Ben ik erfelijk belast?

In de sportschool

Terugblik 30 september 2020.  Enkele weken geleden is mijn bloed naar het LUMC opgestuurd voor genetisch onderzoek (op 5  verschillende genen voor verhoogd risico op borstkanker) en maandag hoorde ik van de klinisch geneticus het goede nieuws. Ik ben NIET erfelijk belast met een borstkanker gen😃. Hier was ik natuurlijk superblij mee en vooral voor mn dochters, want als ik het niet heb, hebben zij het ook niet🙃
Voor mij betekent het concreet dat niet allebei m'n borsten geamputeerd hoeven te worden. De kans op borstkanker in mn gezonde borst is even groot als bij elke andere vrouw.

12 en 13 oktober krijg ik weer een PET-scan en MRI en 15 oktober hebben we een gesprek met de oncoloog en de chirurg voor de uitslag. Aan de hand daarvan bespreken we de mogelijk- en onmogelijkheden van de operatie en reconstructie. Dit gaat voor mn gevoel ineens best snel. Ik merk dat ik het toch wel spannend vind en besef me ineens dat dit voor altijd wat aan mij gaat veranderen... Dat heb ik nog niet eerder gevoeld.
Daar speelt de persconferentie van Rutte en De Jonge misschien ook wel een rol in. Deze greep me meer aan dan ik had verwacht. Het treft mij nu persoonlijk, omdat reguliere operaties uitgesteld kunnen worden...  Ik laat het ook maar weer los, want de operatie duurt nog twee maanden en het is zonde van mn energie om me daar nu al zorgen over te maken. Ik heb daar in m'n eentje tenslotte toch geen invloed op, behalve om me aan de maatregelen te houden natuurlijk🙃.

Om zo fit mogelijk de operatie in te gaan ben, dacht ik ff mee te doen met 'Nederland in beweging' op TV. Dat ziet er zo easy uit.... Nou, dat viel tegen! Na 5 minuten lag ik uitgeteld op de bank🙈.  Afgelopen vrijdag ben ik gestart met oncologische fysiotherapie😃. Dit is een uurtje sporten met een groep lotgenoten onder begeleiding van een fysiotherapeut. Ieder met zijn of haar eigen doel. Voor mij is het conditie en spierkracht opbouwen.
Vrijdag gestart met een half uurtje. Het aantal kg op de fitnessapparaten waren echt laag. Van mij mocht het wel iets zwaarder💪🏼. Ik voelde echt niks! De fysio vond dat geen goed idee en daar was ik achteraf heel blij mee, want ik heb toch een partij een spierpijn gehad😳bizar gewoon! Toen ik besefte dat het spierpijn was, werd ik er eigenlijk acuut blij van. Dit is positieve pijn en ik ben weer aan het opbouwen😁. Gisteren een uur geweest en vandaag bijna geen last, dus volgende week mag ik misschien wel ietjes meer kilo's😇

En ander onverwacht leuk nieuws is dat mijn haar alweer groeit😃. Dat was het laatste wat ik verwachtte. Ik heb nog 6 chemo's te gaan, waar haaruitval ook één van de bijwerkingen is en nu al heb ik een heel zacht donsje op mn hoofd. Ik weet niet of het blijft, maar voorlopig geniet ik er wel van en geef ik mezelf gewoon regelmatig een aai over mn bol😊🙃💕. 

4 reacties

Hai Berit,

Heeft volgens mij niets met dapper te maken. Ik liet alles gewoon over mij heen komen, nam alles zoals het was en heb gebruik gemaakt van alle hulp die mij aangeboden werd😊. En was er iets dat niet fijn was, dan wist ik "Het is een keer voorbij!" (net als mn bevallingen😁). Daarnaast kon en kan ik oprecht genieten van de kleine dingen in het hier en nu. 

Hoe is het met jou?

Liefs Esther💕

 

Laatst bewerkt: 17/01/2022 - 12:39

Hey Esther, ik herken dat zo, het fijne als je kunt genieten van ‘kleine’ dingen. Gisteren zag ik mijn collega’s via beeldbellen. Ik had me zo verheugd om in april na de bestralingen weer mijn werk te kunnen gaan oppakken. Het herstel van de operatie gaat goed; helaas zijn er meerdere uitzaaiingen  gevonden bij de poortwachterklieren. Een flinke teleurstelling, en chemotherapie is nu het voorstel. Ik blijf er positief in staan hoor. Mijn stemming is gelukkig stabieler.houd me maar op de hoogte hé?

Liefs Berit

Laatst bewerkt: 18/01/2022 - 07:28

Bij mij zijn er na de chemo ook nog microcellen gevonden, waardoor al mijn lymfeklieren in mijn oksel zijn verwijderd (in dezelfde operatie als mijn borstamputatie). Dat viel in eerste instantie tegen en aan de andere kant waren we blij dat ze het hebben gevonden en konden verwijderen😊. Volgens mij schrijf ik hierover in het stukje dat ik komende week plaats.

Laatst bewerkt: 30/01/2022 - 09:08