“Proost, op het goede nieuws en het leven”.

We zitten op rij 1 stoel 30 en 32 van de concertzaal. De beste plekken kan ik wel zeggen, met de pianiste recht voor onze neus. De klanken van de piano en de rest van het strijkorkest gaan door de zaal. Ik geniet en voel dat mijn keel steeds dichter gaat zitten. De muziek van Ludovico Einaudi die gespeeld wordt door Iris hond en het orkest van Kamerata Zuid raakt mij diep. Ik voel de tranen achter mijn ogen branden. De melodieën brengen verschillende gevoelens en gedachten naar boven, ze gaan van links naar rechts, van droevig naar blij en hoopvol. Ik wist van te voren dat deze muziek dit naar boven zou gaan brengen, maar o wat is het prachtig. Tot mijn verbazing bleek een dag ervoor dat er in verband met de coronamaatregelen een extra concert was ingepland en er zelfs kaartjes op de eerste rij vrij waren. Waar ik voor de zomervakantie nog had gezien dat alles was uitverkocht, bleek corona nu toch een leuk voordeeltje met zich mee te brengen. Snel nog kaartjes gekocht en niks tegen Bas gezegd. Die kon ik mooi verrassen met een leuk concertbezoek. Iets waarvan we ons een jaar terug hadden afgevraagd of het er nog wel van zou gaan komen. Een bezoek aan een concert was dankzij corona en mijn ziekte niet meer zo vanzelfsprekend geworden. Concerten werden uitgesteld en vaak een jaar verplaatst. En of ik dat jaar erop er nog wel zou zijn, was een zeer onzekere factor geweest. De datums voor de concerten komen nu weer dichterbij, we zijn weer een jaar verder. En er zijn gelukkig weer wat meer mogelijkheden om leuke dingen te kunnen doen. De concerten die toen uitgesteld werden, lijken weer wat meer in het zicht te komen. Leuke dingen doen helpen mij om de spanning die vaak aanwezig is even te kunnen vergeten en zeker in dit soort weken met spannende uitslagen zoek ik veel afleiding in uitjes, sporten en fijne gesprekken met anderen.

Het goede nieuws dat we gisteren kregen zorgde ervoor dat we weer even opgelucht adem durfden te halen. De spanning voor de uitslag was in de afgelopen week naar flinke hoogte gestegen en  de eerste woorden van mijn oncoloog klonken als muziek in mijn oren. Net alsof de rest er dan niet meer toe doet als je hoort: “ik heb goed nieuws voor je”. Inmiddels weet ik ook wel dat er nog van alles achteraan kan komen, dus luisteren we aandachtig naar de uitleg achter de woorden: goed nieuws. Ze vertelt dat verschillende plekjes op mijn longen, buikvlies, bij de lichaamsslagader, liezen niet meetbaar/ zichtbaar zijn. Ook is te zien dat de klier in mijn nek iets vergoot is ten opzichte van de vorige keer. Maar de 5 mm vindt ze nog acceptabel om aan te kijken hoe zich dat de komende maanden verder gaat ontwikkelen. Het bevestigt weer even dat ik toch wel goed aanvoel wat mijn lichaam doet. Het was mij al opgevallen dat de klier in mijn hals langzaamaan weer wat dikker werd en beter voelbaar was. Vertrouwen in mijn lichaam is iets wat soms ver te zoeken is, dus vraag je je steeds af of het klopt wat je denkt te voelen. Maar toch had ik het ook hier weer bij het rechte eind. Ik spreek mezelf weer toe dat ik mijn eigen lichaam toch nog wel aardig ken en mag vertrouwen op mezelf. Ik denk dat dit een proces is wat steeds op en af zal gaan, vertrouwen en onzekerheid wisselen zich af. Het is iets waar ik mee om moet leren gaan. En gelukkig weet ik steeds beter wat helpend is op momenten dat de onzekerheid weer om de hoek komt kijken.

