Een dag zonder het woord 'kanker'

Hebben jullie ooit al een dag gehad na de diagnose dat het woord 'kanker' niet genoemd wordt of dat je er niet aan denkt? Awel, ik niet, ik denk er voortdurend aan en hoor het woord iedere dag, zowel thuis als op straat. 

Sinds de diagnose van alvleesklierkanker bij mijn mama spookt het verschrikkelijke woord 'kanker' ieder moment van de dag door mijn hoofd. Hoe komt dit? De ziekte is heel ingrijpend, zowel voor de persoon met de diagnose zelf als voor de personen in de dichte omgeving. Bij alles wat je doet denk je er aan. Als ik studeer dwalen mijn gedachten af naar m'n mama, ook als ik televisie kijk, uitga met vrienden en zelf tijdens het slapen. 

Sinds de diagnose (22 januari 2019) heb ik vaak nare dromen. Heb er al 6 in totaal gehad. De eerste maand had ik er 4 en nu sinds vorige week heb ik er alweer 2 gehad. Zijn er mensen onder jullie die dit ook hebben en weten wat je er kan aan doen? Het is alles behalve leuk... ik ben soms bang om nog te gaan slapen en dit door de nare dromen. 

De dromen gaan over familieleden die omkomen in een brand, vrienden die sterven door een verkeersongeval, mensen die mijn familie iets willen aandoen, dilemma's waar ik moet kiezen voor het leven van mijn mama of voor het leven van m'n papa, mama die sterft aan de ziekte terwijl ik op scoutskamp ben en geen afscheid kan nemen, vrienden die stikken in hun eten, papa die opeens ook de ziekte heeft... 

Iemand die mij kan helpen wat ik hieraan kan doen? Ik heb er al eens over gesproken met een psychologe uit het ziekenhuis, toen heb ik het 2-3 maand niet meer gehad en nu zijn ze terug.

 

8 reacties

Dag Smedje, mijn vrouw is net klaar met haar borstkanker behandelingen en ook zij heeft vaak nare dromen. Over verlaten worden of dat mensen in haar droom tegen haar zeggen dat ze dood gaat. Dromen zijn gewoon verwerking van wat te groot is om mee te dealen....het hoort erbij! Veel met mensen praten die je kunt vertrouwen kan helpen. Kanker laat je denken over de dood en gaat over de essentie van het leven! Accepteer dit . De dromen en dat het moeilijk is wat jou overkomen is. Er zijn geen pasklare oplossingen. Ik help mijn vrouw door haar te troosten en veel over haar angsten te praten dat helpt haar. Zoek zo iemand.Sterkte gewenst!

Laatst bewerkt: 19/05/2019 - 20:44

Dag Kees,

Dankjewel voor je antwoord. Ik praat er vaak over met een klein aantal mensen die ik vertrouw, maar soms heb ik het gevoel dat ik hen 'lastigval' met mijn problemen. Vaak weten ze ook niet hoe te reageren aangezien ze het zelf niet meemaken. Ik heb 2 broers, maar die hebben geen nare dromen... Ik heb dit al eerder gehad bij het verliezen van mijn opa.

Groetjes

Laatst bewerkt: 19/05/2019 - 17:21

Dag Smedtje, je zit in een zware periode en die zal op de één of andere manier verwerkt moeten worden... Het komt vaak voor dat dat via dromen gebeurt. Heel vervelend, zeker als je al een soort van ongemakkelijkheid voelt om te gaan slapen. Misschien kan een speciale app je  helpen. Iemand gaf mij als tip de app van zorgverzekering VGZ, Misschien ook iets voor jou? Ik geef de link hieronder. 

https://itunes.apple.com/nl/app/vgz-mindfulness-coach/id779531500?mt=8

Een app alleen zal misschien niet voldoende zijn; zoek, net als Kees zegt, fijne mensen om mee te praten. Misschien een lotgenotengroep? En misschien via internet nog wat andere tips om meer ontspannen te gaan slapen. 

Ik wens je heel veel sterkte en hopelijk betere nachtrusten, Smedtje!

Hartelijke groet,

Carolina 

Laatst bewerkt: 19/05/2019 - 17:24

Dag Carolina, 

Dankje voor je antwoord. Ik zal eens kijken om gebruik te maken van de app.

Groetjes,

Smedtje

Laatst bewerkt: 19/05/2019 - 20:30

Hai Smedtje,

Mijn jongste zoon (26) heeft ook sinds kort af en toe een soort nachtmerries. Hij probeert aan de ene kant rust te nemen en aan de andere kant bezig te blijven. Veel sporten, lekker werken, uitgaan. Ik heb mijn beide zonen gezegd dat ze mij het meest helpen en gelukkig maken als ze hun leven blijven leven en mij blij maken met hun avonturen en gekke verhalen. Dat dat bij vlagen lastig is, ja, maar het is ook een lastige periode, zacht gezegd. Wat je nu meemaakt is heel heftig en dat kán niet anders dan heel veel plaats in je gedachten innemen. Gun jezelf die dromen, laat ze zijn wat ze zijn, ze betekenen óók de liefde die je voor je moeder voelt.

Sterkte! 

Miranda X

Laatst bewerkt: 19/05/2019 - 20:14

Dag Miranda, 

Dankjewel voor je antwoord! Ik probeer ook nog vaak iets te doen met vrienden, maar soms is dit met niet zoveel zin. Ik zit op dit moment het liefst thuis op m'n kamer of gezellig voor de televisie met m'n ouders. 

Groetjes,

Smedtje

Laatst bewerkt: 19/05/2019 - 20:44

Dromen heb ik niet gehad, ik zal het mijn kinderen eens vragen. Ik sliep in de periode van de chemo na de operatie wel erg slecht en moest van mijn oncoloog slaappillen nemen omdat ik mijn rust moest hebben, het nadeel daarvan is dat je er ook weer vanaf moet kicken. Wel heb ik nu zoiets dat ik de dagen langer wil maken en pas laat ga slapen wat niet verstandig is, slapen is erg belangrijk! Zoek hulp!

Laatst bewerkt: 23/05/2019 - 22:58

Ik heb er ondertussen nu al 7 gehad en allemaal dromen waar familieleden of vrienden sterven... De eerste maand had ik er 4 op een maand tijd (wekelijks 1 dus). Heb toen de stap kunnen zetten om erover te gaan praten, ik mocht slaappillen nemen maar dit deed ik al. Heb dan een maand of 2 geen mer gehad en nu zijn ze sinds 3 weken geleden terug... Het is nu de periode dat ik moet studeren en er komen heel wat rare thema's aan bod, misschien komt dit hierdoor? Deze ochtend een mail gestuurd om nog eens een afspraak te maken bij de psychologe en deze middag het ook aan mijn mama verteld dat ik er weer last van heb. 

Laatst bewerkt: 24/05/2019 - 17:39