Schaakmat

De oorsprong van het schaakspel is in nevelen gehuld, maar een legende zegt dat ene Sissa Ben Dahir het uitvond. De Indiase koning Shirham was zo verrukt over het spel dat hij Sissa een beloning aanbood. Die vroeg om het aantal rijstkorrels dat je verkrijgt als je op het eerste vakje van een schaakbord één korreltje legt, op het tweede vakje twee, op het derde vier, op het vierde acht, enzovoort. Elk vakje op het schaakbord krijgt op die manier het dubbel aantal rijstkorrels als het vorige vakje.

Koning Shirham onderschatte — zoals nagenoeg iedereen — intuïtief het aantal korrels en lachte Sissa uit omdat hij zo weinig vroeg. Toen hij iemand liet berekenen om hoeveel rijstkorrels het ging, duurde het meer dan een week voor die met een oplossing kwam. Koning Shirham werd ongetwijfeld wat bleekjes toen hij het antwoord kreeg: samengeteld leveren de vakjes 18.446.744.073.709.551.615 korrels op. Dat is de oogst van al het rijst van de wereld, van meerdere tientallen jaren.

Je kunt de rijstkorrel ook vergelijken met een enkele kankercel. De eerste kankercel ontstaat door een mutatie en is nog lange tijd niet zichtbaar. Die ligt op het eerste vakje. Na een maand of vier liggen er in het volgende vakje 2 kankercellen en daarna vier, acht, zestien, tweeëndertig, vierenzestig en zo verder, zie onderstaande tekst met bronvermelding onderaan dit blog.

"De verdubbelingstijd in omvang van grootte van een tumor ligt meestal tussen de 100 en 200 dagen, en gedurende deze periode wordt het volume van de tumor dubbel zo groot. Bij een snelle verdubbelingstijd van bijvoorbeeld 125 dagen zal de tumor zich driemaal per jaar verdubbelen. Het kankerproces begint met een enkele kankercel, en na 3 verdubbelingstijden is uit deze cel, dus na een jaar, een groepje van 8 celletjes ontstaan. In dit geval zal, als men de verdubbelingstijd van 125 dagen aanhoudt, het rekenkundig 10 jaar duren, voordat uit die ene kankercel een tumor is gegroeid, die door zijn formaat begint op te vallen. Als in zo'n geval een tumor wordt gesignaleerd, dan heeft die patiënt al minstens tien jaar kanker.'

Nou had ik geen knoeperd van een prostaat, ik meen gelezen te hebben een volume van 40 cc en een diameter van 24 mm. Maar die zat al wel kneitervol, zo vol zelfs dat cellen al lang geleden emigreerden, in ieder geval al naar de lymfeklieren, waar die nu ruim zichtbaar zijn. En ongetwijfeld ook al pionieren verder in het lijf. Ik realiseer mij terdege dat ik al geruime tijd "schaak" sta. Mijn koningin (prostaat) is al genomen. Mijn pionnen (lymfeklieren) houden nog manmoedig stand maar vallen één voor één. Over enige tijd worden de lopers en paarden (beenderen) bedreigd en daarna de torens (nieren, lever). En als niets meer blijft, dan rest nog slechts schaakmat, de koning geeft het op.

 

Bron: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/24856-hoe-snel-groeien-kan…

10 reacties

Heeft de klok stilzetten of geen klok gebruiken zin? Of dammen opwerpen, mijnen leggen. Alle mineurs ontslaan. 

In de resttijd gaan we het doolhof in en doen ons stinkende best om de uitgang juist niet te vinden. We laten ons toch niet zomaar schaakmat zetten!

XX

Laatst bewerkt: 22/09/2022 - 10:15

Had me niet gerealiseerd dat het zo lang duurt om een tumor te krijgen. Hopelijk heb jij samen met de artsen nog een paar goede zetten om die kanker zover te vertragen zodat je nog jaren mee kan.  Gelezen op internet dat er een schaakpartij gespeeld is van 269 zetten, potje schaak kan dus best een lange tijd duren Zweef. Ik zelf ben niet zo goed in schaak dus hoop ik dat de artsen mij daar goed bij kunnen helpen.

Laatst bewerkt: 22/09/2022 - 11:09

Bij schaken stelt men zich netjes voor ook de aanvang van het spel word kenbaar gemaakt, bij velen van ons maakt een arts ons erop attent dat we aan het schaken zijn. Zo een spel beginnen kan mij de broek niet doen bollen.

Sterkte

Laatst bewerkt: 22/09/2022 - 12:43

Over bollende broeken wil ik het helemaal niet hebben. Dat is een gepasseerd station. Tenzij je het ongecontroleerd ledigen van de darmen bedoelt......

Laatst bewerkt: 22/09/2022 - 12:50

Vandaar ook hoe rampzalig het is als je een heel snelle stijging hebt van psa . Dan spreken ze van maanden ipv jaren vooraleer je lopers en paarden aan de beurt zijn. En als dan de heren dokters zeggen , kom binnen 3 maanden nog maar eens terug , ja , dan ......

Laatst bewerkt: 22/09/2022 - 17:42

Dan zullen wij het edele schaalspel moeten heroepen en de regels veranderen want jij schaakmat is geen optie 

liefs hes xxx

Laatst bewerkt: 24/09/2022 - 11:52

Ik denk niet dat we ons zorgen moet maken .
Zweef is creatief genoeg om als het nodig is , de spelregels een beetje aan te passen

Laatst bewerkt: 24/09/2022 - 12:20

Ontzettend knap van jou hoe je dit veteld! Ik wil dat je dit ook volhoudt en nog heel lang onder de mensen blijft, want je bent hard nodig met alles dat je weet! Dank je wel lief persoon! X

Laatst bewerkt: 09/10/2023 - 17:35

Wat heb je dat mooi verteld en heel  inzichtelijk. Dus ik heb al een lange tijd kanker. Morgen weer bloed prikken en hopen dat het niet hard opgelopen is. Laatste keer 1.9.

Laatst bewerkt: 27/11/2023 - 15:06