Bas is hier een grote helpende factor in. Op de een of andere manier lijkt het wel alsof hij op de momenten dat ik het lastig heb elke keer weer iets uit zijn trukendoos weet te toveren wat helpend is. Zo was er afgelopen week zo’n moment waarop ik dacht: “ hoe weet jij nou dat dit het moment is dat ik je nodig heb?” en hij mij ineens midden op de dag opbelde vanuit de auto. Er was iets voorgevallen waardoor ik erg teleurgesteld en verdrietig was. Ik voelde me er op dat moment door de buitenwereld soms wel/ soms niet bij horen. Toen ging daar de telefoon, Bas belde nietsvermoedend vanuit de auto. Door de tranen kwam ik moeilijk uit mijn woorden. Bas luisterde geduldig naar wat er aan de had was. Alleen het luisteren, bevestigen dat het een rotsituatie was en begrip hebben voor mijn verdriet was voldoende om een half uurtje later weer met een glimlach verder te kunnen gaan en de situatie achter me te laten.  

Vanmorgen ben ik weer op en neer geweest naar het Radboud ziekenhuis voor mijn 12e immunotherapie. De tumormarker was nagenoeg hetzelfde als drie weken terug en alle andere bloedwaarden waren in orde, dus mijn arts had akkoord gegeven voor het voortzetten van de kuur. Ik was al vroeg opgestaan, mezelf en Finn verwend met een heerlijke ochtendwandeling door het bos en om half 9 stapte ik in bij de Taxi van Wim. Whatsapp en Facebook bijwerken, de donateurs bedanken die de afgelopen week al meer dan €400 in mijn digitale collectebus voor het KWF hadden gedoneerd en bijpraten met de taxichauffeur. Wim vertelde mij dat hij geregeld mensen die in zijn taxi zitten en ook ernstig ziek zijn, doorverwijst naar de site van kanker.nl en mijn blogs onder de aandacht brengt. Ik wordt er verlegen van als Wim vervolgens vertelt dat hij de positiviteit die eruit te halen is, met bewondering volgt. Nou Wim als je dit leest, weet dat jij ook bijdraagt een het net wat beter maken van de dag. Een fijn gesprek kan een hoop goede energie geven en die kunnen de mensen die in jouw taxi zitten vast goed gebruiken. Dankjewel daarvoor! 

Terwijl de immunotherapie door het infuus mijn aderen inloopt, wisselen mijn kamergenoten en ik wat verhalen uit. Mijn overbuurman die ik herken van de chemokuren van eind vorig jaar ( en mij ook herkende als degene die toen de hele dag bijna lag te slapen😂. Door de soort chemo die ik toen kreeg sliep ik namelijk vaak een groot deel van de opnamedag.)  vraagt vervolgens aan mijn buurvrouw wat ze precies heeft. Ze vertelt dat ze baarmoederhalskanker met een paar uitzaaiingen heeft  en over 7 weken klaar is met haar chemotraject, geen operatie hoeft, daarna weer beter is en aan de slag gaat met een project op haar werk waar ze duidelijk heel veel zin in heeft. Ze vertelt enthousiast en we lachen met elkaar. Ik ben blij dat ze vervolgens niet aan mij vraagt wat ik precies heb. Ik wil haar toekomstbeeld niet vertroebelen met mijn verhaal rondom de baarmoederhalskanker. Ik weet hoe fijn het is  om met hoop te kunnen leven en het vertrouwen te hebben dat het goed komt na de behandelingen, dus dat gun ik haar. Ieder zijn verhaal, ieder zijn manier en soms is het goed om van te voren niet alles al te weten van wat je misschien allemaal nog te wachten zou kunnen staan.

Nu zit ik nog even lekker in de tuin mijn blog waar ik in de taxi aan begonnen ben, af te schrijven. De zon schijnt, Lana Del Rey klinkt uit de muziekbox en ik voel me goed. Ik geniet bewust van dit heerlijke moment. Dingen doen waar ik blij van wordt. In gedachten hoor ik het Bas nog even herhalen:’ geniet van je pre- pensioen”.  Toen ik vanmorgen in het bos liep vroeg ik het me af. Als mensen zouden mogen kiezen tussen 40 jaar zijn, stoppen met werken en nog 3 jaar gegarandeerd genieten van je pensioen of werken tot je 68e en misschien daarna mogen genieten van je pensioen voor je weet niet hoe lang. Soms hoor je van die verhalen dat iemand heel zijn leven lang heeft gewerkt, met pensioen gaat en binnen een paar maanden overlijdt, misschien herken je het wel? Toch hoop ik dat je kiest voor het werken tot aan je pensioen en hopelijk daarna nog heel wat tijd om te genieten van je pensioen. Het is namelijk niet alleen de tijd na je pensioen waarvan je zou moeten genieten. Natuurlijk biedt dat vrij zijn andere mogelijkheden dan als je de hele week moet werken, maar wat is het fijn om ook op doordeweekse dagen dingen te doen waar je blij van wordt. Je werk, je vrijetijdsbesteding, eten met je familie, goede gesprekken, samen met je lief op de bank, allemaal dingen die je voldoening en op een bepaalde manier energie zouden moeten geven, of in ieder geval voldoening. En als ze dat niet doen? Ik moet zeggen dat ik tegenwoordig toch 2 x nadenk en de dingen die ik echt niet leuk vind, mij geen energie of voldoening geven probeer ik te vermijden. En dat maakt het leven nog leuker dan dat het al was. En ja, de was is ook niet mijn favoriete ding, maar als alles weer lekker opgeruimd in de kast ligt ervaar ik wel de voldoening ervan 😉.

