Groente-goeroe

Het was een kort telefoongesprek vanmorgen, met de oncoloog. " De bloeduitslagen zien er heel goed uit . En de tumormarker is nog weer gewoon laag. Zo door maar weer dan. Tot over een paar maanden. Dag hoor". Zo ging het gesprek ongeveer. Was ik er gespannen over, van te voren? Dat viel  wel mee. Een paar weken geleden had ik wat klachtjes. Eigenlijk de bekende klachten in de buurt van mijn longen. Daar heb ik zo nu en dan last van. Dan krijg ik het wel een beetje benauwd; "het zal toch niet....". Maar de klachten waren na een aantal dagen vanzelf weer weggegaan. Ik voel me verder goed en ik gebruik nog steeds geen suiker. Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen. Over de kanker. 

Tja, geen suiker. Niet weer over die suiker denk je missschien wel. In vorige blogs heb ik er al uitvoerig over geschreven.Hoe het zo gekomen is. Waarom ik dat ben gaan proberen. Over de wonderbaarlijke tumormarker daling. Mijn blijdschap en verwondering hierover. Bloggend heb ik mijn persoonlijke ervaring verteld. Beschouwend. Niet dwingend, niet opdringend, was in ieder geval de bedoeling. En ja, het werkt. Nog steeds. Bij mij.Dus ik ga er gewoon mee door. Vind ik het moeilijk? Nee, niet meer. Ben ik er niet veel mee bezig? Met dat geen suiker gedoe? Nee hoor. Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen. Over geen suiker eten.

Geen bijzonderheden betreft mijn gezondheid te melden dus. Maar er is wel een andere, beetje ongemakkelijke,  bijzonderheid, die dit alles tot gevolg heeft gehad. Ik merk dat sommige mensen mij nu als een soort wandelend wonder zien. Wat ook wel zo is natuurlijk. Maar er worden mij nu kwaliteiten toegedicht die ik helemaal niet heb. Een expert op het gebied van voeding.  Een soort groente-goeroe. "Mag ik wel pasta eten?". "Mag ik in plaats van knolselderij puree ook zoete aardappel eten?" "Mag ik wel fruit?". "Weke noten mag ik?" Lieve mensen, van mij mag iedereen alles. Laat dat alsjeblieft gezegd zijn. Ik heb ook geen nieuw dieet bedacht en ik wil ook  niet claimen dat ik het antwoord op kanker heb gevonden. Ik doe helemaal geen opzienbarende dingen. Er gebeuren opzienbarende dingen. Dat wel. Ik eet alleen geen toegevoegde  en geraffineerde suikers meer. Ik doe ook maar wat eigenlijk.  Ik volg geen specifiek dieet uit een boekje. Ik probeer zo min mogelijk koolhydraten te eten. Echt heel weinig.  En als ik ze eet, dan wel de goede. Maar ik sjoemel ook wel eens heel soms. Een paar chipjes van de kleinkinderen of in het weekend een bruin broodje. Alleen suikers; daar doe ik echt geen enkele concessie in! 

Wat ik lastig vind, is als mij echt om advies wordt gevraagd. Ik kan, en wil, en mag geen advies geven, of iemand behalve suikers, ook met koolhydraten moet stoppen. Als iemand al kilo's is afgevallen ten gevolge van kanker weet ik niet welke gevolgen het heeft als je dan ook nog eens de koolhydraten laat staan. Ik ben ook wel wel een kilo of 6 afgevallen. Dat was voor mij geen probleem, maar voor anderen misschien wel. Dat moet eigenlijk met arts of dietist besproken worden. Maar dan komt het wetenschappelijk bewijs, wat er niet is, weer om de hoek kijken. En ik weet niet wat die arts of dieetist dan zegt. (Of wel) Echt lastig hoor dit.

Ik hoop dat iedereen de verwondering er met mij van inziet. En ik hoop dat als je gemotiveerd bent, en je de suikers laat staan, je er positief effect van zult merken. Wat mij hierbij helpt is de simpele redenering; ik neem iets níet in ,in de hoop het wél iets in te moeten nemen (hormonen, chemo) nog een poos uitgesteld kan worden. Een soort omgekeerd medicijn. Bovendien heeft het schrappen van suiker uit je leven altijd een positief effect op je gezondheid. Ook al heb je geen kanker. En natuurlijk wil ik van ganser harte en met alle liefde vragen beantwoorden en desgevraagd mijn ervaringen met jullie delen.Ik hoop dat jullie mij niet een fanaticus vinden, maar gewoon Heleentje, die ziek is, maar waar het nu wonderwel goed mee gaat.

Een suikervrije groet, maar wel met knolraap en lof, schorseneren en prei.(Drs P.) 

 

12 reacties

Suiker is /kan een zeer goede bron van kanker zijn, de contrast vloeistof die bij bepaalde onderzoeken word gebruik bestaat gedeeltelijk uit suiker met jodium waardoor het erg snel word opgenomen in bepaalde tumoren en snel zichtbaar word door de jodium. Op vele vragen zijn geen antwoorden  bij kanker al helemaal niet, niet geschoten altijd mis en jij hebt zo te lezen de hoofdprijs. Het geluk is je gegund.

Sterkte

Laatst bewerkt: 03/11/2020 - 00:12

Wat fijn dat je uitslagen weer goed zijn. Daar doe je het voor. 

