1e chemo

1e chemo 

28 december 2018,

Het is 7:15 uur, de wekker gaat. De hele nacht heb ik niet goed kunnen slapen, maar ja wat wil je als je weet dat je de volgende dag chemo krijgt. Denk dat dat meeste niet goed kunnen slapen. En kijk nog even naar de datum 28 december precies tussen kerst en Oud & Nieuw in, maar goed ik zal wel moeten he. Volgend jaar met Oud & Nieuw staat deze meid gewoon weer op een feestje, met een glas champagne in mijn handen! 

Maar o ja! De wekker was gegaan, ik kijk naast me en geef Bram een dikke kus “Goedemorgen!”, zeg ik. En ik krijg een dikke kus terug. Ik kleed mezelf aan en loop naar beneden. Vervolgens kijk naar mama die al lekker haar boterhammetjes zit te eten. Pff ik krijg geen hap door mijn keel en besluit dan maar het ontbijt over te slaan. Nog even checken of ik alles heb: mijn ziekenhuiskaart, ID kaart, pilletjes tegen de misselijkheid. “Nou volgens mij heb ik alles”, zeg ik. Ondertussen is het 8:00 uur tijd om te gaan dus. Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis worden we doorverwezen naar de juiste afdeling, nu werd het toch wel ontzettend spannend. Ik meld me bij de balie en word daarna naar een grote kamer gebracht met allemaal, ja een soort ligstoelen, je weet wel die je ook altijd in films ziet. Nou zo ziet het er in het echt ook uit. Pff verschrikkelijk, dacht ik. Na eindelijk een uur gewacht te hebben moest ik meelopen naar een ander kamertje voor het infuus. Had ik nou maar gegeten, dacht ik. Dan kan ik er iets beter tegen.

Nu gaat het dan echt beginnen. De zuster komt binnen met een doos vol chemo zakjes, de ABVD-kuur. Eerst krijg ik een infuuszak met Dexamethason, dat is een medicijn wat helpt tegen de misselijkheid en zorgt er ook voor dat je je wat beter voelt. Daarna een zak met zoutoplossing en dan kan de chemo beginnen. De hele infuuspaal hangt ondertussen vol met zakken. 2 witte een rode en zoutoplossing. Een zak ligt nog in de doos die mag namelijk niet in het licht komen, dus die wordt ook straks afgeplakt en ik krijg een doek om mijn arm heen zo kan er geen licht bijkomen.

Daar lig ik dan aan de chemo, wat een gek idee. Door al het vocht wat ik toegediend krijg moet ik ontzettend vaak plassen dus ik blijf heen en weer gaan naar de wc. Verder zit ik wat te kletsen met mama en Bram, jeetje wat moet dat saai zijn zeg als je zo’n hele dag erbij moet zitten. Maar natuurlijk wel super lief! In je eentje een hele dag zo zitten is al helemaal niks. Al moet ik zeggen de zusters zijn ook erg aardig.

Alle drie de chemo zakjes gingen top! Tot het laatste zakje, die ene die afgedekt moest worden weet je wel. Jeetje dat brandde ontzettend in mijn arm, en dan moet ik nog 11 keer hierna, dacht ik. Gelukkig door wat afleiding van mama en Bram kwam ik er wel doorheen. Ondertussen was het alweer half 5! Ik mocht naar huis, finally! Ik voelde me nog steeds goed en gingen gauw weer naar huis toe.

’s Avonds voelde ik me wel een beetje gek, niet slecht maar ook niet echt mezelf. Ik had wel lekker gegeten patat en een frikandel. Wat een honger had ik zeg! Ik voelde me moe en hyper tegelijk, nou blijkt dus dat dat door de Dexamethason komt.

Ik besloot lekker op tijd naar bed te gaan met Bram en viel gelukkig ook snel in slaap. Tot dat ik ’s nachts wakker schrok. Ik schoot overeind en voelde aan mijn shirt, zeik en zeiknat was ik. Snel een ander shirt aan doen en weer verder slapen.

de dagen erna heb ik eigenlijk niet extreem veel last gehad gelukkig. Alleen wat duizelig, moe, buikkrampen maar verder mocht ik niet klagen. Ik ben niet misselijk geweest of ontzettend beroerd. Dus lekker rustig aan gedaan en na 2 a 3 dagen was ik alweer de oude! Op naar chemo 2! 

1 reactie