Toen Bas mij gisteravond, tijdens het etentje waarbij we het goede nieuws vierden, vroeg welk cijfer ik het afgelopen jaar zou geven? ( misschien een beetje een Bas/ Bianca ding, alles inschalen van 0-10 😁) Ik gaf aan dat ik dat een lastige vraag vond. Het jaar bestond uit zoveel uitersten. Een jaar waarin we enorm veel leuke dingen hebben gedaan en prachige herinneringen hebben toegevoegd, maar er waren zeker ook diepe dalen en veel verdriet. Ik gaf aan dat in mijn hoofd verschillende schalingsvragen oppopten: “ Hoe gelukkig ben je?” en “ Hoe zwaar was het afgelopen jaar?”. Maar voor het afglopen jaar kwam ik tot de conclusie dat ik het afglopen jaar toch wel een 8 kon geven. Misschien zit de goede vakantievibe er nog in en blijven goede herinneringen gewoon beter in mijn hoofd hangen dan de slechte denk ik nog. En toch komt iedere dag toch ook weer even die verschrikkelijke nachtmerrie in mijn hoofd voorbij, al is het maar een gedachten van 3 tellen aan het onvermijdelijke lot wat ons te wachten staat. Het voelt gelukkig met zo’n goede uitslag op zak toch weer even wat verder van mijn bed en dat houden we de komende weken maar even zo. Over 9 weken zien we wel weer verder. 

Liefs Bianca

https://kwf.digicollect.nl/bianca-van-den-broek-sijtsma

19 reacties

Lastige vraag Bianca, van dat pensioen. Ik ga voor een derde optie. Met 25 eerst 15 jaar mijn pensioen wat ik vanaf 40 jaar tot mijn dood ga opbouwen verbrassen. Dan ben ik vitaal, kan nog van alles en als dat minder wordt, dan wordt het tijd om te gaan werken. Helaas geen pensioenfonds gevonden die daar wel wat in zag.

Nu heb ik 42 jaar gewerkt, in het begin geen cent te makken, dus kon ik niet van dingen genieten zoals ik dat nu wel kan. Niks geen terrasjes, musea of etentjes. En dan krijg je zes jaar voor je pensioen kanker, heb je voldoende middelen om het leuk te maken, maar kun je veel minder. Ik ga er vanuit dat ik een mijn pensioen nog wel haal en hopelijk nog vele jaren meer. En tot die tijd, heb ik door de vermoeidheid een soort van pre pensioen.

' Tis nie aars, zoal wij dat hier zeggen.

Laatst bewerkt: 08/09/2021 - 19:24
10 september 2021 om 08.20

Hmm dat ik niet op dat idee gekomen was🤔😁. Ik denk dat veel mensen bij dat pensioenfonds in zouden willen stappen. Al moet ik zeggen dat het ook niet erg is om eerst wat jaren te moeten werken, zolang je maar jets kunt doen dat je leuk vindt of in ieder geval  voldoening geeft. Werken draagt ook bij aan een stukje structuur in de week en bij een beetje structuur functioneren de meeste mensen toch het beste.