Suikers inderdaad daar was ik ook al achter dat dit niet goed is voor de kankercellen. Ik probeer ook sinds ik diagnose gekregen heb dit te beperken wat soms niet makkelijk is.

Dat mensen je dingen vragen mbt voedsel is natuurlijk niet raar. Ze willen ook zo'n uitslag net als jij. Alleen ieder mens is anders en reageert anders. En snap je pleidooi ook wel. Ze mogen zich er ook zeker niet op blindstaren.

Ik gun iedereen ook zo'n uitslag. Ik hoop dat het nog heel lang stabiel blijft. Misschien dat je hiermee een nieuwe roeping hebt?😅

Liefs Alice 😘❤

Laatst bewerkt: 03/11/2020 - 08:00

Als 'groente- goeroe'? Hmmmm..... Ik  ga er toch maar over denken Alice.

De groenten van mij ;) 

Laatst bewerkt: 03/11/2020 - 12:07

Hoi Heleentje, het allerbelangrijkste nieuws dreigt onder te sneeuwen onder je herkenbare groentegoeroe bericht: je bent nog steeds stabiel met lage markers!

Dit is zó fijn en belangrijk, dat je daarmee of je wil of niet een soort hoopvol voorbeeld bent geworden. Hoe mooi is het om anderen hoop te kunnen bieden. Ik herken dit in mijn eigen situatie die ook hoop geeft aan anderen. Soms voel je je er bijna schuldig over. Ondertussen weet ik donders goed dat alles tijdelijk is en dat het waarschijnlijker is dat die kanker terugkomt dan dat ie wegblijft. Maar ondertussen hebben we toch maar prachtige extra jaren waarbij we zelfs anderen hoop en inspiratie kunnen bieden. 
Lieve groet, ga vooral zo door en bedankt dat je je verhaal met ons deelt,

Ellemes

Laatst bewerkt: 03/11/2020 - 09:43

Dank je  voor je woorden Ellemes. Ben ik blij mee. Want zo waar wat je schrijft dat we hoop en inspiratie mogen bieden aan anderen . Ook al weten we dat het een keer weer anders wordt.

Ik weet nog dat ik, jaren geleden, voor het eerst op een bijeenkomst van Olijf was. https://olijf.nl/ Met mijn lotgenoten vriendin. Het was in het eerste jaar van onze ziekte. We waren nog bezig met onze eerste chemokuur. De prognose was erg ongunstig en we dachten nog een jaar ofzo te hebben. Tijdens die bijeenkomst vroeg een vrouw iets aan de spreker over de derde chemokuur die ze zou ondergaan. Een derde chemokuur!!  Dat kon dus ook nog.Niet dood, en ook nog aanwezig op de Olijfdag.  We waren zo opgetogen en hoopvol gestemd over deze opmerking. Daar konden we ons aan op trekken en hoop uit halen.

En ja; inderdaad is de allerbelangrijkste boodschap uit mijn blog dat het nog steeds stabiel is . Heerlijk. 

X

Laatst bewerkt: 03/11/2020 - 11:37

Wat fijn dat het zo goed met je gaat! Dat is inderdaad het aller belangrijkst.

Dat suiker niet goed is, weet toch eigenlijk iedereen wel. En dat jouw ervaringen daarmee geen enkele garantie geven voor een ander, ook. Lastig als mensen jou als een expert gaan zien.

Ik ben gewoon heel blij dat het bij jou zo'n positief effect heeft en hoop dat het heel lang zo mag blijven!

Liefs, Hanneke

 

Laatst bewerkt: 03/11/2020 - 13:04

Hoi Heleen,

met interesse je verhaal gelezen en  inmiddels ook al een tijdje de suiker laten staan. En buiten dat het enkele kilo’s scheelt en ik me veel beter voel, vind ik het iedere keer weer verrassend hoe laconiek er over gedaan wordt in onze medische gezondheidszorg. Dat het goed gaat is de  chemo, toeval of geluk. Ergens fijn om te horen van de specialisten dat het niet uitmaakt of je suiker eet. Maar toch....En misschien zijn die vele onderzoeken over gezonde voeding bij kanker onzin en doet het allemaal niks. Maar het gevoel dat ik zelf een beetje controle heb doet  veel.😊 En goede tumormarkers zijn iedere keer weer een klein kadootje. Dus geniet ervan! 

Laatst bewerkt: 03/11/2020 - 17:38

Dag Sika, inderdaad waar wat je zegt, dat er in de gezondheidszorg vaak laconiek over gedaan wordt. Al moet ik zeggen dat mijn oncoloog heel positief is en verrast hierover. Het was grappig toen ik voor mijn voorlaatste controle , een paar maanden geleden, bij haar was.  Ze was verbaasd natuurlijk. Ze vroeg mij : "je gebruikt echt helemaal geen hormonen meer toch?Want anders hadden we natuurlijk gezegd dat het dáár door kwam". Wel heel eerlijk. 

Fijn dat  jij je ook goed voelt erbij.  En goede tumormarkers zijn zeker een kado.

Laatst bewerkt: 04/11/2020 - 12:36
13 november 2020 om 15.13

Hoi "Heleentje",

Allereerst, gefeliciteerd met het goede nieuws! Je voelt je goed een lage marker, wat wil een mens nog meer?

Wat heb je weer een leuke blog geschreven! Laat ons maar heel lang die medische wonders zijn! Door wat voor reden dan ook! 

Pluk de dag!!

Lieve groetjes,

Marianne

 

Laatst bewerkt: 13/11/2020 - 15:13