Het is.wat. Wat zal het zijn? We weten het niet. Jij bent goed in struisvogelen nou ik ook. Zolang we niet zeker weten wat het is, is het niets. Ik hoop dat het inderdaad iets onschuldigs is. Want we zijn hier nog lang niet klaar.❤️

Laatst bewerkt: 26/04/2020 - 11:28

Lieve Frie,

Graag sluit ik mij aan bij de vorige reacties. In gedachte struisvogel ik mee. Denk aan je 🥰🥰

Laatst bewerkt: 26/04/2020 - 15:52

Hey lieverd, we hadden helemaal niet bedacht, gedacht en verwacht dat je dit nieuws krijgen zou. Willen we niet! Het is zoveel te veel slecht nieuws om je heen. Genoeg nu! Ik vind struisvogelen al heel lang een heerlijk woord en praktiseer het al minstens even lang.  Gewoon doen en de waarheid haalt ons vanzelf een keer in. Maar dat is niet nu. NIET NU! Hoor je? Je moet nog mee naar het bejaardentehuis en het is vast en zeker iets anders. De onzekerheid die knaagt een dreun en die klote kanker ook. 

We leven mee, wensen je sterkte en gaan voor goed nieuws! Hele dikke knuffels xxx Hebe

Laatst bewerkt: 26/04/2020 - 22:13

Jeetje, ik weet even niet wat ik moet zeggen. Waarschijnlijk zit ik ook met mijn kop in het zand te struisvogelen  totdat je een uitslag hebt. Maar af en toe als ik even mijn kop omhoog steek, zie ik weer dat het leven ook zijn vervelende kanten heeft. En ga ik voor je duimen dat het oud ontstekingsweefsel is.

Dikke knuffel en liefs 

Laatst bewerkt: 28/04/2020 - 10:28

Lieve allemaal, dank jullie wel voor de hartverwarmende reacties! Al m'n zorgen en twijfels kan ik hier kwijt, er is altijd steun, begrip en medeleven (en ja, dat heb ik ook wel van de mensen om me heen, maar toch is dat anders). Doet me heel erg goed! Nogmaals dank en heel veel liefs! XXX

Laatst bewerkt: 29/04/2020 - 11:22

Lieve Frie 

ik werd ff stil hiervan en lees gauw verder 

liefs hes xxx

Laatst bewerkt: 07/06/2022 - 10:21