Details 3

Als je de route uit het Prostaatlogboek volgt dan ben je wel even van slag. Operatie heeft niet het beoogde resultaat en bestraling doet ook niet wat het moet doen. Genezing is niet meer mogelijk en het einde ziet er niet rooskleurig uit. Wat op dit moment rest is een hormoonkuur en daarna eventueel chemo.
Wat is het moeilijk om je gedachten de goede kant op te leiden.
Deze zomer zijn we naar het SFG geweest voor een second opinion bij Dr Bangma. Deze uroloog was zeer duidelijk: het ziet er niet goed uit en zo snel mogelijk beginnen met een hormoonkuur. Gevraagd naar mijn levensverwachting mocht ik blij zijn als ik 70 jaar haalde.
Dat hakt er toch wel in als je een arts dat zo hoort zeggen en zoals reeds eerder vermeld was ik er op voorbereid maar vrouw, kinderen en omgeving niet.
Wennen dus weer dat je met een hormoonkuur gaat beginnen waarvan je niet weet hoe je er op reageert. En wennen aan het feit dat je niet meer beter wordt en dat je er het beste van moet maken. Hier en nu!
Toen ik mijn zwager dit nieuws meldde, nodigde hij me onmiddellijk uit om een motortocht te maken door Californië. Wat was ik geraakt door dit gebaar.
Over die tocht later.
Ik heb in augustus een mooie 2e hands racefiets gekocht want ik voel me goed en als ik sport voel ik me beter en dat wil ik zo lang mogelijk zo houden. Fietskleding bij de Lidl was in de aanbieding; dat kwam goed uit. Prachtige tochtjes gemaakt van zo'n 60 km want er zijn veel zeer mooie fietspaden rond Zoetermeer. Alleen dat zadel gaf problemen: het deed na verloop van tijd zeer (eigenlijk normaal voor een racezadel) maar als ik afstapte, lekte ik aanzienlijk en dat was vervelend. Als ik op mijn gewone fiets rijd heb ik daar nauwelijks last van. Even koffie drinken onderweg kon echt niet. Googelen naar een goed zadel leverde het merk ISM op. Volgens de site worden dergelijke zadels aangeraden door urologen. Zadel besteld en gemonteerd. Wat een genot: veel minder pijn en droog.
Een aanrader voor mensen die dit probleem ook hebben.