Mama en haar 'vuurbal'

Zoals jullie al allemaal weten heeft mijn mama om de 2 weken chemotherapie op maandag in het ziekenhuis. 

De eerste dag, de maandag dus, heeft ze vaak last van buikrampen en voelt ze haar wat misselijk. De rest van de dagen van de eerste week is ze heel moe. Iedere dag doet ze een middagdutje van een uur of 3. In het begin van de 2de week, maandag of dinsdag, heeft ze last van haar 'vuurbal'. Huh? Vuurbal? Wat is dat nu weer? 

De dag dat ze haar 'vuurbal' heeft is het voor haar de zwaarste dag. Er zit dan iets in haar maag dat weg moet. Vanaf dit weg is, is de chemo zogezegd uit haar lichaam en komen de betere dagen. Tijdens haar vuurbal heeft ze enorm veel buikkrampen en voelt ze haar écht niet goed. Doordat het soms zoveel pijn doet, ze kans er soms bij zitten wenen, noemt ze dit haar vuurbal.

Net zoals alle andere keren had ze deze keer ook weer last van haar 'vuurbal' en dit was gisteren. Gisteren had ze echt een rare dag zei ze tegen papa en mij aan tafel. Zelfs de raarste dag ooit... Ze is opgestaan, heeft wat gegeten en dan terug in bed gekropen door de vermoeidheid. Mama kruipt normaal gezien nooit in de ochtend in haar bed. Tegen de middag is ze dan weer uit haar bed gekomen om te iets te eten. Haar eten smaakt, wat ze raar vindt. Na het eten kruipt ze opnieuw in haar bed want ze is enorm moe en heeft last van haar 'vuurbal'. Tegen de middag is ze weer naar beneden gekomen en heeft ze poffertjes met chocoladesaus gegeten en het smaakte haar. Avondeten ging ook naar binnen, maar ze had nog steeds heel veel last van haar 'vuurbal'. Iedere avond kijken we samen, m'n ouders en ik, naar familie. op een gegeven moment zat mama onderuit gezakt in de zetel met haar hand aan haar hoofd. Ze voelde haar echt niet goed... 'ik ga hier ieder moment naar het toilet moeten lopen want m'n buik doet zoveel zeer'. Op een gegeven moment heeft ze moeten overgeven en zat ze voor een lange tijd op het toilet. Haar 'vuurbal' was eruit.

Zijn er mensen die dit herkennen bij hunzelf of bij familieleden die aan de ziekte lijden???

 

5 reacties

Heeft ze geen middelen tegen de misselijkheid gekregen en ook geen maagzuurremmers? Mijn vrouw kreeg die standaard tijdens de behandeling. Ze kon ze nemen wanneer ze die nodig had. Dat hielp haar erg goed.

Laatst bewerkt: 21/05/2019 - 15:55

Lithican heeft ze voorgeschreven gekregen. Mama heeft nog liever pijn dan dat ze naar de pillen moet grijpen...

Laatst bewerkt: 21/05/2019 - 19:46

Dat is niet slim. Pijn verzwakt het lichaam.  De pillen hoef je vaak maar tijdelijk te slikken. Ze worden niet voor niets voorgeschreven en maken onderdeel uit van de gehele behandeling.....

Laatst bewerkt: 21/05/2019 - 22:26

Ze neemt ze alleen als ze echt de pijn niet meer kan verdragen. Wij hebben haar zelf ook al gezegd dat ze de pillen mag nemen, om alles voor te zijn. Zelfde met dafalgan, ze mag er 4 in een dag nemen, maar doet ze ook alleen maar als het echt echt echt nodig is. 

Laatst bewerkt: 22/05/2019 - 08:15

Fijn dat ze kan eten, ik zat aan de sondevoeding .Ze moet echt dr pillen slikken, kijken of het helpt, als het niet helpt kun je altijd nog zeggen ik slik ze niet. Bij mij hielpen ze niet. Ik slik ook niet graag pillen, maar sinds ik 2 maagbeschermers slik heb ik nergens geen last meer van, dan slik ik ook nog pancrease voor de vertering van mijn voedsel, enzymen. Ze is heel erg ziek ze heeft ze nodig, pijn kost erg veel energie.

Laatst bewerkt: 23/05/2019 - 23:06