Fifty-Fight, ronde 3 tijd om buiten de ring te kijken

Deze ronde zit weer in the pocket. Glansrijk gewonnen.

Soms vragen mensen zich af of je genezen van kanker als een gevecht moet zien. Iedereen ervaart het op zijn of haar eigen manier. Ik kan alleen voor mij zelf spreken, niet voor anderen. De metafoor waar ik het meeste grip op heb, is de bokswedstrijd.

Voordat de wedstrijd begint, is mijn tegenstander grondig geanalyseerd. Met allerlei testen is mijn fysieke conditie vast gesteld. Ik weet dat het zwaar gaat worden. Het is zelfs zeker dat mijn lijf blijvende schade overhoudt. Het is een bekende pittige tegenstander. Eéntje die niet gauw opgeeft. Toch beslis ik zelf met advies van de doctoren dat ik gespannen en al bibberend de ring ga betreden. Het is mijn enige kans om te winnen.

En dan komen de eerste klappen in de vorm van chemo en bestraling. Die kan ik nog wel aan. Maar het wordt met de week een pittiger gevecht. Met steeds hardere en rakere klappen. De huid is rood en gezwollen, de binnenkant helemaal beurs en hier en daar is het zelfs wat bloederig. De eerste ronde zit erop. Doodmoe en geradbraakt, hang ik over het touw. Maar ik sta nog steeds rechtop.

De rondes hierna zijn mijn gezonde celletjes aan de beurt om een gevecht te leveren. Langzamerhand merk ik dat deze heldhaftige krijgertjes terrein aan het winnen zijn. Ze knutselen zoveel mogelijk weer netjes aan elkaar en gooien de troep overboord. Helaas lukt het ze niet om alles in de oude staat terug te brengen maar toch ben ik apetrots op die kleine dappere krijgertjes.

Nu de dokter me verteld heeft dat ook deze ronde weer in mijn voordeel is beslist, wordt het tijd om eens buiten de ring te kijken. Met deze blijvende wedstrijdletsels kan ik goed leven.

En nu verder......

5 reacties

👋 ik heet Anna, ben 56 jaar en kreeg in december 2016 diagnose AIN. meest recente biopt: fase III/IV. 
mag ik ook jouw kankergenootje worden?

Laatst bewerkt: 13/03/2018 - 05:56
Ja hoor, kankergenootjes zijn altijd welkom. Al adviseer ik mensen niet om vrijwillig tot de club toe te treden ;-) 
Laatst bewerkt: 13/03/2018 - 06:39
begrepen Ilsydi!
ik heb jou (denk ik 🙄) een Pb gestuurd
bij nader inzien en voornamelijk omdat ik pre-kanker en geen kanker heb, ben ik (nog) geen kankergenootje
sterkte in de strijd! sla die kanker KO 👊🏼!!!
Anna
Laatst bewerkt: 21/03/2018 - 08:06

Zover ik weet niet. Het is een zeldzame vorm van kanker. Maar misschien wel een idee. 

Laatst bewerkt: 08/08/2019 - 15:12