Ik hoop voor jou dat je toch nog de kans krijgt om echt te kunnen gaan genieten van de fijne dingen die het leven allemaal te bieden heeft, sterkte!

liefs Bianca

Laatst bewerkt: 10/09/2021 - 08:20

wat fijn om te lezen dat de immunotherapie nog genoeg werkt... en mooi hoe je je in jouw situatie bekommert om een lotgenoot die optimistisch is over genezing. Mooi ook hoe jullie nog van alle tijd genieten. Sterkte en geniet-ze van het goede nieuws.

Maartje

 

Laatst bewerkt: 08/09/2021 - 17:22
10 september 2021 om 08.22

Dankjewel Maartje voor je lieve reactie! We genieten lekker nog even door🤗. Fijn weekend vast!

liefs Bianca

Laatst bewerkt: 10/09/2021 - 08:22

Ik vind het ook hartverwarmend hoe je je zaalgenoot gespaard hebt. Je bent een fijn mens, Bianca, als ik iemand de pensioenleeftijd toewens, ben jij het wel. 

Ik ga half oktober met mijn Lief naar Symphony for our World, het Noordpoolorkest speelt tijdens natuurbeelden van National Geographic, ik denk dat ik twee dozen tissues mee neem. 

Je blog is weer prachtig, herkenbare gevoelens, bemoedigend voor jullie- dit is het dan nu: een goede uitslag, niet te ver vooruit kijken. Heel vele liefs! XXX

Laatst bewerkt: 08/09/2021 - 17:44
10 september 2021 om 08.27

Hoi Frie,

Ik zie zo maar voor me dat jij hetzelfde gedaan zou hebben bij een lotgenoot naast je, als er iemand een vriendelijk woord voor een ander over heeft, dan ben jij het wel!

Klinkt als een mooi orkest, misschien moet ik ook maar eens gaan neuzen naar kaartjes daarvoor🙂. Ik denk dat die klanken van een heel orkest zo ie zo heel intens zullen zijn ja en dan ook nog van die prachtige beelden erbij, wauw🤗. Laat ze lopen en geniet van de muziek zou ik zeggen. Dat het een mooie avond gaat worden hoef je je niet af te vragen 🙂.

Fijn weekend vast voor nu,

liefs Bianca

Laatst bewerkt: 10/09/2021 - 08:27

O....YES, proost🥂, ook jij/jullie 'goed' nieuws, wij hadden gisteren gelukkig ook 'goed' nieuws. Vandaag hebben we elkaar helaas misgelopen, wie weet de volgende keer 😊.

Lieve groet Gera🌸

Laatst bewerkt: 08/09/2021 - 18:18
10 september 2021 om 08.31

Wat een heerlijke foto ook Gera! En o wat fijn dat jij ook goed nieuws hebt gekregen🤗. Gefeliciteerd daarmee! Hopelijk houden we dat beiden nog heeeeeeeeeel lang vol😁. Ik stuur je straks even een priveberichtje over de volgende immunotherapie, zoals het er nu naar uitziet gaat het hem dan niet worden, maar ach, er wordt zo veel vaak nog geschoven tussentijds, dus wie weet. Geniet eerst lekker van een heerlijk weekend met waarschijnlijk een hoop minder stress/ onrust als vorige week. Hier wel in ieder geval😉.

liefs Bianca

Laatst bewerkt: 10/09/2021 - 08:32

Gefeliciteerd met het goede nieuws, het is je zó gegund! 

Heel mooi hoe je jouw ervaring bij dat concert beschrijft. Dat je ook zo geraakt kunt worden door muziek. Maar ook die constatering: een jaar verder en ik bèn er nog. Ja, we maken het dus mee, dat de wereld opengaat, dat er vaccins kwamen die werken, dat we zomaar weer in een concertzaal kunnen zitten. Dat was allerminst vanzelfsprekend en juist dat maakte die donkere coronawinter voor ons zo extra moeilijk.

Ga door, mooie, liefdevolle vrouw!

Liefs, Hanneke

Laatst bewerkt: 08/09/2021 - 20:16
10 september 2021 om 08.36

Hoi Hanneke,

dankjewel voor je lieve felicitatie! Ja, het is echt fijn dat we weer allemaal wat meer keus is in de dingen die we willen doen. Live Muziek stond wel ergens bovenaan op mijn lijstje van dingen missen. Een liedje vanuit de muziekbox is toch net wat anders als vanaf een stoeltje genieten van live muziek. 
Ik wens je voor nu een goed weekend, hopelijk voel je je een beetje oké en kun je er van genieten.

liefs Bianca

Laatst bewerkt: 10/09/2021 - 08:36

Wat een positieve verhalen.

