Anders in het leven staan

Heeft de kanker je veranderd? Sta je nu anders in het leven dan voordat je ziek werd? Intrigerende vragen die mensen me soms stellen en waar ik niet direct een duidelijk antwoord op heb.
Ik ben geneigd om nee te zeggen. Ik voel me niet wezenlijk anders dan voordat ik ziek werd en ook vrienden bevestigen dat de ‘oude, vertrouwde Dorothé ‘ weer helemaal terug is. Ik heb mijn levensstijl niet aangepast, ben niet ineens anders gaan leven of veel gezonder gaan eten, misschien eerder een tikkeltje ongezonder, want mijn gezonde levensstijl heeft niet kunnen voorkomen dat ik kanker heb gekregen.
Toen ik kanker kreeg had ik een optimaal lichaamsgewicht, een goede conditie, wandelde ik dagelijks in het bos en at al jaren zoveel mogelijk onbespoten, biologische groenten en fruit en vlees zonder hormonen. Ik weet zeker dat ik mijn kans om opnieuw kanker te krijgen niet ga verkleinen door nog gezonder te leven. Daarin valt geen winst te boeken voor mij. Ik geloof niet in eenzijdige wonderproducten die kanker kunnen voorkomen of zelfs genezen, daarvoor is kanker een veel te complexe ziekte.
Zoals gezegd leef ik eerder een tikkeltje ongezonder en dat brengt me toch op een verandering die mijn kern raakt. Ik leef meer volgens het motto ‘pluk de dag’. Geluk op de korte termijn is belangrijker geworden dan geluk op de lange termijn. Als ik nu kan genieten van iets aangenaams zal ik dat niet nalaten, wat er later gebeurt zien we dan wel weer, dat is nog zover weg. Ik leef meer in het NU en dat is bijzonder aangenaam.

Veel mensen die kanker hebben gehad, zeggen dat de angst dat het terugkomt altijd bij hen blijft en dat ze met die angst om moeten leren gaan. Bij mij is dat anders. Hoewel mijn kansen om aan kanker te sterven groter zijn dan voorheen, ben ik minder bang geworden om er aan dood te gaan.
Voordat ik kanker kreeg was ik soms krampachtig bezig om te voorkomen dat ik ziek zou worden en was ik bang om dood te gaan. Ik focuste op al het onheil dat een mens kon overkomen en zag overal in mijn omgeving ellende door ziekte en dood.
Nu zie ik nog steeds regelmatig mensen in mijn omgeving die worden getroffen door ziekte of dood, maar het maakt me niet meer bang en ik kijk er niet meer vol afschuw naar. Ik accepteer het meer als intense, diepgaande gebeurtenissen in het leven die ook een bepaalde schoonheid in zich hebben. Ik kijk ernaar met andere ogen.
Ook mijn eigen sterfelijkheid is iets waar ik vrede mee heb. Ik weet niet welke levenstijd mij nog rest, maar ook als deze kort blijkt te zijn, kan ik dat denk ik wel aanvaarden. Dat komt ook omdat ik heel tevreden ben met mijn leven tot nu toe. Ik leid een gezegend leven. Voor nu zou ik zeggen: ‘maak er een mooie dag van!’  

7 reacties

Mooi geschreven! Herkenbaar ook als ik naar mijn vrouw kijk. Zij is vrijwel klaar met al haar behandelingen ( morgen haar laatste Herceptin). Al denk ik toch dat haar de komende periode nog wel wat gedachten zullen bezwaren. Wat is me bv het afgelopen jaar allemaal overkomen? Ook zij was topfit. At net als jij gezond, al jaren koolhydraatarm om diabetes 2 blijvend te laten verdwijnen wat gelukt is, we wandelen elke dag 10 km. Nooit enige signalen gevoeld voor de ontdekking van haar borstkanker..... Maar zoals jij eerst schrijft en tegen vrienden zegt dat je nog steeds dezelfde bent, ben je feitelijk toch wel wat veranderd! Je leeft nu bij de dag en dat is, denk ik, een grote winst! Je leeft waarschijnlijk meer bewust en maak je minder zorgen over jouw gezondheid in de toekomst. Ik wens je een mooie reis op de weg die voor jou ligt!

Laatst bewerkt: 02/04/2019 - 14:05

Jij en je partner ook een mooie reis gewenst. En fijn dat de Herceptin behandeling er bijna opzit. Samen sterk.  

Laatst bewerkt: 02/04/2019 - 15:00

Mooi geschreven! En zo ervaar ik het ook.  Je kunt wel bang zijn maar wat brengt je dat? Je maakt jezelf gek. Dus laten we "gewoon" leven. Genieten. 

Leefs,

Pascal

Laatst bewerkt: 02/04/2019 - 14:20

Ja, inderdaad. Zoveel mogelijk genieten van het moment en de mooie dingen in het leven koesteren. 

Laatst bewerkt: 02/04/2019 - 15:01

Bang voor de dood ben ik ook niet. Doe geen kunstmatige krampachtige dingen om te voorkomen dat het verder gaat. Ik leef inderdaad ook bewuster en angst nee op zich niet. Alleen met de scan uitslag wordt ik een dag van te voren zenuwachtig. 😳 Het gaat steeds goed en bijna alles verdwenen. Maar ik heb nooit wat gevoeld van de 3 a 4 jaar dat ik al ziek was. Dus op gevoel kan ik niet helemaal afgaan. Voel me nu met verlaagde dosis ook geweldig. Kan de hele wereld aan💪💪💪🍀🍀.

Ik heb nooit geloofd dat ik binnen een jaar er niet meer zou zijn. Ben nu al 1,5 jaar verder en heb nog niet hoeven in te leveren.💪💪Ik hoop het chronisch te houden. Het is mijn tijd nog lang niet. 

Herkenbaar Dorothë

Laatst bewerkt: 02/04/2019 - 19:12

Ik sluit me daar van harte bij aan. Ik doe zoveel mogelijk wat ik fijn vind. Ik word pas 1 dag voor de uitslag van de scan zenuwachtig. Ik leef, ik probeer te genieten, en ik kijk niet te ver vooruit..

Hou vol daar! XXX

Laatst bewerkt: 03/04/2019 - 00:18

Ga zo door. Hoop dat het nog lang zo blijft. Op gevoel kun je inderdaad moeilijk meer afgaan, want het is ook mijn ervaring dat je van kanker vrijwel niets voelt, totdat het zich ineens openbaart. 

Laatst bewerkt: 03/04/2019 - 17:30