The imitation game

The imitation game is een film gebaseerd op het waargebeurde verhaal rond Alan Turing. Alan Turing was een bijzondere man, een briljant wiskundige die aan de wieg heeft gestaan van de computer. In de tweede wereldoorlog was hij één van de belangrijkste spelers bij het kraken van de Enigma code machine, welke de Duitsers gebruikten om berichten te versturen.  Maar Alan was in een ander opzicht ook een bijzondere, voor die tijd man, hij was namelijk homoseksueel, een misdaad in het Engeland van de vijftiger jaren. In 1952 werd hij gearresteerd en voor de keuze gesteld: chemische castratie of één jaar gevangenis. Als hij zich de gevolgen van zijn keuze zou hebben gerealiseerd, zou hij vast voor het laatste hebben gekozen. De film is op NPO plus te bekijken.

In 1954 is Alan overleden. Zijn dood is nog in nevelen gehuld, was het zelfmoord? Is hij vermoord? Vergiftigd of een ongeluk? Lees het verhaal maar op Wikipedia.

Ik denk dat het zelfmoord was en dat hij dat verbloemd heeft met de appel met cyanide. Alan, de hoogintelligente wiskundige had chemische castratie ondergaan, waarbij testosteron wordt onderdrukt. Een bijwerking daarvan, waarvan hij zich de werking niet heeft gerealiseerd, is dat het geheugen door gebrek aan testosteron wordt aangetast. Dat, en  nog veel meer lichamelijke ongemakken, zoals vermoeidheid en concentratieproblemen. Dat, hetgeen Alan Turing heeft groot gemaakt, dat wat hij was in iedere vezel, dat is door de chemische castratie definitief kapot gemaakt.

Ik zit in dezelfde situatie. Vroeger hetero, nu onzijdig, een eunuch. De vermoeidheid speelt hevig, concentratie problemen, lusteloos bankhangen, niks waard zoals we dat hier zeggen. Mijn testosteron was altijd laag, lager dan de meesten van ons prostaatkankerpatiënten met hormoonkuren konden bereiken en nu, na de kuren, nog lager. Ik had gehoopt op mijn oude niveau terug te keren, maar dat laat zich niet aanzien. En nu testosteron kennelijk niet meer nodig is voor het remmen van de kanker, zie ik mogelijkheden voor testosteron suppletie. Een beetje, net voldoende om weer op mijn oude waarden te komen. Net voldoende om de motor weer netjes stationair te laten lopen.

Een vraag waard voor Bergman de volgende keer.

11 reacties

Je hoort het nog, dat na stopzetting hormoontherapie de testosteronwaarden niet meer het oude niveau behalen , en dan keer je dus niet terug naar je vroegere levenskwaliteit.
En dan is testosteron suppletie idd een mogelijkheid die het overdenken waard is

Laatst bewerkt: 10/12/2023 - 12:27

Dat zou wel fijn zijn, een beetje meer energie. Alleen al van dat lusteloze bankhangen word je al zo moe . Gewoon een beetje rommelen bij huis, een wandelingetje. Als dat zou kunnen voel je je vaak ook al wat beter, is mijn ervaring. Ik hoop dat het gaat lukken!

Liefs, Karin 😘

 

Laatst bewerkt: 10/12/2023 - 17:47

Oh zweef wat zou dat heerlijk zijn voor je ,het is zo frusterend om zo weinig energie te hebben ,terwijl in t koppie wil je van alles 

Liefs hes 🤗🎄

Laatst bewerkt: 10/12/2023 - 19:47

Zou fijn zijn zweef als je weer wat meer kwaliteit zou ervaren en wat meer energie.

Laatst bewerkt: 12/12/2023 - 08:30

Ik gun je ook meer energie, lieve Zweef! Het is een prachtige film, Benedict Cumberbatch is heel goed. Vond hem ook al zo geweldig als Sherlock Holmes. 

Ik denk hetzelfde over oestrogeen suppletie, dat zou ik ook wel willen... helaas waren de tumoren uit mijn buik hormoongevoelig, dus dat kan ik beter niet doen. Maar als het zou kunnen, zou ik vooraan staan. Ik snap het.

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 13/12/2023 - 13:21

Hoi Zweef, 

Een vriend van mij gebruikt sinds enige tijd testosteronzalf. Zijn testosteronwaardes wilden ook maar niet stijgen, en hij had zero energie. De zalf heeft zijn leven compleet veranderd - hij voelt zich 100 % beter.

Het risico dat door de zalf een eventueel rondzwervende overgebleven kankercel wakker wordt, neemt hij op de koop toe...

Sterkte!

Jet

 

Laatst bewerkt: 15/12/2023 - 10:48

Ik heb de Androskliniek aangeschreven, ik kwam bij hen via google. Op hun website staat dat het wordt toegepast bij ex kankerpatiënten, maar niet bij actieve kankerpatiënten. De receptie heeft mijn mail doorgestuurd naar de arts, ik wacht nog op zijn antwoord.

Die vriend van jou, hoe is zijn situatie? En welke testosteron waardes heeft hij nu?

Laatst bewerkt: 15/12/2023 - 13:10

Hoi Zweef, 

Ben ik weer. Vriend had niet-uitgezaaide prostaatkanker. Daarom is hij geopereerd, bestraald en heeft hij een hormoonbehandeling gehad. Met die behandeling is hij gestopt, hij had er heel veel last van. De bedoeling was dat na het stoppen zijn testosteronwaarde zou stijgen, maar die bleef hangen op 1.7. Nu hij de gel gebruikt is het gehalte 20 en, ik citeer, stuitert hij vrolijk door het leven. Hij zegt dat hij het van harte kan aanbevelen, maar dat PSA en testosterongehalte zeker in het begin streng in de gaten moeten worden gehouden. 

Maar hij is dus inderdaad ex-kankerpatiënt - ik heb dus geen idee of dit voor jou een optie is. Wie weet.

Hartelijke groet, fijn weekend gewenst,

Jet

Laatst bewerkt: 15/12/2023 - 20:21

Kun je nagaan! Een testosteron van 1,7 en niks waard. Mijn testosteron is nooit hoger geweest dan 1,3 en daar heb ik voldoende op gepresteerd. En nu dan op 0,3 na de behandeling. Ik heb uitzaaiingen, maar inmiddels castratie resistent, wat betekent dat de kanker geen testosteron meer nodig heeft om te groeien. Dus verhogen naar 1,3, wat lager is dan wat jouw vriend had, dat lijkt mij geen bezwaar om meer kwaliteit van leven te geven. Dood ga ik toch.

Laatst bewerkt: 16/12/2023 - 09:37

Ik geef je geen ongelijk. Onder een zware deken van vermoeidheid en lusteloosheid leven of nog een tijd energie hebben on dingen te doen... Dan is de tweede optie wel heel aantrekkelijk! En garanties heb je toch al niet. Hoop dat het allemaal mogelijk is, ik ben benieuwd.

 

Laatst bewerkt: 16/12/2023 - 12:42