Genieten lukt jullie gelukkig goed. Heel belangrijk en zo fijn voor de mensen om je heen! 

Heel veel succes met alles. Het blijft spannend dat weten we allemaal als je ongeneeslijk ziek bent. Des te intenser is je huidige leven qua genieten en liefde merk ik. Ook zo bijzonder eigenlijk. Maak er het beste van en op nog vele mooie blogs. Liefs Carla

Laatst bewerkt: 09/09/2021 - 07:21
10 september 2021 om 08.40

Hoi Carla,

dankjewel voor je lieve reactie. Ik hoop nog vele blogs te mogen schrijven ja. Al is het zo dat in tijden dat het heel erg goed gaat en er weinig reuring is, het schrijven van blogs soms ook wat meer op de achtergrond verdwijnt. Al denk ik dat het bij ons wel mee zal vallen wat betreft die reuring. Wij zitten niet zo snel stil hihi, dus reuring genoeg in huize van den Broek😁.  
Ik wens je vast een fijn weekend toe! Met hopelijk veel gezellige reuring😉

liefs Bianca

Laatst bewerkt: 10/09/2021 - 08:40

Helemaal eens met de spreuk in de aanhef van je blog. Hij gaat in mijn collectie van tegeltjes wijsheden.

Het is ook de reden, dat ik wat kritisch sta tegenover mensen in mijn leeftijdscatagorie. Wiens houding je kan samenvatten met de bijna standaard opmerking: "Nou ben ik net met pensioen en wilde ik eens lekker gaan genieten.... En nou dit!!"

Dit is dezelfde groep mensen, die mij 40 jaar geleden verweten, dat ik onverantwoordelijk leefde. Dat ik niet begreep, hoe serieus het leven was en zo.

Nu, 40 jaar later,  blijkt mijn gelijk. Ik vind dat soort overwegingen wat zielig, hoor. Ik kan terugkijken op een enerverend leven met veel spanning en avontuur. Ik heb er alles uitgehaald, wat ik kon.

En nu mijn einde nadert, is dat een prettig gevoel.... H

Laatst bewerkt: 09/09/2021 - 14:59
10 september 2021 om 22.16
Hoi Henri, Ik ben meteen benieuwd naar jouw gehele collectie met tegeltjeswijsheden. 😁Er zitten vast hele inspirerende tussen. Ik hoor de overtuiging in je woorden, fijn om te horen dat je een tevreden en mooi leven al hebt geleid, toch wens ik je ook nog heel veel mooie, liefdevolle en af en toe avontuurlijke & spannende dagen toe 🙂. Liefs Bianca
Laatst bewerkt: 10/09/2021 - 22:16

Hoi Bianca,

Je komt zo positief en dankbaar over. Natuurlijk heb je ook je mindere dagen, maar het is mooi om te lezen dat je ondanks alles (of is het misschien ook een beetje dankzij soms?) zo kunt genieten, alleen maar zeker ook samen met Bas. Gefeliciteerd met deze uitslag! Inderdaad, deze heb je en over 9 weken weer verder kijken.

Liefs Sandra 

Laatst bewerkt: 10/09/2021 - 07:29
10 september 2021 om 22.22
Lieve Sandra, Dankjewel voor je felicitatie! Dat genieten lukte gelukkig al heel lang wel zo. Al is het wel wat je schrijft. De situatie waarin we zitten zorgt ervoor dat we nog meer bewust er mee bezig zijn, ik denk dat je het wel herkent. Wij proberen veel fijne momenten te creëren op de dag, groot en klein. Voor zo lekker slapen en daarna een heerlijk weekend om weer te vullen met fijne momentjes, fijn weekend ook voor jou! Liefs Bianca
Laatst bewerkt: 10/09/2021 - 22:22

Dat lijkt me ook het beste uitgangspunt: veel fijne momenten creëren. Fijn weekend!

Laatst bewerkt: 11/09/2021 - 16:24

Lieve Bianca,

Alweer mooie ervaringen en herinneringen rijker samen met jouw Bas. Samen zo sterk en bijzonder mooi stel samen. 
❤️ Liefs van mij 

Laatst bewerkt: 25/09/2022 - 09:43